Print Friendly

Vaš metabolizam je složena mreža hormona i enzima koji ne samo da pretvaraju hranu u gorivo, već i utječu na to koliko učinkovito trošite to gorivo. U osnovi, proces metabolizma utvrđuje ritam po kojem sagorijevamo kalorije i prema tome koliko brzo dobivamo ili gubimo kilograme.

Ono što jedete, kako to jedete, oblik vježbanja i koliko spavate može utjecati na metabolizam. Zato, ako mislite da vam metabolizam radi na super sporoj brzini, ovdje je 5 trikova koji će pokrenuti motor vašeg tijela i smanjiti broj na vagi.

1. Dovoljno se naspavajte! Istraživači su otkrili da nedovoljno sna ozbiljno usporava metabolizam.

2. Zeleni čaj: postao je popularan napitak zbog visokog sadržaja antioksidansa. Novi dokazi pokazuju da aktivan sastojak zvan katehin može ubrzati metabolizam. Oni koji popiju najmanje litru zelenog čaja sagorijevaju do 90 kalorija dnevno. On je prirodno bez kalorija, pa slobodno uživajte u nekoliko šalica dnevno!

3. HIIT (intervalni trening jakog intenziteta):  kao što je trčanje u intervalima ili brzo plivanje su kratke, ali intenzivne vježbe kojima se može pokrenuti metabolizam i sagorijevati kalorije i nakon što vježbanje završi.

4. Ne prekačite doručak.  Svaki put iznova dokazuje se koliko je važno započeti dan sa zdravim obrokom. Doručak zaista ubrzava metabolizam. Ako niste gladni grickajte barem neko voće, a zatim nešto kasnije pojedite zdjelu mueslija ili kuhana jaja kad osjetite pravu glad.

5. Dizanje utega: podizanje utega može vam također ubrzati ritam metabolizma, zbog čega će vam oni manji utezi postati najbolji prijatelji.

6. Pijte puno vode: pijenje puno vode je jednostavan način da ubrzate probavu i sagorijevate kalorije.

7. Začinite:  dodavanje đumbira, cimeta i kajenske paprike u obroke dat će im ljutinu, ali i pokrenuti metabolizam.

8. Vježbanje biciklom:  za 45 minuta vožnje bicikla otkriveno je da ubrzava metabolizam na tajanje od 12 sati. Zato skočite na bicikl, isplati se!

9. Dodajte namirnice koje sagorijevaju masti: određena hrana, kao tuna, jaja, grejp, celer, nemasna piletina, zob, smeđa riža i čili paprike pojačavaju metabolizam, pokreću hormone koji otpuštaju masti i izbacuju toksine zbog kojih je tijelu teško da se riješi neželjenih kilograma.

10.
Kava:  svi ljubitelji kave bit će oduševljeni ovim dijelom. Kofein u šalici kave ili čak više, ubrzat će vam ritam srca i pojačati metabolizam na trajanje i do tri sata nakon što ste to popili. Samo odaberite organsku kavu, jer obična kava je jedna od biljaka koje najviše prskaju sa pesticidima.

11. Smijeh, smijeh, smijeh!  Samo 10 minuta smijanja na dan može sagorijeti energiju. Zato se samo nastavite smijati i veseliti!