Print Friendly

Vaš stomak je najbolji šaljivđija: može vas zavarati da povjerujete kako čeznete za hranom kad i kad vam zalogaji uopće ne trebaju. Pa, mi više ne padamo u tu zamku – a nećete ni vi kad pročitate ove važne informacije.

Dehidrirali ste

Pijenje vode neće vam ubrzati mršavljenje, ali odbijanje vode može vam učiniti da zamijenite žeđ sa gladi, sudeći prema stručnjacima.

Neprestano gledate u #FoodPorn (slike hrane)

Na nesreću, vaš omiljeni odmor uz Instagram nije tako dobar za vaš struk. Studija koja je provedena prošle godine pokazala je da samo gledanje u slike savršeno uređenih obroka potiče mozak na otvori dio koji uzrokuje prejedanje.

Nemate dovoljno sna

Manjak sna može učiniti da se hrana čini još ukusnijom, a zbog toga se osjećate gladnije i posežete za većim porcijama nego inače, sudeći prema jednoj od novijih studija.

Jedete previše šećera

Istraživanje iz 2011. godine otkrilo je da konzumiranje velikog broja zašećerenih namirnica može promijeniti ravnotežu hormona u utrobi: jedenje prevelikih količina usporava proizvodnju leptina (hormona koji smanjuje apetit) i omogućuje grelinu (hormonu koji mozgu javlja kad ste gladni) da vas zavara kako biste mislili da morate više jesti.

Volite odlaziti sa prijateljima na piće

I cuga utječe na razinu leptina, dajući vam jak osjećaj potrebe za grickanjem, pokazalo je jedno istraživanje u prošlosti. Vezano uz to, zbog navike ispijanja pića mogli biste konzumirati i ponekoliko stotina kalorija viška. Ne, hvala.

Pod stresom ste (ili predosjećate da ćete biti)

Evo još jednog razloga da mrzite anksioznost: briga zbog događaja u budućnosti može uzrokovati porast grelina, što podiže razinu gladi, kaže novije istraživanje. Na nesreću, ovaj je efekt još jači kad ste zapravo usred nečega za što očekujete da će bti stresno.

Gledate TV

Dok ste fokusirani na najnoviju epizodu serije Uvod u anatomiju, trebali biste se udaljiti od bilo čega jestivog. Zašto? Ne možete obraćati pažnju na osjećaj gladi, koliko jedete i sve ono što se događa u isto vrijeme, pokazalo se u nedavnoj studiji. Pa, ako ne pritisnete Pauzu dok završite sa obrokom, u osnovi ste skloni prejedanju.