Print Friendly

Slijedeći put kad gledate TV reklame, pročitate oglas ili primijetite novi dodatak prehrani koji govori o čudesnim rezultatima mršavljenja, nećemo vas osuđivati ako podignete obrvu u čuđenju. Kad procjenjuje tvrdnje vezane uz proizvode za mršavljenje, Federal Trade Commission (FTC=komisija za saveznu prodaju) preporučuje zdravu dozu skepticizma; većina njih ni izbliza ne ispunjava svoje tvrdnje. A u rijetkim slučajevima kada proizvod može donijeti makar kratkotrajni gubitak kilograma, uglavnom to nije trajno rješenje i obično je nesigurno.

Prije nego potrošite novac na proizvode koji obećavaju velike i brze rezultate, oprezno razmotrite njihove tvrdnje. Mogli biste čak kontaktirati FTC direktno i tražiti više informacija ako vas nešto zabrinjava.

Ovih 12 savjeta pomoći će vam da ocijenite tvrdnje o mršavljenju i uočite prijevaru prije nego bude prekasno:

1. “Tako je lako gubiti kilograme bez dijetalne prehrane i vježbanja!” Priznajte – za trajni gubitak kilograma treba vremena, napora i truda. Zaobiđite svaki proizvod koji obećava čudotvorne rezultate bez ikakvog truda. Kupite ga i jedino što ćete izgubiti je novac i pouzdanje u sebe.

2. “Jedite što god želite i ipak gubite kilograme!” Mršavljenje zahtijeva osjetljivo biranje hrane, a ne pretrpavanje namirnicama bogatim masnoćom i kalorijama.

3. “Izgubite kilograme zauvijek … nikad više nećete morati biti na dijeti!” Da bi gubitak kilograma bio trajan, potrebno je promijeniti stil života. Ali neprestano održavanje toga je neophodno.

4. “Blokirajte probavu i apsorpciju masnoća, ugljikohidrata ili kalorija!” Podsjetite se da tableta koja bi zaustavila čežnje i potisnula apetit jednostavno ne postoji. Nema čarobnog napitka koji će vam omogućiti da kompletno blokirate probavu i apsorpciju masnoća, ugljikohidrata i kalorija. Većina tih proizvoda koje kupujete bez recepta i “dodataka prehrani” su prijevare koje ne podržava nikakvo znanstveno istraživanje i time je to samo bacanje vašeg teško zarađenog novca.

Napomena: SparkPeople ne podržava niti preporučuje upotrebu tableta za mršavljenje, ali nakon što je ovaj članak objavljen, jedan od proizvoda za kupovinu bez recepta je odobrila Agencija za hranu i lijekove. Kad se uzima sa obrocima kojima je smanjena masnoća, Alli može spriječiti do 1/4 masnoća iz hrane da se apsorbira u krvotok. Alli nije bez rizika, pa najprije razgovarajte sa liječnikom i malo istražite i sami.

5. “Brz gubitak kilograma: izgubite 10 kg za 2 tjedna!” Pokušavate se brzo riješiti viška kilograma zbog godišnjice mature ili vjenčanja? Proizvodi koji na siguran način proizvode gubitak kilograma brzinom munje jednostavno ne postoje. Gubitak od pola do 1 kg tjedno je najzdraviji i najučinkovitiji način da jednom zauvijek uklonite višak kilograma od sebe.
6. “Konačno, formula za mršavljenje namijenjena svima!” Dijeta koja tvrdi da je savršena za sve jednostavno je besmislena. Univerzalne stvari jednostavno ne djeluju. Vaš stil života i navike u zdravlju su jedinstveni. Zato vam SparkPeople pomaže dizajnirati vaš osobni program prehrane i vježbanja koji odgovara potrebama vašeg stila života.

7. “Izgubite kilograme sa ovim čudesnim flasterom, kremom ili gelom!” Sve ste to već čuli – “Nanesite i gledajte kako se masnoća topi!” Ali iskreno, sve što se topi je vaš teško zarađeni novac.

8. “Znanstveno dokazano! Odobrili doktori!” Gdje je dokaz i kakvo istraživanje je provedeno? Je li ispitano na ljudima ili na glodavcima? Je li u istraživanju sudjelovalo 3 osobe ili 3,000 osoba? Je li istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu i da li su ga pročitale službene osobe? Doktor iz koje profesije? Ili je “profesionalno” tek čista fikcija kako bi bio i vaš gubitak kilograma? Potrudite se provjeriti sve ove detalje.

9. “Garantirani povrat novca!” Možda ćete se osjećati sigurnije zbog isprobavanja proizvoda, ali morate shvatiti da mnoge kompanije ne prate to obećanje. Ostat će vam samo neispunjeno obećanje i prazan novčanik.

10. “100% sigurno!” Samo još jedan pokušaj, pokušavaju vas navući na besmislenu frazu. Razmislite o tome ovako – ako ne postoji razlog za sumnju, zašto bi to uopće tvrdili? Mnogi proizvodi su uklonjeni sa tržišta zbog problema sa sigurnosti, ali ne prije nego je velik broj života već uništen ili izgubljen. Zvuči li vam ephedra poznato?

11. Ove uvjerujuće preporuke: svi možemo izgledati 5 kg vitikije: stajanjem uspravno, sa ramenima povučenim unatrag i uvučenim stomakom; imati dan dobre frizure; nanijeti odgovarajući make-up; te zaposliti profesionalnog fotografa. Zapamtite, samo zato što ste prepoznali glumca ili glumicu ne znači da je proizvod provjeren. Oni su sada samo malo bogatiji, a vi malo siromašniji.

12. “Čudotvorno otkriće!” Okrenite se i trčite u suprotnom smjeru kad ekstravagantne tvrdnje čine da proizvod zvuči još bolje.