Print Friendly

Atkinsova dijeta se sastoji od nekoliko faza i fokusira se na smanjenje ugljikohidrata koje konzumiramo svaki dan – dopuštena je količina od 20 g na dan u prvoj fazi, a zatim se postupno povećava. To natjera tijelo osobe koja je na Atkins dijeti u stanje ketoze, a umjesto glukoze za energiju se koristi masnoća. Ketozu ne treba pomiješati sa ketoacidozom – prvo je savršeno prirodno i zdravo stanje, a drugo je opasno stanje koje uglavnom pogađa osobe sa dijatebesom tipa 1.

atkins dijetaAtkins dijeta Faza 1 – (“Uvod”) ograničava unos ugljikohidrata na samo 20 g dnevno, da bi se “iscijedilo” osobu na dijeti od šećerne i škrobne hrane, “resetiralo” metabolizam i potaklo ketozu. Postoji lista hrane koja je dopuštena tijekom Uvoda, a sastoji se uglavnom od hrane na bazi proteina i povrća za salatu. Minimalna količina vremena koje je dozvoljeno za ovu fazu Atkins dijete je dva tjedna, iako ju možete provoditi i duže. U tom vremenu će se dogoditi intenzivan gubitak težine, ali vrlo mali unos ugljikohidrata može biti iscrpljujuć i zbog toga pretežak za održavanje na duži period.

Atkins dijeta Faza 2 – Unos ugljikohidrata se zatim postupno povećava tijekom slijedećih faza, te se uvodi više hrane da bi se uspostavila individualna razina konzumiranja dnevnih koja će vam pomoći da održite savršenu težinu.

 Završna faza Atkinsove Dijete – “Trajno održavanje ” – je u osnovi popis savjeta koje treba pratiti nakon Atkinsove dijete da bi održali težinu pod kontrolom do kraja života. U ovoj fazi većina hrane je ponovno dozvoljena, osim šećera i rafiniranog brašna.

Prednosti Atkisnove Dijete

Pravila su relativno jednostavna i lako ih je pratiti.

–  Atkinsova Dijeta uzima individualne razlike u obzir, pružajući metodu za uspostavljanje dnevnog unosa ugljikohidrata koji funkcioniraju za vaše tijelo.

– Masnoća nije zabranjena u Atkinsu, pa u kombinaciji sa visokim količinama proteina možete pratiti dijetu bez osjećaja gladi.

– Sa gotovo 40 godina postojanja i milijunima ljudi u svijetu koji su ga pratili, Atkinsov pristup prehrani dokazao je svoju vrijednost i dugotrajnu sigurnost.

Nedostaci Atkinsove dijete

– Uvod predstavlja prilično radikalnu promjenu prehrane za većinu ljudi, što je nekima prilično teško podnijeti, čak i na kratko vrijeme.

– Neki dijetetičari tvrde da, budući da Atkins ne isključuje visoku konzumaciju zasićenih masnoća, vjeruje se da je dijeta nezdrava.

– Mogli biste uključiti dodatke prehrani kako bi se održala ravnoteža prehrane, posebno u prve dvije faze.

Atkisnova dijeta je teška za praćenje vegetarijancima.

Atkinsova dijeta je dobra, ali postoji bolja – a to je Dijeta za idiote. Više o toj dijeti pročitajte ovdje.