Print Friendly

Antioksidansi su jedna od najpopularnijih riječi vezanih uz prehranu. I to zbog dobrog razloga: bore se protiv znakova starenja, upala, a čak mogu pomoći i u mršavljenju. Ali kad se radi o antioksidansima, određene namirnice – borovnice, nar (šipak) i začini kao cimet i kurkuma – preuzimaju svu slavu. Vrijeme je za neopjevane junake u vašoj prehrani da dobiju što zaslužuju. Pročitajte kojih su vrhunskih, ali podcijenjenih 12 skladišta antioksidansa.

 

Pistacije

Iako su pistacije najpoznatije zbog zdravih masnoća, one također sadrže i antioksidanse zvane flavonoidi koji imaju jaka protuupalna svojstva.

Znate što je još odlično, vezano uz pistacije? Možete ih pojesti dvostruko više nego oraha. Uživajte u njima kao zdravoj grickalici ili ih dodajte uz piletinu za zdravi obrok.

 

Gljive

Gljive su odlična nisko-kalorijska namirnica (samo 15 kalorija po šalici) koja također sadrži vitamin D. Iako nisu tamne crvene, ljubičaste ili plave boje (te boje najčešće povezujemo sa hranom koja sadrži antioksidanse), gljive sadrže visoku razinu jedinstvenog antioksidansa zvanog ergotionein. Ergotionein je snažan antioksidans za koji neki znanstvenici kažu da bi se mogao koristiti u liječenju nekih vrsta karcinoma i AIDS-a. Ergotionein je također razlog zašto se ekstrakt gljive koristi u mnogim proizvodima za njegu kože.

 

Kava

Šalica kave ujutro nosi vam više od samog kofeina – također je puna antioksidansa. Kava sadrži antioksidans zvan klorogena kiselina, koji je možda odgovoran za sposobnost spriječavanja oksidacije lošeg kolesterola (oksidacija ga čini još lošijim za zdravlje).

Zapamtite, kava sama po sebi nema kalorija, a počinje imati loš utjecaj na zdravlje i struk kada joj dodajete razne zašećerene sirupe i tučeno vrhnje.

 

Lan

Lanene sjemenke i laneno ulje su najpoznatiji po visokim razinama omega-3 fat alfa-linolenske kiseline (ALA). Jedna žlica lanenog ulja sadrži više od 6 g ALA, dok dvije žlice mljevenih lanenih sjemenki sadrže 3 g.

Nutritivno govoreći, lan sadrži više od same doze ALA. Sadrži i antioksidans nazvan lignan. Dvije žlice lanenih sjemenki sadrži do 300 mg lignana, dok 1 žlica ulja sadrži oko 30 mg. Istraživanja pokazuju da lignan pomaže boriti se protiv upale smanjujući razinu C-reaktivnog proteina (krvnog markera za općenitu upalu), a također pomaže smanjiti razinu kolesterola.

 

Crni čaj

Zeleni čaj dobiva sve zasluge, ali crni čaj ima jednaki udar na zdravlje. Iako zeleni čaj sadrži višu razinu EGCG-a, antioksidansa koji u spoju sa kofeinom pomaže pri gubitku kilograma, crni čaj sadrži višu razinu antioksidansa galska kiselina, koji pomaže u borbi protiv raka spriječavanjem da se širi iz jednog organa u drugi.

Crni čaj zahtijeva malo drugačiju pripremu nego zeleni čaj. Za savršeno skuhani crni čaj, neka vam voda zaista jako proključa i onda ga ostavite da se pari 3 do 5 minuta.

 

Kupus

Acai bobice, crveno vino i nar (šipak) su poznati po visokim razinama antioksidansa zvanog antocijanin. To je ono što im daje tamnu crvenu boju. Zato možda nije iznenađenje što su crveni i ljubičasti kupus odlični izvori tog istog snažnog antioksidansa.

Antocijanin može pomoći poprviti zdravlje i mladost krvnih žila, boreći se protiv bolesti srca. A ako vam doza antocijanina dolazi iz kupusa, dobit ćete dodatnu korist iz glukosinolata, još jednog antioksidansa koji može pomoći u borbi protiv raka.

Jedna šalica crvenog kupusa sadrži manje od 30 kalorija i ima 2 g zasitnih vlakana.

 

Ružmarin

Nekoliko začinskih biljki je poznato po visokom sadržaju antioksidansa. Cimet sadrži antioksidanse koji pomažu kontrolirati šećer u krvi, dok kurkuma ima antioksidanse koji se bore protiv upale.

Ni ružmarin nije drugačiji – samo je ispod radara. Istraživanja pokazuju da antioksidans u ružmarinu zvan karnosol igra važnu ulogu u borbi protiv Alzheimerove bolesti, dok je u isto vrijeme važan nutrijent u ružmarinovom ulju koji utječe na popravak pamćenja.

 

Jaja

Kad jaja dospiju na naslovnicu, obično je to zbog razine kolesterola, a ne antioksidansa. Lutein i zeaksantin su dva antioksidansa nađena u žumanjku (još jedan razlog da jedete cijela jaja) koji mogu pomoći boriti se protiv problema sa vidom povezanih sa godinama. Sa samo 70 kalorija i 6 g proteina po komadu, lako možete uklopiti cijela jaja u svoju zdravu prehranu.

 

Avokado

Avokado je poznat svojoj visokoj razini za srce zdravih mononezasićenih masnoća (1/2 avokada sadrži 8 g). Ali postoji i nešto sakriveno: hrana bogata nezasićenim masnoćama obično sadrži i antioksidanse. Majka Priroda je postavila antioksidanse u avokado da spriječi oksidaciju masnoće. Avokado nije nikakva iznimka, jer sadrži grupu antioksidansa zvanu polifenoli.

Za dvostruku dozu antioksidansa, uživajte u umaku guacamole sa šalšom. Istraživanja pokazuju da ta kombinacija vodi do bolje apsorpcije karotenoida (antioksidansi nalik na vitamin A) iz rajčice u šalši.

 

Brokula

Sigurno ste čuli za anti-kancerogena svojstva brokule. Jaka snaga iza tog mehanizma u brokuli dolazi iz grupe antioksidansa zvanih isotiocijanati. Brokula sadrži dva od najjačih isotiocijanata – sulforafan i erucin. Brokula također ima malo kalorija (30 kalorija po šalici) i vlakana (2.5 g po šalici), zbog čega je zasitna hrana za mršavljenje.

 

Srca artičoka

Drugi nepoznati izvor antioksidansa, artičoka sadrži antioksidanse koji mogu pomoći spriječiti karcinom. Istraživanje je pokazalo da artičoka ima veću količinu antioksidansa po porciji nego maline, jagode i višnje zajedno. Jedna šalica skuhanih srca artičoka daje vam 7 g vlakana za manje od 50 kalorija.