Print Friendly

Neprestane navale gladi nisu jedini pokazatelj da vam je plan prehrane za mršavljenje prešao u potencijalno opasni teritorij. Ako ste tek nedavno započeli dijetu, provjerite ove znakove koji kažu da možda štetite samoj sebi ili se pripremate za odustanak od mršavljenja.

Razina energije vam se sve više smanjuje

“To je pokazatelj da vam je unos kalorija prenizak,” kaže Nancy Clark, nutricionistica i autorica knjige Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook. “Nemate goriva, dakle umorni ste cijelo vrijeme.” Kao općenito zlatno pravilo, većina žena treba između 1,200 i 1,400 kalorija dnevno samo da održe osnovne funkcije metabolizma – ali nekima možda treba i više od toga, kaže Clark. Pa ako se ozbiljno povlačite, to je znak da trebate povećati unos kalorija.

Neprestano razmišljate o onome što jedete

Ako neprestano u glavi nosite izračune kalorija koje konzumirate i redovito prebrojavate namirnice u svom obroku, znači da ste nezdravo opsjednuti, kaže Clark. Dijeta treba biti promjena u stil života koji vas čini opreznijom, naravno, ali to ne treba trošiti mentalnu energiju ili bilo što zbog čega pokazujete opsesivno ponašanje.

Odbacili ste cijelu grupu namirnica

Zabranjivanje ugljikohidrata ili neke druge kategorije hrane vjerojatno će pomoći da broj na vagi krene prema dolje, naravno. Problem je što time odbacujete i cijelu kategoriju važnih nutrijenata – na primjer složenih ugljikohidrata za energiju i vitamina B skupine koji vam održavaju raspoloženje. Bez njih, vaše zdravlje će patiti … pa ćete se početi osjećati dosadno i iscrpljeno, kaže Clark.

Ne možete spavati

Ne samo da vam kruljenje iz želuca ometa spavanje noću, kaže Clark. Pre-ekstremna dijeta također ima manjak nutrijenata koji pomaže da imate kvalitetan noćni san, pa se zato noću prevrćete po krevetu.

Izbjegavate društveni raspored

Zdravi plan za gubitak težine je onaj kojeg se možete pridržavati u svakoj situaciji – bilo da ste kod kuće, u restoranu sa prijateljima ili na zabavi gdje znate da će biti švedski stol. Izbjegavanje izlazaka koji uključuju prehranu je znak da vas dijeta previše ograničava – a to će vam se obiti o glavu kada konačno pojedete sa švedskog stola ili sa roštilja.

Raspoloženje vam se neprestano mijenja

Svi znamo kako je to biti gladan. Ali čak i ako vam je apetit trenutno u redu, preveliko ograničavanje kalorija dovodi do uništavanja kemikalija u mozgu, a zauzvrat to vas može prebaciti u bilo koju kombinaciju depresije, anksioznosti i čangrizavosti. Lude promjene raspoloženja uništavaju plan za mršavljenje pokretanjem ubojitih čežnji za namirnicama… pa ćete završiti povratkom kilograma koje ste već izgubili, kaže Clark.