Print Friendly

Dijete sa kontroliranim kalorijama ne funkcioniraju. Statistika pokazuje da 95% korisnika dijeta ne uspiju održati težinu kanon gubitka kilograma tijekom dijete, ali što je još gore većina ih zapravo dobije natrag još više težine nego što su imali ranije. Zašto je tako?

Ovdje su uključeni mnogi faktori, ali ovo je najjačih 10 razloga zašto dijete sa kontroliranjem kalorijskog unosa ne funkcioniraju…

#1 Ograničavanje kalorija ispod dnevnih potreba za energijom natjerat će vam organizam da se prebaci u model izgladjivanja.

#2 Umjesto sagorijevanja kalorija, vaše tijelo se puno više trudi sačuvati ih i osigurati da ih ima dovoljno kako bi unutrašnji organi pravilno radili.

#3 Metabolizam se usporava u pokušaju da sačuva energiju i minimalizira potrošnju kalorija više nego što je potrebno.

#4 Osjećat ćete jaku čežnju za pogrešnim oblicima hrane. Hrana puna šećera i masnoća bit će vam stalno u mislima dok vaše tijelo vas pokušava prisiliti da nadoknadite te kalorije.

#5 Razina energije bit će vrlo niska zbog manjka dovoljnih kalorija koje pružaju energiju za kretanje.

#6 Bit ćete prisiljeni na borbu sa snagom volje, onu u kojoj je vrlo teško pobijediti jer pokušavate preteći unutrašnje mehanizme svog tijela za preživljavanje.

#7 Nema mjesta slasticama ili visoko-kaloričnim užicima na dijeti sa kontroliranjem kalorija, a to je nešto što svaka zdrava i uravnotežena dijeta treba povremeno uključivati.

#8 Nećete moći nositi se sa svakodnevnim životom kao ranije. Zato što morate biti tako strogi, bit ćete ograničeni u stvarima koje možete činiti, a da ne preskočite dnevni limit za kalorijama.

#9 Tako ograničavajuću dijetu moći ćete držati samo kratko vrijeme, baš zbog same strogoće dijete.

#10 Čuvajte se slavnog povratka kilograma nakon dijete sa kontroliranjem kalorija. To je zbog dvije stvari. Prvo, tijekom dijete ne samo da ćete izgubiti masnoću, već i značajanu količinu mišića. Kad izgubite mišiće, također se smanjuje potencijal za sagorijevanja masnoća, zato će vam metabolizam biti sporiji.

Drugo, vaše tijelo će uvijek se pokušavati zaštititi, pa će smanjivanje kalorija gledati kao prijetnju svom postojanju i kao rezultat će pokušati spremati više kalorija kao tjelesnu masnoću da osigura preživljavanje u budućnosti.

Moj savjet vam je da ni ne pokušavate držati bilo koju kratkotrajnu dijetu sa ograničenim kalorijama – jer one jednostavno ne fumkcioniraju. Preteške su, ne pružaju dugoročne rezultate i mogu biti štetne za zdravlje. Umjesto toga, učinite neke zdrave promjene u prehrani povećavanjem razine aktivnosti i postupnim smanjenjem kalorija kojima se hranite.