Print Friendly

Gubitak težine zahtijeva puno znoja i discipline, ali čak i ako se ne bavite trčanjem na traci ili brojanjem kalorija, postoji puno jednostavnih načina da ugledate smanjenje brojeva na vagi. Koristite ovih 10 malih savjeta svakodnevno kako bi si pomogli u mršavljenju, a sve bez teretane ili dijete.

Svaki obrok započnite sa čašom vode

Ostat ćete hidratizirani i odmah se osjećati sitije, što će vam pomoći da smanjite prejedanje.

Napravite sitne zamjene

Prelazak na domaći umak Vinaigrette za salatu umjesto kupovnog Green Goddess može vam uštedjeti do 80 kalorija, dok odabir svježeg voća umjesto sušenog može također uštedjeti desetke kalorija.

Pojedite komadić tamne čokolade za desert

Umjesto grickanja keksa za vrijeme pauze, ublažite si čežnju za slatkim sa komadom tamne cokolade. Prvih par puta se možda nećete osjećati tako zadovoljeno, ali kako se udaljite od ovisnosti o šećeru, bit će vam drago što štedite kalorije dok uživate u zdravoj slastici.

Budite odlučni sa kontrolom porcije

Ako želite smršavjeti, pridržavanje odgovarajućih porcija u svakom obroku je važno. Unaprijed si izmjerite grickalice umjesto da ih jedete iz originalne vrećice, koristite manji tanjur kao vizualni signal da ćete od jela biti sitiji, a ostatke hrane držite na udaljenom mjesto kako ne bi došli u iskušenje da si tanjur punite još jednom.

Više se krećite

Čak i ako niste posvećeni odvajanju velikog komada vremena za vježbanje, možete sagorjeti malo više kalorija trudeći se da se tijekom dana više krećete. Odmarajte se od računala kratkim šetnjama po uredu, penjite se stepenicama umjesto dizalom, parkirajte malo dalje od ulaza u uredsku zgradu – sve su to jednostavni načini za trošenje kalorija.

Nemojte piti kalorije

To je uobičajeni razlog zašto ne vidite rezultate – te prazne kalorije iz gaziranih pića, jutarnjih kupovnih sokova ili velike čaše vina za večerom mogu se zaista sakupiti. Držite se vode sa okusima kao što su krastavac ili limun da biste uštedjeli na važnim kalorijama.

Ne ostajte dugo gladni

Mala glad može biti dobra za vas, ali izgladnjivanje na cijeli dan da biste mogli “uživati” u desertu navečer je i nezdravo i uništava dijetu. Jedite dobro tajmirane obroke i međuobroke kako biste izbjegli padanje razine šećera u krvi što vodi do nesvjestice ili barem gladi.

Grickajte hranu bogati proteinima i vlaknima

Kad dođe vrijeme za grickanje, pobrinite se da hrana radi za vas. Držite se dalje od praznih, kalorijama bogatih opcija kao što su čips i krekeri, te odaberite namirnice bogate proteinima i vlaknima koje imaju dobar okus i zaistane su. Pojest ćete manje kalorija, a ipak se osjećati zadovoljno. Jedna od ovih grickalica sa 150 kalorija bit će vam dovoljna.

Jedite laganu, ranu večeru

Pokušajte večeru držati na 25 % dnevnih kalorija, a pojedite ju najmanje dva ili tri sata prije odlaska na spavanje. Jedenje previše hrane u prekasno vrijeme može uzrokovati probleme sa probavom i spavanjem, a to čini težim pridržavati se svakodnevne zdrave rutine.

Više spavajte

Manjak sna može uzrokovati da više jedete tijekom dana i nemate dovoljno energije za vježbanje, zato cijajte na najmanje 7 sati sna svake noći. To je jednostavan, ali učinkovit način da zadržite svoj cilj za gubitak težine na pravom putu