Print Friendly

Preuredite svoj stil života

To vam je poznata priča: zakleli ste se da ćete poštovati svakodnevno vježbanje na orbitreku i brojati svaku pojedinu kaloriju. Ali ubrzo jedete kolačiće u uredu i ispijate koktele u omiljenom kafiću misleći, Oops, dijeta je gotova.

Ali postoji bolji način: zamijenite taj pristup sve-ili-ništa za jednu ili dvije promjene u svakodnevnoj rutini. “Ako to činite, može vas dovesti do većeg gubitka težine nego što ste zamišljali,” kaže Marissa Lippert, nutricionistica i autorica knjige The Cheater’s Diet.

Zapravo, ovdje ćete naći savjete svakodnevnih ljudi kako su gubili 5, 12 ili čak 30 kg sa sitnim izmjenama. Posudite njihove tajne za mršavljenje da preuredite svoje tijelo na realni način.

Promijenite svoju narudžbu za ponijeti

“Nekad sam se hranila u restoranima do 9 puta tjedno! No srezala sam to na jednom tjedno i naručivala salatu od piletine s roštilja umjesto velike zdjele tjestenine. Izgubila sam 10 kg tijekom jednog mjeseca.”

Zaobiđite policu sa slanim grickalicama

“Dosegla sam ciljanu težinu nakon što sam prestala svakodnevno kupovati grickalice u trgovini. Ako sam baš poželjela vrećicu čipsa ili čokoladicu, morala sam prošetati do trgovine da ju kupim. No kako često nisam imala vremena za hodanje, to me naučilo da zaboravim na trenutnu čežnju za grickanjem.”

Pojedite doručak od 300 kalorija

“Nekada sam izbjegavala doručak, ali sada ne izlazim iz kuće dok ga ne pojedem. Uvijek pojedem oko 300 kalorija u zdravoj mješavini proteina i integralnih žitarica. Moj omijeni recept: sendvič sa prirodnim maslacem od kikirikija i maslacem od jabuke. To mi smanjuje glad, pa tijekom dana manje grickam. Za manje od godinu dana smanjila sam se za 30 kg.”

Postanite fit za pet minuta

“Pokušavam vježbati u malim vremenskim količinama kad god je moguće, kao što je preskakanje užeta ili trbušnjaci za vrijeme televizijskih reklama ili plesanje dok perem suđe. To sagorijeva dodatne kalorije i spriječavam se da bespotrebno grickam za vrijeme gledanja TV-a. Sada mi odjeća bolje pristaje i tijelo je bolje tonirano nego ikad prije.”

Odbacite naviku

“Prestala sam pušiti, zatim se odmah učlanila u teretanu i počela vježbati sa osobnim trenerom. Nema šanse da bih mogla vježbati i osjećati se zdravo da sam nastavila sa cigaretama. Izgubila sam 17 kg za 3 mjeseca!”

Pročišćavanje

“Posve sam pročistila smočnicu. Kad sam zamijenila svu hranu u kojoj sam previše uživala, kao sladoled sa nisko-kalorijskim grickalicama, recimo pržene suncokretove sjemenke ili čokoladni muesli Special K, automatski sam počela bolje birati hranu. Sada sam vitkija nego što sam bila prije rađanja dvoje djece!”

Zdravlje uz piće u kafiću

“Nakon posla, kolege i ja smo često išli na zajedničku večeru – a to je obično bila hrana pržena u dubokom ulju. Zatim smo to sve promijenili. Umjesto večera počeli smo trčati i brzo hodati na ulicama oko našeg ureda. Godinu dana kasnije, imam 20 kg manje.”

Zapalite se

“Napunila sam si iPod sa pjesmama koje me potiču da krenem u teretanu. To mi daje energiju, dopušta mi da sama biram brzinu na traci za trčanje – a budući da želim poslušati cijelu listu, vježbanje mi je postalo duže. Dva mjeseca kasnije imam 7 kg manje i savršene noge.”

Natrpajte se povrćem

“Dodavanjem povrća u hranu koju volim – kao što je pizza pokrivena rukolom i zelenom paprikom umjesto kobasicom – brže postanem sita, pa više nemam mjesta za grickalice ili masne deserte. Oprostila sam se od omiljene haljine koja je postala 4 broja prevelika!”

Istrčite se

“Kada sam poželjela ponovo postati fit za omiljene jeans hlače, počela sam trčati 20 minuta dnevno tijekom pauze za ručak. Kroz dva mjeseca tako sam izgubila 10 kg, dobila tonu energije i upravo završila prvi maraton od 5 km. A one hlače? Sad su mi prevelike!”

Vježbajte jogu

Joga je postala najbolja stvar za moju vezu sa hranom i sa tijelom. Zato što ju vježbam nekoliko puta tjedno bolje razumijem svoje napade gladi – pa jedem kad je potrebno i prestajem kad sam sita. Smanjila sam jeans za 1 broj, a celulit je posve nestao!”

Ne pretjerujte u količini

“Kad bih krenula pojesti hranu-smeće, nekad sam uzimala najveći jelovnik. Sada zadovoljim svoju čežnju samo sa jednom stvari sa popisa, obično su to mali prženi krumpirići ili malo pakiranje pilećih medaljona. Za sada sam skinula 8 kg kroz 7 tjedana i na putu sam da postanem vitkija nego što sam bila u srednjoj školi, a sve zbog 10. godišnjice mature krajem ove godine.”

Sačuvajte mjesto za desert

“Ostavljam malo novca za poslastice koje volim. Grickanjem zdravih namirnica kao što su mrkve i humus imam dovoljno ostatka kalorija da se mogu počastiti komadićem čokolade i čašom vina svake večeri. A ipak sam uspjela izgubiti 10 kg kroz tri mjeseca.”

Ohrabrite se za novi trening

“Prije dva mjeseca krenula sam na zumbu dva puta tjedno. To luckasto plesanje zaista tonira mišiće – posebno noge i trbuh – i daje vam kardio-vježbanje koje je zdravo za srce. 6 kg kasnije, gotovo sam dostigla ciljanu težinu.”

Prekinite sa noćnim grickanjem

“Svaki put kad sam trebala skinuti težinu nakon poroda, prestala sam jesti poslije 18.30 h pet večeri tjedno. Ostale dvije večeri bile su rezervirane za izlaske. Većinu onoga što sam jela kasno navečer ionako je bila hrana-smeće, zato mi je trebalo samo 2 mjeseca da vratim izgled tijela kao prije trudnoće.”

Šetnja sa psom

“Moj pas i ja svakog dana odlazimo u šetnju, čak i ako je to samo 10 minuta po susjedstvu. Kad je vrijeme grozno, njegov entuzijazam daje mi podršku da se spremim za šetnju iako mi se zapravo ne da vezati patike. Sve te kratke šetnje se zbrajaju: prošle godine izgubila sam više od 25 kg.”