Print Friendly

Sve mjerite

U današnje vrijeme jedemo nekoliko stotina kalorija više svakog dana nego prije 30 godina. Odakle dolazi taj višak kalorija? Velikim dijelom iz povećanih porcija.

Ako želite znati koliko jedete, pokušajte sa ovim eksperimentom. Uzmite muesli i stavite količinu koliko inače doručujete u zdjelicu, a zatim izmjerite tu količinu. Koliko se razlikuje od porcije navedene na pakiranju? Učinite isto sa svime što konzumirate i vidjet ćete točno gdje treba učiniti neke promjene.

Čuvajte se prevelike šalice

Znate li da je prije 20 godina standardna šalica za kavu imala 230 ml (brzo – koliko ima vaša šalica za jutarnju kavu?) i da je imala samo 45 kalorija zbog dodanih mlijeka i šećera? Današnja uobičajena kava ima točno dvostruko više, 460 ml i do 350 kalorija zbog dodavanja mlijeka i šećera. Dođe vam da se odreknete takve kave, zar ne?

Napravite si paketiće sa grickalicama

Zaboravite na čitanje naljepnica i brojanje keksa ili krekera u porciji. Pokušajte radije sa pakiranjem porcija od 100 kalorija. Ako imate vremena možete postići istu stvar ako kupite veću količinu i izmjerite porcije u manje vrećice. To zahtijeva malo više vremena, ali trud se isplati.

Koristite manje tanjure i zdjele

Koliko je velik vaš tanjur za obroke? Standardni tanjur za ručak prije 30 godina je imao promjer od 25 cm, ali većinom su sada od 30 cm – sa 40 % više mjesta za hranu! Dok mjerite količinu za porciju uzmite metar i izmjerite veličinu posuđa. Možda je vrijeme da kupite novo, manje posuđe – ili čak da koristite tanjure za djecu – kako bi pripazili na sve veće porcije.

Naše preporučene veličine:

  • Tanjur od 25 cm
  • Tanjur od 20 cm
  • Zdjelica za žitarice ili juhu od 170 ml
  • Čaša od 200 ml za napitke

Šaka povrća

Svi trebamo jesti više svježeg povrća, posebno ako je pripremljeno bez dodavanja maslaca ili ulja. Kako izgleda čaša povrća – ili voća – u odgovarajućoj količini? Kao ženska skupljena šaka.

Šaka čipsa

Zaokružena šaka je mjera od oko pola šalice. To je dovoljno za porciju grickalica kao što su čips ili perece.

Na dlanu imate cijeli odrezak

Dlan vaše ruke (minus prsti) iznosi oko 100 g za meso, ribu ili perad, što je jedna potpuna porcija.

Veličina jajeta je porcija kikirikija

Sušeno voće, kao i orašasto, može biti hranjivo, ali je prepuno kalorija. Samo malo će biti dovoljno. Porcija je četvrtina šalice – otprilike kao golf loptica ili poveće jaje.

Je li netko za tenis?

Teniska loptica, prerezana na pola, je oko pola šalice sladoleda, krumpira, tjestenine ili riže. A to je jedna porcija.

Prst za sendvič?

Veličina palca je otprilika kao jedna žlica, a to je dovoljno maslaca od kikirikija za sendvič. Vrh palca je približniji žličici.

Bacite kocku na pladanj sa sirom

Četiri kockice iznose oko 30 g sira, što je jedna porcija za sve tvrde sireve.