Print Friendly

Savjeti za dijetu su kao igra pokvarenog telefona. Počinje se ispravno, ali nakon što neko vrijeme kruži nekada zaista razuman savjet sad je tako izokrenut da vam može uništiti svaki trud za gubitak težine. Odbacite te zapletene savjete, dogradite svoju strategiju i gledajte kako se brojevi na vagi smanjuju.

Mit #1: Više vježbanja donosi više uspjeha za mršavljenje.

Provođenje previše sati u teretani zapravo vam se može obiti o glavu. Istraživanjem su postavili 61 lagano preteškog muškarca (koji nikad nisu vježbali) u jednu od tri grupe: grupa koja uopće ne vježba, ona koja vježba 30 minuta na dan i ona koja se zamara po sat vremena ili više. Nijedan muškarac nije bio na dijeti. Nakon 3 mjeseca, grupa koja uopće nije vježbala – nije iznenađenje – nije izgubila ni gram. Ali oni u grupi koji su vježbali 30 minuta izgubili su oko 4 kg, dok su oni koji su vježbali po sat vremena izgubili samo 3 kg, a znojili su se dvostruko duže. Previše vremena na traci za trčanje može dati pogrešne rezultate na dva načina: naše tijelo tada traži da žvačemo više hrane da bismo nadoknadili ono što smo izgubili vježbanjem, a kasnije se manje krećemo kako bismo čuvali energiju.

Pametnija strategija: ciljajte na pola sata svakodnevnog vježbanja većeg intenziteta.

Mit #2: Za uspješnu dijetu, potrebno je sve ili ništa.

Zaboravite na te dramatične izmjene u prehrani. Bolje vam je činiti sitne prilagodbe koje možete prihvatiti zauvijek, kažu istraživači. Volonteri u jednom online istraživanju o prehrani dobili su lagano izvedive zadatke (“Pijte 8 čaša vode dnevno ” ili “Grickajte samo za kuhinjskim stolom “). Oni koji su pratili te savjete više od 25 dana tijekom jednog mjeseca imali su više uspjeha u mršavljenju nego oni koji su se toga manje pridržavali. “Čineći male, ali uporne promjene lakše je ljudima uskladiti prehranu, nego ju radikalno izmijeniti,” kaže psihijatar Brian Wansink.

Pametnija strategija: napravite jednu malu izmjenu mjesečno. A postavite dnevni podsjetnik u mobitel.

Mit #3: Zdrave grickalice su najvažnije.

Ne odmah ujutro. Istraživanje iz 2011. godine otkrilo je da osobe koje nisu grickale između doručka i ručka izgubile su gotovo 5 % više težine (u prosjeku, 4 kg) tijekom godine nego osobe koje su grickale i u to vrijeme. Budući da su doručak i ručak razdvojeni samo par sati, istraživači sumnjaju da je prijepodnevno grickanje više stvar navike nego gladi – a općenito to dovodi do nesvjesnog jedenja.

Pametnija strategija: preskočite jutarnje grickanje, osim ako morate ostati bez slijedećeg obroka 4 sata. Odaberite zasitnu grickalicu: onu koja uključuje protein, vlaknima bogate ugljikohidrate i malo masnoće, kao što je jabuka sa kikiriki maslacem ili kukuruzna tortilja sa kriškom manje masnog sira.

Mit #4: Mršave manekenke su inspiracija.

Ona mršava, kao vješalica obučena u bikini slavna osoba koja vas gleda sa slike na hladnjaku definitivno vam ne čini uslugu. Kad su nizozemski istraživači dali ženama u programu mršavljenja dnevnike prehrane za pisanje, u polovici njih je bila slika manekenke “normalne” težine. Žene koje su dobile takve dnevnike izgubile su više težine, nego žene koje su dobile sliku super-mršave manekenke. “Trajno izlaganje premršavim modelima daje korisnicima dijete osjećaj da neće biti u stanju to dostići,” kaže Anne Klesse, jedna od istraživača. “Ako misle da neće dostići takav cilj, činit će im se beskorisno uopće pokušati.”

Pametnija strategija: koristite sliku sebe kad ste bili u zdravijoj težini – ili odaberite sliku manekenke realističnog izgleda za isnpiraciju.