Print Friendly

Ne može govoriti, ali vam se ispak obraća. Nekih dana mogli biste poletjeti od sreće. Drugih dana padate u tešku depresiju. Osuđuje vas na nadljudskoj razini. Pomisao na nju je dovoljna da se zabrine i najoptimističnija osoba. O čemu to govorim? Zloglasna kućna vaga.

Zašto postoji ta opsjednutost vaganjem? Za većinu ljudi vaga može biti suparnik ili pomoćnik, ovisi o danu. Većinom mrzimo ono što nam kaže ili se svađamo s njom, ali ipak osjećamo potrebu da je koristimo. Kad se koristi pravilno i u smislu onoga što jest, zapravo može biti vrlo koristan alat u kontroli težine. Ali za mnoge vaga znači više od samog mjerenja ukupne težine svih dijelova tijela. Na neki način to definira kakva ste osoba. I nažalost, to može definirati razinu vašeg samopoštovanja. Previše toga oslanjamo na tu spravu koja ima samo jednu svrhu.

Ovdje su 4 znaka da se previše oslanjate na vaganje:

Neprestano se brinete zbog vaganja.
Kad pokušavate smršavjeti, normalno je osjećati blagi otpor kad se radi o tjednom vaganju. Nakon svega, želite vidjeti brojeve kako padaju kao potvrdu da se sav vaš trud isplati. Svi želimo biti nagrađeni za svoj trud, i to može biti razočaravajuće, kad ste napravili sve kako treba i još uvijek nije dobro. Ali ako se previše zaokupite brigama o tome što će vaga sutra pokazati, možda ste postali malo previše opsjednuti.

Važete se više od jednom dnevno.
Na stranici SparkPeople.com preporučuju vaganje samo jednom u tjedan dana (bolje je čak i rjeđe). Jeste li se ikada zapitali zašto nije dobro vagati se češće? Težina vašeg tijela može varirati iz dana u dan i čak se mijenjati i tijekom samo jednog dana. Nema smisla da se bacate na taj vrtuljak uspona i padova. U ratu sa težinom, ako postanete toliko zabrinuti da se važete svakog dana ili čak nekoliko puta na dan, onda je to već izgubljena bitka nakon koje ćete ostati očajni. Ako mislite da se ne možete kontrolirati ili zaustaviti od vaganja svaki dan, onda srljate u nevolju.

U svakom trenutku u mogućnosti ste citirati svoju težinu do najmanjeg razlomka.
Ovo je siguran znak da se previše oslanjate na vagu. Osoba koja vam može reći ne samo koliko teži svakog dana, već mjeri svoj napredak do posljednje decimale, vjerojatno se važe prečesto. Nema ništa loše u želji da ugledate manji broj na vagi, čak i ako je to samo 300 g, ali zapamtite da je vaganje više povezano sa razdobljima (prosječni pad ili porast težine tijekom vremena).

Vaga odlučuje kako se osjećate u sebi tijekom dana.
Kad je broj niži sa vage silazite pjevušeći i tijekom dana ste poletni. Kad broj poraste (ili ostaje jednak, a vi ste očekivali gubitak), osjećate se kao Charlie Brown koji hoda sa kišnim oblakom iznad glave. Za mene, ovo je najtužnija situacija od svih – dopustiti da vaga diktira kako se osjećate. Kako biste se osjećali da se tog dana niste vagali? Na koje biste druge načine odredili svoju vrijednost da vaga ne postoji?

Ako vam jedna (ili sve) od ovih situacija zvuči poznato, vrijeme je da se udaljite od vage. Krenite naglo. Ili barem se važite što rjeđe. Ali što bi “komplulzivni vagač ” tada radio?

Umjesto da vam vaga određuje jeste li uspješni ili ne, koristite pouzdanije metode za utvrđivanje napretka. Moja filozofija je da mršavljenje nije cilj, već rezultat zdravih navika kao što je bolja prehrana i redovno vježbanje. Kad stanete na vagu i ne vidite ono čemu ste se nadali, postavite si ova pitanja: radim li ono što treba? Biram li zdraviji način prehrane svaki put? Vježbam li redovito? Ako je tako, onda vjerujte da vaše tijelo čini pozitivne promjene i rezultati će se pojaviti. Ako nije tako onda odlučite biti ustrajniji u zdravim navikama da biste vidjeli rezultate koje želite.

Vaganje definitivno pomaže i ima svoje mjesto. Samo se pobrinite da ne pretjerujete i previše povjerenja dajete jednoj mjeri! Nakon svega, ostale mjere (kao koliko energije imate, koliko je lakše popeti se stepenicama, ili kako vam odjeća pristaje) možda nisu tako precizne ili znanstvene, ali sigurno ćete se osjećati sretnije i uspješnije nego uz vagu.