Print Friendly

Jedna je stvar osjećati se razočarano što ste natukli nekoliko kilograma kad ste malo opuštenije jeli ili manje vježbali. Ali religiozno praćenje pravila o dijeti i ne stvaranje napretka (ili još gore, debljanje) je frustrirajuće i deprimirajuće. Ako pazite na težinu i niste nimalo bliže svom cilju, provjerite pažljivo principe za mršavljenje kojih se pridržavate. Moguće je da mitovi o dijeti uzrokuju vam nabacivanje kilograma.

– Nicci Micco, urednik u časopisu o zdravlju

Mit #1: Sve dok jedete zdravu hranu, kalorije nisu važne.

Isitina: Nije baš tako. Integralna tjestenina (ili kruh ili, hm, kora za pitu) ima gotovo jednako kalorija kao i “obična”. Isto vrijedi za smeđu i bijelu rižu. Avokado, orašasto voće i maslinovo ulje daju vam masnoće zdrave za srce – ali i značajne kalorije. Crveno vino i tamna čokolada su puni antioksidansa, ali ako u njima uživate svaki dan bez brojanja kalorija, vjerojatno ćete se bar malo udebljati. Napomena: obratite pažnju na iznos kalorija u svakoj namirnici (OK, možda baš ne u običnoj brokuli kuhanoj na pari) tako da vas “zdrava prehrana” ne vodi na krivi put.

Mit #2: Možete smršaviti 5 kg za dva tjedna.

Isitina: Vjerojatno možete izgubiti 5 kg za dva tjedna sa brzinskom dijetom, ali takav ritam je rijetko održiv – i najvjerojatnije će se sva ta težina vratiti kad počnete uobičajeno jesti. Da biste zaista izgubili pola kilograma, morate “eliminirati” 3,500 kalorija – iznos koji se nalazi u pola kilograma masnoće – jedenjem manje hrane i sa više kretanja. Ako smanjite 500 kalorija (ili smanjite 300 i potrošite 200 sa vježbanjem) svakog dana u tjednu, izgubit ćete oko pola kilograma tjedno. A to je stvarni gubitak težine.

Mit #3: Ako vježbate možete jesti koliko želite.

Istina: Razmislite o ovome – pojedite dva srednja keksa i unijeli ste oko 400 kalorija. Ali da bi se sagorijelo 400 kalorija, prosječna osoba mora trčati ili hodati 6,4 km. Zato, u osnovi, “trenutak na usnama” može značiti sat ili više vremena na traci za trčanje. Poanta: osim ako vježbate kao da ste olimpijski sportaš, da biste gubili težinu još uvijek morate paziti koliko kalorija jedete. Pripazite na kalorije uz razne načine za smanjivanje po 100 ili više kalorija koje možete pronaći na ovoj stranici.

Mit #4: Bolje je jesti puno manjih obroka, radije nego manje velikih obroka.

Istina: Postoji zrno istine u ovom mitu kako je do sada objašnjeno na mnogim Internet stranicama o zdravlju, uključujući EatingWell. Metabolizam se uključuje svaki put kad jedemo, jer tijelo prerađuje ono što smo konzumirali. Zato, jedenjem manjih obroka umjesto većih prebacujemo metabolizam u veću brzinu – i time sagorijevamo više kalorija. Ali “razlika u kalorijama je tako mala da neće stvoriti važnije rezultate”, kaže dr. John Foreyt. A za neke ljude češći obroci jednostavno znače više hrane.

Mit #5: Uvijek je dobra ideja početi sa salatom.

Istina:Salate su kamen spoticanja za mnoge moje klijente” kaže nutricionistica Anne Daly. Većina nas treba jesti što više povrća – dakle što je tu loše? Jednom riječju, preljevi. Na primjer, orasi i ribani sir Gorgonzola na salati od piletine i jabuka u restoranu Panera Bread pretvara salatu u brdo od 580 kalorija, 30 g masnoće i 7 g zasićenih masnoća, a time ona nadjačava teritorij dvostrukog burgera sa sirom. Dvostruki burger sa sirom iz McDonald’sa ima 440 kalorija, 23 g masnoće i 11 g zasićenih masnoća.