Print Friendly

Voditelj talk-showa i dobitnik Emmyja Montel Williams je autor knjige Living Well: 21 Days to Transform Your Life, Supercharge Your Health, and Feel Spectacular.

U toj knjizi on želi pomoći čitateljima da se prebace na zdraviji stil života uvođenjem osnovne prakse prehrane i vježbanja.

Nakon što mu je dijagnosticirana multipla skleroza, Williams je počeo istraživati prehrambene načine liječenja. Došao je do zaključka da osnova dobrog zdravlja uključuje izbacivanje nezdrave hrane i održavanje visokog unosa svježeg voća i povrća.

Uključivanjem jednostavnih principa navedenih u knjizi Williams je smanjio simptome multiple skleroze za 30-40% i mogao je prestati uzimati lijekove protiv depresije.

Osnove 21-dnevne dijete

Williams kaže da ne voli izraz ‘dijeta’, već to radije naziva plan prehrane. Uvjerava nas da je to promjena stila života i nešto što treba raditi kroz ostatak života.

Savjetuje korisnike da potpuno odbace hranu-smeće i prerađene namirnice. Rekao je, “Pokušajte smanjiti količinu smeća koje je napravio čovjek, a koju stavljate u svoje tijelo. I pogodite što? Počet ćete se osjećati bolje.”

Osnova načina prehrane Montela Williamsa uključuje prehranu što šarenijim voćem i zelenim povrćem. On zagovara zelene napitke, mješavinu voća i zelenog lisnatog povrća.

Svako jutro započinje sa zelenim napitkom, u kojemu izmjenjuje sastojke kao što su jabuke, naranče, breskve, špinat, zelena salata, cikla i mango. Williams kaže da su zeleni napitci “vrhunac prehrane i energija koja daje snagu za ostatak dana ”.

21-dnevna dijeta također preporučuje prihvaćanje Mediteranskog stila prehrane koji uključuje visok unos maslinovog ulja, cjelovitih žitarica, orašastog voća i sjemenki, te jedenje više ribe umjesto crvenog mesa.

Knjiga također uključuje dnevnik za prehranu i vježbanje koji su dizajnirani da vam pomognu kroz proces promjene stila života i da prate vaš napredak.

Preporučena hrana

Voće, povrće, zeleni napitci, zeleni sokovi, slatki krumpir, smeđa riža, kvinoja, orašasto voće, sjemenke, avokado, losos, nemasna puretina, nemasna govedina, maslinovo ulje, bučino ulje, sirova čokolada, goji bobice.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Zeleni sok (krastavac, celer, blitva, kelj, zelena jabuka i limeta)

Međuobrok

Smoothie (frape) sa bananom, narančom i zelenom salatom

Ručak

Juha od japanske žitarice crveni miso
pohani divlji aljaški losos

Međuobrok

Mješavina za grickanje sa suncokretovim sjemenkama, indijskim oraščićima, grožđicama i goji bobicama

Večera

Suho pržena piletina sa bok choy
na pari kuhana smeđa riža

Preporuke za vježbanje

Kao nekadašnji bodybuilder Montel Williams zna koliko je važno vježbanje, ali sada vježba toliko da ostane fit za živjeti, a ne za natjecati se.

21-dnevna dijeta uključuje detaljni plan vježbanja koji opisuje kombinaciju brzog hodanja, treninga snage i vježbe fleksibilnosti.

Prednosti

  • Potiče visok unos svježeg voća i povrća.
  • Holistični pristup liječenju i dobrobiti.
  • Može se održavati kao plan prehrane za stil života.
  • Može pomoći u savladavanju mnogih bolesti.
  • Recepti i preporuka za prehranu su privlačni i zadovoljavaju muški apetit.
  • Potiče vježbanje.

Nedostaci

  • Može zahtijevati više vremena za pripremu obroka.
  • Williams nije kvalificirani zdravstveni profesionalac.
  • Neki čitatelji možda neće cijeniti Williamsov pojednostavljen pristup.

Svježe cjelovite namirnice su ključ

21-dnevna dijeta nudi korisnicima pristup dijeti i zdravlju sa ‘povratkom na osnove’ kojim se sagleda veća slika i ističe važnost visokog unosa svježeg voća i povrća. Iako Montel Williams nije kvalificirani profesionalac u zdravstvu, ipak naglašava neke čvrste nutricionističke koncepte koji pružaju dobru osnovu za održivi zdravi način života.