Print Friendly

Ovih 7 jednostavnih zamjena pomoći će vam da lako uštedite 100 kalorija na mjestima gdje vam neće nedostajati. Još uvijek možete uživati u hrani koju zaista želite, ali ne pojesti previše do kraja dana. Radite ovo svaki dan u tjednu i uštedjet ćete si 700 kalorija tijekom tjedna za “trošenje” (pomislite na 2 čaše vina i veliku krišku pite) na slijedećoj zabavi sa večerom. Odradite po nekoliko svakog dana i mogli biste si napraviti i više mjesta za poslastice.

1: Naručite kavu sa nemasnim mlijekom

U kafiću, naručite kavu sa nemasnim mlijekom umjesto vrhnja i šećera. Za šalicu od 3,5 dcl to će vam osloboditi oko 100 kalorija. Ako vam treba malo slatkoće (i ne smeta vam koristiti umjetne zaslađivače), možete dodati malo šećera Splenda.

2: Pojedite engleski muffin umjesto peciva.

Engleski muffin je mini pogača – suha vrsta peciva. Ako je vaše uobičajeno pecivo promjera oko 10 cm, ovo bi vam moglo uštedjeti oko 100 kalorija – čak i više ako jedete veću pogaču iz pekare. Premažite ga sa malo maslaca od kikirikija: njegovi proteini, vlakna i masnoće zdrave za srce dat će ovakvom doručku zasitnu snagu.

3: Riješite se čipsa, grickajte kokice

Neke vrste grickalica i nisu tako loše za zdravlje, ali morate uračunati njihove kalorije. Vrećica SunChipsa od 45 g, na primjer, ima 210 kalorija. Ako pojedete 3 šalice kokica pečenih na zraku, smanjite ćete broj kalorija na pola (oko 90 kalorija).

4: Riješite se gornje kriške kruha na sendviču

Otvoreni sendvič je jednako zasitan kao i onaj sa dvije kriške kruha. Nije li nadjev na njemu zapravo najvažniji?

5: Zamijenite žlicu majoneze sa žlicom senfa

Majoneza vam donosi 90 kalorija u samo 1 žlici, a vjerojatno koristite i više. Senf daje oštar okus sendviču sa samo 10 kalorija po žlici.

6: Jedite mladi grašak umjesto banane

Jedite mladi grašak u sendviču umjesto banane. Da, banane jesu zdrave (odličan su izvor kalija i vitamina C) – ali možete uštedjeti 100 kalorija dnevno, i to bezbolno, ako grickate 1/2 šalice mladog graška uz sendvič umjesto one velike banane.

7: Prepolovite količinu riže koju ćete jesti uz pirjano povrće.

Šalica riže (200 kalorija) je tehnički dvije porcije žitarica. To je u redu: čak i ako se hranite sa samo 1,200 kalorija – najnižim brojem kalorija koji se smatra zdravim – ipak trebate 6 porcija žitarica na dan. Ali ako želite sačuvati kalorije, ograničite porciju na jednu za obrok i uštedite kalorije za trošenje kasnije.