Print Friendly

Antioksidansi vam mogu pomoći spriječiti starenje, bolesti, te vjerojatno čak i dobivanje na težini. Želite ih dodati više u svoju prehranu? Počnite sa ovih 13 ukusnih namirnica koje su apsolutno napunjene njima.

Borovnice

Ove sitne bobice imaju tako puno dobrobiti: popravljaju nam pamćenje, rad zglobova, ravnotežu. Plus, istraživači vjeruju da mogu smanjiti upale i spriječiti efekt starenja na mozgu.

Jagode

Osim antioksidansa kao što su vitamin C i crveno obojeni antocijanin, jagode sadrže flavonoid zvan fisetin, koji pomaže popraviti pamćenje.

Cikla

Ovo vrhunsko povrće bogato je savršenim antioksidansima zvanim betalaini, koji podržavaju smanjene upale.

Losos

Kažu da je astaksantin (glavni antioksidans u lososu) snažan borac protiv slobodnih radikala, a bori se i protiv starenja. Prvenstveno se nalazi u morskim algama, a zatim ih nama prenose ribe koje ih jedu, baš kao što je divlji losos.

Suncokreove sjemenke

One su među najboljim izvorima vitamina E, za koji se pokazalo da se bori protiv bolesti srca, pojačava imunitet i čak pomaže spriječiti rak kože.

Crveno vino

Još jedna namirnica za koju vam možemo javiti da je bogata polifenolima? Da, crveno vino. Samo se držite jedne čaše na dan – svaka čaša više od toga dat će vam suprotno od zdrave količine antioksidansa.

Zeleni čaj

U uporedbi sa crnim i oolong čajevima, zeleni čaj sadrži više antioksidansa koji pojačavaju zdravlje (zvanih katehini) kao što su epigalokatehin-3-galat, koji se bori i protiv raka.

Nar (šipak)

Bilo da ovu voćku koristite u frapeima (smoothies), sokovima, ili ju jedete samostalno, antioksidansi iz ove super-namirnice mogu vas štititi od oštećenja suncem, upale i znakova starenja.