Print Friendly

Knjigu 7 Secrets to Beauty, Health and Longevity je napisao dr. Nicholas Perricone, najbolje poznat kao autor knjige The Perricone Prescription; to je program koji pomaže smanjiti pojavu bora prilagođavanjem prehrane.

U knjizi 7 tajni za ljepotu, zdravlje i dugovječnost, on ističe plan koji će obnoviti vaše tijelo na razini stanica, a to će dovsti do bolje energije, popravka raspoloženja i jačeg osjećaja dobrobiti.

Perricone kaže da koristi idu još dalje od smanjivanja bora i zapravo proizvodnje snažnog utjecaja protiv starenja kojim se smanjuje rizik od razvijanja nekih kroničnih bolesti.

Osnove ove dijete

Kroz cijelu knjigu Perricone je posvetio poglavlje za sedam faktora kojima se moramo posvetiti da bi odgodili i spriječili negativne učinke starenja.

Svi ovi elementi sakupljeni su u planu za prehranu, dodatke prehrani i stil života koji je dizajniran da potiče duži i zdraviji život.

1) pomlađivanje stanica

Fokusira se na popravljanju funkcije stanica uz pomoć optimalne prehrane. To uključuje povećanje konzumacije namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima.

Specifični dodaci prehrani koji pojačavaju funkciju stanica opisani su kao alfa lipoična kiselina, acetil L karnitin i konezim Q10.

2) nemasno za život

Uči korisnike kako održavati idealnu težinu bez potrebe za brojanjem kalorija. Perricone kaže da samo trebamo naučiti kontrolirati šećer u krvi. To se postiže uglavnom izbjegavanjem ugljikohidratnih namirnica, ali izuzetak su voće, povrće i mahunarke.

Također objašnjava da “možemo čak uključiti gene koji smanjuju apetit i isključiti gene koji govore tijelu da sprema masnoću ” jednostavnim prilagođavanjem navika u prehrani.

3) podržavanje naše strukture

Pokazuje kao spriječiti gubitak koštane gustoće, čak i nakon menopauze, konzumiranjem ključnih nutrijenata u pravim kombinacijama.

4) koža u kojoj smo

Perricone naglašava činjenicu da su znakovi starenja na koži odraz onoga što se događa u tijelu.

Kaže da je najbolji način da popravimo izgled kože taj da jedemo visoko-kvalitetnu protu-upalnu prehranu koja se sastoji od prikladnih proteina, a povezano sa određenim tretmanima kremama i elektro-stimulacijom mišića.

5) seks za cijeli život

Održavanje zdravog seksualnog života utječe na mnoge točke zdravlja i potencijale dugovječnosti. Perricone naglašava kako neuropeptidi, feromoni i tradicionalna medicina mogu pomoći u ovom cilju.

6) preobraćenje starenja pomoću vježbanja

Vježbanje ne samo da smanjuje pojavu bolesti vezanih uz životnu dob, već nam i omogućava da ostanemo fit i aktivni sa mnogućnosšću da uživamo u životu punim plućima.

7) smanjenje stresa = produžetak života

Kontroliranje mentalnog i fizičkog stresa je ključ za dugotrajan, zdrav i sretan život. Perricone ističe strategije za rješavanje stresa uključujući dodatke prehrani koji se bore protiv stresa.

Preporučene namirnice

Divlji losos, inćuni, pastrva, sardine, avokado, govedina hranjena travom, maslinovo ulje, luk, češnjak, jabuke, šumsko voće, grejp, kruške, breskve, šljive, bademi, pistacije, orasi, bundevine koštice, sjemenke sezama, kozji jogurt, leća, slanutak, zob, ječam, heljda, špinat, kelj, morsko povrće, crveno vino.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Omlet sa špinatom, lukom i gljivama

Jutarnji međuobrok

Kozji jogurt sa borovnicama

Ručak

Zelena salata sa piletinom iz slobodnog uzgoja i avokadom

Popodnevni međuobrok

Humus sa korjenastim povrćem

Večera

Pečeni losos sa šparogama i umakom od kapara i limuna
salata od špinata sa svježim malinama
1 čaša vina Pinot Noir

Desert

Feta sir, prženi orasi i svježe kruške

Preporuke za vježbanje

U knjizi se govori da, kako starimo, trebamo uključivati specifične oblike vjžebanja da bismo sačuvali zdravlje. Ironično, pogrešan oblik vježbanja, kao što je pretjerana količina aerobnih aktivnosti, može zapravo pojačati proces starenja.

Joga i tai chi pružaju fizičke, mentalne i emocionalne dobrobiti koje su jedinstvene i ne mogu se održavati kroz tradicionalne načine vježbanja.

Knjiga također uključuje 10-minuti program vježbanja dizajniran da pojača pomlađivanje stanica, sa detaljnim opisima i fotografijama pokreta.

Prednosti

  • Ne zahtijeva brojanje kalorija.
  • Pruža jedinstvene informacije protiv starenja.
  • Holistični pristup koji priznaje važnost promjene prehrane, fizičke aktivnosti i kontroliranja stresa.
  • Uključuje recepte.

Nedostaci

  • Nije specifično ciljana za gubitak težine.
  • Ne uključuje jelovnik.
  • Prilično naglašava upotrebu dodataka prehrani, a to može biti skupo.

Zaključak

Perricone predstavlja kompletni plan za smanjenje procesa starenja koji se bazira na znanstvenom istraživanju. Iako se mnoge koristi mogu dobiti iz prihvaćanja prehrambenih preporuka iz knjige 7 Secrets to Beauty, Health and Longevity, neki od dodataka prehrani su zaista prilično skupi, pa će mnogim ljudima biti otežano pratiti taj program točno kako je opisano.