Print Friendly

2-dnevna dijeta je plan za mršavljenje koji obećava dramatične rezultate kad korisnici ostanu na dijeti 2 dana zaredom tijekom tjedna.

Preostalih 5 dana u tjednu uključuje praćene dijete u stilu Mediteranske prehrane.

Autori, dr. Michelle Harvie i profesor Tony Howell, razvili su ovaj plan nakon kliničkog testiranja koje je pokazalo da su njihovi pacijenti gubili više težine i održavali postignuto sa ovim pristupom.

Osnove 2-dnevne dijete

Ova dijeta je nastala iz podataka koji su sakupljeni dok je dr. Harvie surađivala sa ženama koje su imale ili bile u riziku od raka dojke.

Između 1995 i 2005 ona je pacijeticama dala dijetu sa općenito smanjenim kalorijama, pa iako su neke žene bile uspješne, 80% njih vratilu je izgubljenu težinu nakon 6 mjeseci.

Tek kada je provela istraživanje i uključila koncept izmjenjive prehrane bila je u mogućnosti pomoći većini svojih pacijentica da postignu dugotrajni gubitak težine, što im je zauzvrat smanjili rizik od raka dojke za 25 do 40 posto.

2 dana na sniženim ugljikohidratima

Budući da je potrebno samo 2 dana zaredom svakog tjedna biti na dijeti, korisnici se neće osjećati iscrpljeno i vjerojatnije će se pridržavati plana.

 • Tijekom 2 dana svakog tjedna korisnici će imati prehranu bogatu proteinima, a sa manje ugljikohidrata.
 • Za razliku od sličnih dijeta, ova ne uključuje post.
 • Kalorije su dovoljno niste da potaknu mršavljenje bez da se korisnik osjeća gladno.
 • Plan prehrane na 2-dnevnoj dijeti podržava zdravu prehranu u potpunosti.
 • Na dan nije dozvoljeno više od 50 g ugljikohidrata.

Ne biste smjeli provoditi 2-dnevnu dijetu ako ste dijete, tinejdžer, trudnica, dojilja, patite od depresije ili imate poremećaj prehrane.

 

5-dnevna mediteranska prehrana

Iako su tehnički gledano korisnici slobodni jesti što žele dok su na 5 „slobodnih“ dana, dr. Harvie vjeruje da je istraživanje dokazalo da je Mediteranska prehrana zlatni standard kad se radi o izboru hrane koja je zdrava za srce, smanjuje težinu i spriječava karcinome.

Mediteranska prehrana je centrirana oko svježeg povrća i voća, nemasnih proteina i zdravih masnoća kao što je maslinovo ulje. U knjizi su uključeni planovi prehrane i recepti kako bi se pomoglo korisnicima održati prehranu prema Mediteranskom načinu.

Preporučena hrana

Povrće, voće (ograničeno za vrijeme 2 dana na dijeti), nemasni proteini, mliječni proizvodi smanjene masnoće, cjelovito zrnje (ograničeno za vrijeme 2 dana na dijeti), jaja, orašasto voće.

Primjer jelovnika za jedan dan

Slijedeći plan jela prilagođen je ženama tijekom 2 dana na dijeti.

Doručak

2 jaja pečena na 2 žličice maslinovog ulja
2 kriške nemasne slanine

Međuobrok

2 žlice kravljeg sira

Ručak

Konzerva tune od 45 g sa 1 žličicom majoneze
1 zdjelica zelene salate
7 sitnih rajčica

Međuobrok

1 srednja breskva

Večera

Suho prženo

2 žličice maslinovog ulja
30 g pilećih prsa bez kože
1 šaka mladog graška
1/2 velike tikvice
8 komada mladog luka
češnjak i sojin umak po želji

2-dnevna dijeta kaže da se treba više kretati

Cijelo poglavlje knjige od 2-dnevnoj dijeti je posvećeno važnosti vježbanja. Korisnici će možda morati smanjiti aktivnost onih 2 dana na dijeti, ali šetnja i dizanje utega su preporučeni kako bi ste se kretali i gradili mišiće.

 

Prednosti

 • Podupire ju istraživanje.
 • Pomaže korisnicima izbjeći iscrpljenost.
 • Preporučuje zdrave namirnice.
 • Ne zagovara gladovanje.
 • Razvili su je profesionalni u zdravstvu.
 • Prepoznaje važnost vježbanja.

Nedostaci

 • Neki bi se mogli prejedati tijekom onih 5 slobodnih dana.
 • Nekima je lista hrane za 2-dnevnu dijetu zbunjujuća.
 • Ne objašnjava emocionalne razloge za prejedanje.

Jednostavniji pristup smanjenim ugljikohidratima

2-dnevna dijeta je drugačija od ostalih dijeta sa izmjenjivom prehranom, po tome što na samo dva dana smanjuje konzumiranje ugljikohidrata umjesto “posta” ili jako sniženih kalorija. Mogla bi biti prikladna za one kojima je teško cijelo vrijeme jesti smanjene ugljikohidrate ili za one kojima su dijete previše ograničavajuće.

Iako je gubitak težine moguć sa 2-dnevnom dijetom, korisnicima koji ju prate preporučuje se Mediteranska prehrana sa smanjenim kalorijama da bi se bolje vidjeli rezultati.