Print Friendly

4-tjedni vrhunski plan za detoks tijela kreirala je holistički nutricionistica Michelle Schoffro Cook. Njen program koristi mnoge oblike prirodnih terapija za vraćanje tjelesnih funkcija kao što je ishrana, biljna medicina, vježbanje, akupresura, meditacija i masaža.

Cook je izjavila da je 4-tjedni program dizajniran da pruži temeljito čišćenje koje prolazi mnogo dublje od ostalih trenutno dostupnih detoks programa. Time se sitematski pročišćavaju različiti organi i sitemi tijela u specifičnom poretku za koji Cook kaže da daje najbolje rezultate.

Osnove dijete 4-tjedni detoks

Program je razdvojen na 4 faze:

 • Faza 1: čišćenje bubrega i crijeva
 • Faza 2: čišćenje limfnog sustava (to pomaže i u rješavanju celulita)
 • Faza 3: čišćenje jetre i žućnog mjehura (time ćete se riješiti masnih zaliha iz tijela)
 • Faza 4: čišćenje krvi, pluća i kože

Osnova dijetalne strukture je slična za sve faze sa velikim razlikama, a to su specifični biljni čajevi i namirnice preporučeni za ciljanje na određene organe. Na primjer, u Fazi 1, gdje su fokus bubrezi, pit ćete sok od brusnice, čaj od maslačka i buchu čaj. Također, dnevno treba pojesti barem dvije organske jabuke.

Tijekom programa svako jutro se započinje sa svježim limunovim sokom rastopljenim u toploj vodi i vlaknastim dodacima prehrani. Nakon doručka do podneva korisnike se potiče da smanje unos hrane i koriste samo svježe sokove, voće i voćne kašice.

Ručak se treba sastojati od velike salate sa naglaskom na zeleno lisnato povrće. Večera također uključuje salatu kao i druga jela, recimo juhe i vegetarijanska glavna jela. Među receptima uključeni su i deserti.

Određena hrana treba biti strogo odbačena – kofein, alkohol, šećer, pšenica, prerađena hrana, pržena hrana, sol, meso i mliječni proizvodi. Organička jaja su jedini životinjski proizvod koji je dopušten, ali i ta konzumacija treba biti ograničena na 3 komada tjedno.

Korisnike se potiče da piju puno vode. Cook također preporučuje upotrebu multivitamina i minerala, probavnih enzima, acidofila i zelene hrane svakoga dana.

Hrana za detoks

Bademi, jabuka, artičoka, avokado, banana, cikla, borovnice, kupus, mrkva, celer, višnje, brusnice, laneno sjeme, češnjak, grejp, kelj, mahunarke, limun, maslinovo ulje, luk, maline, morska trava, špinat, potočarka, lubenica.

Primjer jelovnika za jedan dan

Nakon buđenja

Sok iz 1/2 limuna sa toplom vodom

Nakon vježbanja na trampolinu

1 žličica lanenih sjemenki sa 1 žličicom pektina otopljenog u 1 1/2 šalici vode ili nezaslađenog soka.

Doručak

Frape od svježe papaje, ananasa i banane

Jutarnji međuobrok

Svježe šumsko voće

Ručak

Velika salata sa rajčicom, crvenom paprikom i avokadom
umak vinaigrette od balzamiranog octa (acetto balsamico)

Popodnevni međuobrok

Štapići celera sa bademovim maslacem

Večera

Velika miješana salata
marokansko povrće i juha od divlje riže

Večernji međuobrok

Kuglice od naranče, datulje i oraha

Preporuke za vježbanje

Cook preporučuje vježbe na trampolinu jer to pojačava protok limfe do 14 puta nasuprot normalnom. 30 minuta brzog hodanja također se preporučuje, do 5 dana tjedno.

Prednosti

 • Potiče na unos različite cjelovite hrane, sa velikim količinama voća i povrća.
 • Uključuje jedinstvene informacije o upotrebama začinskog bilja i akupresure.
 • Može pomoći u smanjenju celulita.
 • Priznaje ulogu kontrole stresa i psihološke faktore za popravak zdravlja.
 • Sadrži recepte.

Nedostaci

 • Jako ograničava, pa je teško jesti izvan kuće.
 • Mnogi korisnici osjećaju umor i nelagodu zbog nedostatka kafeina, hrane životinjskog porijekla i šećera, posebno u prvim tjednima dijete.
 • Neki korisnici iskusili su probleme sa probavom zbog iznenadnog povećanja vlakana iz dodataka prehrani, voća, povrća, cjelovitog zrnja i grahorica.
 • Ne uključuje plan prehrane.
 • Nije dizajnirano specifično za gubitak kilograma.
 • Zahtijeva upotrebu dodataka prehrani, što može biti poprilično skupo.

Holistički pristup

Ovaj program najvjerojatnije će se svidjeti korisnicima koji su zainteresirani za holistički pristup detoksu zbog uključenosti jedinstvenih informacija vezanih uz upotrebu začinskog bilja, akupresuru i čišćenje limfe.

Ipak, na nesreću, manjak jasnih uputa ili strukturiranog plana prehrane može rezultirati ne baš optimalnim rezultatima za korisnike kojima manjka znanja kojim bi osigurali da je ova dijeta nutricionalno uravnotežena.