Print Friendly

Naći se u ozbiljnoj komi zbog hrane na kraju svakog obroka ubrzo postane dosadno. Ako se borite sa prejedanjem i kontrolom porcije, vrijeme je da razmislite o navikama i promijenite svoj odnos sa obrocima. Sa ovih 11 savjeta lakše ćete to postići.

 1. Naučite svoje potrebe: kad vam prehrana nije igra pogađanja, vjerojatnije je da ćete se pridržavati plana prehrane. Potražite kalkulator kalorija i tablicu proteina kako bi naučili brojeve koji su vam potrebni i donosili kvalitetne odluke o onome što jedete.
 2. Sve mjerite: ne možete biti sasvim sigurni u ono što jedete osim ako ste pravilno izmjerili porcije. Umjesto da sve mjerite pogledom, nabavite si proizvode za kontrolu porcije sa kojima ćete biti precizni.
 3. Nikad ne dolazite previše gladni: ako za obrok dolazite izgladnjeli, puno je vjerojatnije da ćete pretjerati. Uživajte u kvalitetnim grickalicama tijekom dana kako bi vam glad bila pod kontrolom prije obroka.
 4. Kuhajte jednu porciju: otjerajte iskušenje kuhanjem porcije za jednu osobu kad se radi o omiljenoj hrani. Na taj način nećete se morati boriti sa odbijanjem ostataka koji vam vire iz hladnjaka.
 5. Odabrite manje tanjure: poslužite obrok ili salatu na desertom tanjuru. Studije pokazuju da korištenjem manjeg tanjura pomaže pripaziti na porcije.
 6. Sjednite za jelo: isključite okolna ometanja, sjednite za stol i fokusirajte se na hranu. Bit ćete u mogućnosti usporiti, uživati u jelu i osjećati se sitije sa onim što vam je na tanjuru.
 7. Provjerite disanje: je li vam dah ubrzan i težak? Srce vam luđački udara? Tri puta duboko udahnite prije nego uopće pomislite na obrok. Odlazak na jelo sa strahom u mislima učinit će vjerojatnijim da zaboravite na kontrolu porcija.
 8. Izrežite hranu: jedna studija je pokazala da rezanje hrane može zavarati mozak da misli kako je na tanjuru više hrane, što se prenosi u jedenje manje količine sa istim osjećajem sitosti.
 9. Napustite stol: ako osjetite da prebrzo jedete ili da niste u stanju spustiti viljušku, ispričajte se i napustite stol, pa kratko prošetajte. Vratit ćete se sa novim pogledom na stvari.
 10. Spakirajte ostatke: čim vam je obrok spreman poslužite si porciju, a ostalo spakirajte. Kad ostaci nisu na vidiku lakše je reći ne.
 11. Pijte čaj: kad završite sa porcijom koju ste si servirali, prokuhajte malo vode za šalicu vrućeg čaja. Kad se nekoliko minuta opuštate nakon obroka vjerojatnije je da nećete biti gladni i tražiti još.