Print Friendly

Svake godine provode se istraživanja uz pomoć potrošača i medicinskih stručnjaka kako bi se saznalo koja je dijeta najučinkovitija. I već nekoliko godina na vrhu su određene dijete: Weight Watchers, Dash dijeta, Mediteranska prehrana, Dijeta klinike Mayo i čista prehrana su među onima koje dobivaju najviše bodova zbog učinkovitosti, lakoće i sigurnosti. Koja zajednička obilježja imju ove i ostale pobjedničke dijete za razliku od ostalih? Ovdje je 5 dobrih pravila koje prate sve vrhunske dijete:

Prisiljavaju nas na voće i povrće

Uobičajena preporuka je da treba jesti 5 porcija svježeg voća i povrća svakog dana, ali to jednostavno nije dovoljno. Zapravo nam je potrebno sedam do devet porcija voća i povrća dnevno, posebno kad smo na dijeti. Povrće i voće ne sadrži masnoće i ima ultra malo kalorija. Kad se fokusirate na dodavanje povrća i/ili voća (bez odbacivanja bilo čega), unos vaših kalorija prirodno opada, a kvocijent zdravlja raste, no sve bez osjećaja iscrpljenosti. Mediteranska i Dash dijeta su bogate voćem, povrćem i ostalih namirnicama na bazi biljaka.

Prepisana je kontrola porcije

Kontrola porcije udružena je sa umjerenošću. Jedite dok prestane osjećaj gladi, ali ne da se osjećate napuhano, jer to je povezano sa osjećajem povećanja energije i smanjenjem stresa nakon obroka. Plus, jedenjem manjih porcija tijelo se navikava na osjećaj “sitosti” sa manje hrane. Najlakši način za kontrolu porcija kod kuće su manji tanjuri, zdjelice, šalice i čaše. U restoranima, naručite predjelo i prilog umjesto glavnog jela, ili podijelite glavno jelo sa drugom osobom. Ako resetirate vaše mišljenje o pravilnoj porciji hrane, s vremenom ćete se naučiti servirati manje za obrok.

Ostavljaju mjesta za slastice

Istraživanja pokazuju da oštre dijete sa previše pravila o tome što se ne smije jesti su povezane sa poremećajem prehrane, pokvarenim raspoloženjem i na kraju neuspjehom za mršavljenje. Kvalitetne dijete su dovoljno fleksibilne da pružaju mogućnost vježbati donošenje odluka u stvarnom svijetu. Neke dijete to zovu zdravo varanje, druge to zovu nagradom, neki kažu da je važna umjerenost. Ali bez obzira kako dijeta zaobilazi pravila, uključivanje povremene poslastice zapravo omogućava da se lakše pridržavate dijete za ostatak vremena.

One donose društvenu podršku

“Što majmun vidi, majmun i radi”. Ljudi imaju osnovnu želju za oponašanjem, pa podsvjesno kopiramo ponašanje naših prijatelja. Zato biste trebali očekivati biti jednako debeli – ili vitki – kao vaše društvo. Istraživanja pokazuju da korisnici dijete postižu veći gubitak težine kad ih podržavaju druge osobe na dijeti i zdraviji prijatelji. A nije važno koliko se daleko nalaze prijatelji koji nas podržavaju. Zato dobro dođu online grupe za podršku, kao i krug bliskih osoba. Imati podršku tijekom uspjeha i propasti daje vam osjećaj da niste usamljeni, što vam može pomoći pridržavati se plana čak i kad stvari postanu teže.

Tjeraju nas na više kretanja

Kad se radi o mršavljenju, konzumiranje manje kalorija je važnije nego više kretanja. Ali da bi se postignutu težinu održavalo, ključ je u redovnoj fizičkoj aktivnosti. Najbolji planovi za dijetu potiču na više fizičke aktivnosti. Sudeći prema Američkom studiju sportske medicine, oko 30 minuta vježbanja dnevno je odličan početak. Pješačite do posla i isto tako kući, jer to dobro dođe. Sve vrhunske dijete potiču na ovakvu vrstu vježbanja, a neke čak dodaju i više od toga.