Print Friendly

Smoothie su odlični, tu nema tajne. Ali kad su puni proteina, nisu ništa manje nego magični. Zašto? Proteini čine sve: smanjuju nam čežnje, pojačavaju energiju, oživljavaju metabolizam, te izgrađuju mišiće. Pa zašto bi ikad pili smoothie bez proteina? Evo, Keri Gans, autorica knjige The small change diet, dijeli svoje omiljene dodatke za smoothie koji ga pojačavaju proteinima.

 

1/2 šalice manje masnog grčkog jogurta

Tipična porcija od 180 g grčkog jogurta sadrži jednaku količinu proteina kao i 100 g nemasnog mesa. Ali, budući da je izraz “grčki” nereguliran, provjerite popis sastojaka na onom što ste kupili da se uvjerite kako sadrži samo mlijeko i žive aktivne kulture.

Proteini: 12g

1 žlica bademovog maslaca

Žlica bademovog maslaca pomaže smanjiti kilažu. Jedna studija pokazala je da dijeta obogaćena bademima pomaže pojačati mršavljenje: malo badema sadrži komponente koje ograničavaju količinu masnoće koja se upija u tijelo.

Proteini: 3.5g

1/2 šalice zobi

Možda mislite zob = ugljikohidrati. Ali ona također dolazi sa zdravom dozom proteina – a studija pokazuje da zob može pomoći spriječiti pretilost, dijabetes, i srčani udar.

Proteini: 3g

1 šalica nemasnog mlijeka

Vjarojatnost je da dodajete proteine u svoj smoothie bez da ste toga i svjesni. A to je dobro! Prema jednom istraživanju, proteini u kravljem mlijeku dvostruko su zdraviji za izgradnju mišića nakon vježbanja nego proteini u sojinom mlijeku.

Proteini: 8g

1/2 šalice avokada

Sve ima bolji okus kad se doda avokado, a snažna je kombinacija proteina i zdravih masnoća koji vas garantirano drže situ satima.

Proteini: 2g

60 g sira tofu

Kao svaki izvor proteina koji potječu iz biljaka, tofu vam može oživjeti energiju i boriti se protiv bolesti. Zapravo, nedavna studija pokazala je da pepetidi iz sojinih zrna mogu čak usporiti rast tumora.

Proteini: 5g

1 šalica bademovog mlijeka pojačanog proteinima

Iako vam šalica običnog bademovog mlijeka može dati nekoliko grama proteina, ona je uobičajeno napravljena od samljevenih badema pomiješanih sa vodom, što može razrijediti koncentraciju proteina. No pojačana vrsta je bogata proteinima, dok još uvijek ima malo kalorija.

Proteini: 9g

1/2 šalice nemasnog kravljeg sira

Kravlji sir može pomoći svaki smoothie pretvoriti u kompletan obrok. Napunjen je sa gotovo četvrtinom dnevne potrebe za proteinima.

Proteini: 11g

1 šalica kelja

Pojačajte svoj zeleni smoothie: kelj sadrži proteine, vlakna, te sitnu količinu vitamina C i K. Možda ne izgleda lijepo kad je samljeven, ali imat će odličan okus i vašem tijelu donijeti samo dobrotu.

Proteini: 2.2g