Print Friendly

Riječi “dijeta” i “zabava” u istoj rečenici čini se kao spajanje suprotnosti. Kad odlučimo smršavjeti, u mislima nam se stvara slika iscrpljenosti, dosade, žrtvovanja i čak očaja. Ali ne mora biti tako. Mršavljenje MOŽE biti zabavno i živahno – ako se za to pripremite i na putovanje krenete sa odgovarajućim alatima – i pravilima – za dugotrajni uspjeh.

 

Istraživanja pokazuju da ono što govorimo samima sebi je predviđanje rezultata. Pozitivno razmišljanje uvelike utječe na šanse za uspjeh, a ako bilo kakav put prema cilju učinimo zabavnim, postići ćemo ga većom brzinom i držati ga se na duže staze.

Zato odbacite sva pravila “dijete” zbog kojih se osjećate zakinuto i dosadno. Za početak, pratite ova pravila za mršavljenje koja ne samo da su djelotvorna – već čine i proces još zabavnijim! A što god radite, fokusirajte se na uživanje u putovanju, a ne postizanju konačnog cilja.
Pravila za mršavljenje koja ćete voljeti
1. Jedite češće. Nekontrolirana glad je glavni pokazatelj prejedanja – i odricanja od dijete. Kad ste predugo bez hrane, vaš šećer u krvi pada, raspoloženje i fokus se zamućuju i često se hvatate za najbližu stvar – a najčešće to uopće nije zdrava namirnica. Umjesto preskakivanja obroka i izgladnjivanja, nemojte biti bez hrane duže od 3, najviše 4 sata. To će držati vašu glad na odstojanju, a vi ćete biti sretni i zadovoljni u procesu.

2. Nagradite se. Kadodlučite da je određena namirnica (ili čak cijela grupa namirnica) zabranjena dok ste na dijeti, istraživanja pokazuju da se tada još više fokusiramo na tu namirnicu, umjesto da si dozvolimo da ju jedemo samo s vremena na vrijeme. Da mi netko kaže da nikad više ne smijem jesti kekse, vjerojatno ne bih mogla prestati razmišljati o tome koliko ih volim i osjećala bih se očajno jer ih ne smijem pojesti. Budući da je snaga volje tako tanka u većine ljudi, postoji vjerojatnost da ćete kad-tad posrnuti – i vjerojatno pretjerati. Zato si dajte dopuštenje – i napravite plan – da u dijeti imate mjesta za omiljene poslastice.

3. Prestanite tražiti najbolje vježbanje.  Koje je najbolje vježbanje za mršavljenje? Vježbanje koje zaista odrađujete – ne ono koje odgovara vašoj prijateljici ili ono za koje ste čuli da sagorijeva najviše kalorija. Istraživanja pokazuju da, ako uskladite vježbanje sa svojom osobnosti, vjerojatnije je da ćete biti uporniji. Ako odaberete ono što odgovara drugima ili ono za što mislite da je najbolje usprkos tome što ne uživate, pripremite se za propast. Kad nađete ono što vam je zabavno, nije više važno koliko kalorija troši. Na kraju ćete potrošiti više kalorija kad prestanete tražiti izgovore i zaista se počnete baviti sa nekom aktivnosti!
4. Volite ono što jedete. Kada nešto jedete ili pijete, činite to polako, smisleno i bez ometanja. Time ćete si povećati užitak i usporiti jedenje što će vam omogućiti da shvatite kad vam je dovoljno. A ako jedete poslasticu osjećat ćete se sitije čak i ako pojedete manje jer ste imali priliku uživati u svakom zalogaju, bez osjećaja krivnje.

5. Izležavanje i ljenčarenje. Ako ste ikada ostali budni do kasnih noćnih sati, evo vam izgovora da ugasite ta svjetla: imati 7-8 sati sna svake noći je važno za mršavljenje. Pojedinci kojima nedostaje sna imaju višu razinu hormona grelin i nižu razinu hormona leptin koji kontrolira glad, što uzrokuje da jedete više kalorija. Možda bi san za ljepotu trebalo preimenovati u san za mršavljenje!

6. Ne preskačite doručak. Mislite da ćete uštedjeti kalorije preskakanjem jutarnjeg obroka? Razmislite još jednom. Nakon posta od cijele noći najbolji način za pokretanje metabolizma jest da jedete nešto u prvih sat vremena nakon buđenja. Studije su pokazale da osobe koje preskaču doručak imaju sklonost pretjerati za vrijeme ručka ili kasnije tijekom dana, zbog čega se u tijelu čuvaju sve kalorije zbog zaobilaženja doručka. Čak i ako je to nešto malo, pokušajte pojesti brzi jutarnji obrok koji će vas pokrenuti u smjeru uspjeha tijekom dana.

7. Zaronite u ugljikohidrate! Odnedavno, ugljikohidrati su na lošem glasu. Ali nisu svi ugljikohidrati jednaki. Svima bi nam bilo bolje za izbjegavamo slatkiše, prerađene namirnice i rafinirana brašna koji su sadržani u toliko grickalica. Radije to ostavite na polici u trgovini! Ali nema potrebe da se odreknete svih ugljikohidrata, posebno onih izvora koji se nalaze u svježem voću, povrću, mahunarkama, integralnim žitaricama i slično.

