Print Friendly

I zašto ni vi ne biste trebali!

 

Rižini keksi

Možda su proglašeni najboljom hranom za dijetu tijekom navale dijeta bez masnoće krajm ’80ih i početkom ’90ih, ali ne dajte se zavarati. Rižini keksi na ljestvici glikemijskog indeksa imaju 91 (a čista glukoza ima 100), čime je to oblik ugljikohidrata koji će vam razinu šećera u krvi podići u nebesa. To je loše za mršavljenje, ali i za zdravlje općenito.

 

Nemasni preljevi za salatu

Takvi preljevi odličan su primjer zdrave hrane koja je pretvorena u nezdravu. Salatni preljevi su savršena kombinacija octa (koji pomaže kontrolirati šećer u krvi) i biljnih ulja (punih esencijalnih masnih kiselina i ponekad antioksidansa). Međutim, iracionalni strah od prehrambenih masnoća natjerao je proizvođače hrane da unište ovaj sasvim zdravi proizvod. Kao rezultat, sad postoje nemasni preljevi za salatu koji sadrže šećer i kukuruzni sirup pun glukoze, teško izgovorljive supstance za emulziju, te druge znanstvene tajne sastojke koji neprirodne namirnice čine da izgledaju prirodnim.

Tako je lako pripremiti vlastiti preljev za salatu, bez potrebe da vam bočica puna kemikalija ikad dospije u ruke.

 

Seitan

Seitan, porijeklom iz Azije, je uobičajena zamjena za meso u vegetarijanskim obrocima. Za razliku od mnogih zamjena za meso, seitan nije proizveden od soje, već kompletno od pšeničnog glutena. Pšenični gluten je visoko alergenski protein koji se prirodno, u malim količinama, nalazi u proizvodima na bazi pšenice. Iako nema istraživanja povezanih sa seitanom koji bi povećao opasnost od alergije na gluten, bojim se da bi ipak konzumacija većih količina ove namirnice mogla kod nekih ljudi potaknuti netoleranciju na gluten.

 

Morski pas

Omjer rizika i koristi od jedenja ribe (koristi od omega-3 masnih kiselina nasuprot riziku od žive) tipično pada u korist omega-3 masnih kiselina i njihovih nevjerojatnih učinaka za zdravlje. Morski pas je jedan od iznimaka. Usprkos što je u njemu omjer omega-3 masnoća sličan onome kod tune, morski pas sadrži gotovo 3 puta više žive.

Losos je najbolji izbor za povećanje razina omega-3 masnoća i istovremeno smanjenje razina žive.

 

Rafinirano i obogaćeno zrnje

Na nesreću, ovo se odnosi na većinu ugljikohidrata koji se nalaze na policama u trgovinama. Rafinirano i obogaćeno zrnje nalazi se u namirnicama rađenim na bazi žitarica kao što su žitarice za doručak, tjestenina, te rižini proizvodi koji su rafinirani tako da im se prirodni vitamini, vlakna i minerali uklanjaju. Kompanije zatim obogaćuju žitarice sintetičkim verzijama vitamina, vlakana i minerala, jer su im prirodne oduzeli. Ponekad (a ovo je prilično lukavo) sve ubace natrag u prirodnom omjeru da bi mogli tvrditi da namirnice još uvijek sadrže ‘integralno zrnje’. Moj prijedlog: jednostavno se hranite ne-prerađenim žitaricama koje zaista sadrže prirodne sastojke.

 

Šećerom zaslađeni napitci

Ako se odlučite odbaciti za konzumiranje samo jednu namirnicu sa ovog popisa, neka to budu šećerom zaslađena pića. Prazne kalorije vam obogaćuju struk bez ikakve pomoći za sitost ili osjećaj zadovoljstva. Plus, jednostavni šećeri dobro obavljaju posao snižavanja dobrog kolesterola i povećanja razine triglicerida (dva rizična faktora za bolesti srca). Ispijanje šećernih napitaka također potpomaže uništavanje balansa protiv upala u vašem organizmu, zbog čega je teže oporaviti se nakon vježbanja i povećava se rizik od mnogih kroničnih bolesti.

Umjesto posezanja za omiljenim gaziranim sokom ili zaslađenim čajem, odaberite radije vodu pojačanu voćem sa malo kalorija (lubenica je meni omiljena).

 

Griz od kukuruznog brašna (grits)

Kao i bilo koji drugi previše obrađeni ugljikohidrati, grits su sitni ostaci iz prerade kukuruza. Nutricionistički govoreći, u gritsu nedostaju značajne količine vitamina i minerala. Sadrži minimalne količine vlakana, ali bez esencijalnih masnoća. Okus mu je loš, pa se zato često koriste maslac ili vrhnje za kuhanje kako bi ga se učinilo jestivim, a u konačnici to vodi do uništavanja ovojnica krvnih žila, neželjenog povezivanja jednostavnih ugljikohidrata sa zasićenim masnoćama.