8. Izlazite za obroke. Jedna od prvih stvari koja se govori ljudima koji žele smršaviti jest da kuhaju češće kod kuće i prestanu jesti izvan kuće. To je općenito dobar savjet – ali ne trebate se odreći brzih obroka ili večere u omiljenom restoranu da biste smršavili – posebno zato što ovih dana restorani kreiraju laganiju, zdraviju hranu nego ikad prije, te sve nutritivne vrijednosti upisuju na jelovnike i na svoje web stranice. Postoji mnoštvo načina na koje možete uživati u obrocima izvan kuće, a da ne uništite dijetu. Mnogi jelovnici nude laganije opcije, a dobri kuhari su uvijek spremni udovoljiti posebnim zahtijevima. Ali restoranske porcije znaju biti veće od normalnih, pa povedite prijatelja. Podijelite predjelo da uštedite i kalorije i novac. Ili naručite predjelo, ali umjesto glavnog jela.
9. Uživajte u gurmanskim delicijama. Ako se hranite onime što ne volite, osjećat ćete se loše i više čeznuti za hranom, čak i kad niste gladni. Iako su novčana ograničenja stvarnost i ne biste trebali trošiti više nego što zarađujete, mogli biste otkriti da povremeno razbacivanje na visoko-kvalitetne namirnice (čak i kad su porcije znatno smanjene) može vam hranu učiniti zabavnijom. Moja omiljena luksuzna namirnica sa manje kalorija je jastog ili veliki hlap sa Aljaske. A ponekad radije odaberem mali vrhunski odrezak od govedine jer je daleko ukusniji od jefinog, tvrđeg dijela mesa. Još nekoliko sitnih luksuznosti mogu biti gurmanske vrste kave ili čaja ili manja tabla bogate tamne čokolade. Potražite užitak u namirnicama u razini koju vam dopušta vaš prihod.

10. Držite vježbanje kratkim. Ako su vam vrijeme ili dosada problem i izbjegavate vježbanje iz razloga što za to nemate vremena, nema brige! Kratki rezovi, kao što je sesija od 10 minuta, učinjeno nekoliko puta tijekom dana, ima sličnu potrošnju kalorija i dobrobit za zdravlje kao i dugačko vježbanje u jednom komadu. Istraživanje na nauspješnijim članovima na SparkPeople otkrilo je da oni koji vježbaju manje od 30 minuta dnevno imaju bolje rezultate u mršavljenju nego oni čije vježbanje zauzima sat ili više vremena tijekom dana.

11. Družite se sa prijateljima. Podrška i druženje su velika pomoć kad pokušavate učiniti prebacivanje na zdraviji stil života. Učinite mršavljenje timskim sportom tako što ćete zamoliti prijatelje sa sličnim ciljevima da vježbaju sa vama. Umjesto izlaska u restoran, skuhajte zajedničku večeru kod kuće. Učlanite se u klub kuglača. Sudjelujte na forumima o mršavljenju kao što je na SparkPeople. Možete razmjenjivati zdrave recepte, podijeliti priče o uspjehu i razočarenju, te steći prijatelje na koje možete računati i koji će vas bodriti.

12. Krenite u šoping! Ako volite kupovati i tražiti sniženja, onda ćete se zabaviti potražnjom za svim aparatima koji su vam potrebni za promjenu stila života. Ako vam je dio plana da češće kuhate kod kuće, kupite si kuhinjski pribor koji će vam trebati (odaberite blender, sjeckalicu, roštilj i slično), zabavne posudice za spremanje, te vrećice sa zatvaračem za pakiranje gricalica i ručka. Kako bi vam vježbanje bilo zabavnije i učinkovitije možete si kupiti ne pretjerano skupu opremu koja će vam pomoći da postignete cilj. Kako gubite težinu primijetit ćete da vam odjeća postaje preširoka. Pojačajte svoje vježabnje u odjeći zbog koje izgledate odlično, te novo oblikovano tijelo pokažite u odjeći manjeg broja. Mršavljenje nema svoju veliku industriju bez razloga. Ako volite kupovati naći ćete mnoštvo dobrih razloga i prilika za to.
13. Nemojte biti na dijeti. Ovo je možda najvažnije pravilo. “Odlazak na dijetu” implicira početak i kraj, ali tako se ne postiže održivi gubitak težine. Dijete vam često usporavaju metabolizam zbog drastičnog smanjenja kalorija na koje je vaše tijelo naviklo, a mnoge dijete o kojima se danas najviše govori su potpuno nezdrave. Praćenje strogih planova prehrane zahtijeva čvrstu snagu volje, a u nas ljudskih bića toga ima jako malo! Mijenjajte i prilagođavajte svoje životne navike malo po malo, pa ćete gubiti te suvišne kilograme i održavati težinu koja za vas zdrava i idealna. Od sada pa nadalje definirajte riječ “dijeta” kao plan prehrane kojim ćete održavati zdravu težinu, imati energije i podržavati svoj ubrzani ritam života.