Print Friendly

Knjigu „The Beck Diet Solution: Train Your Brain to Think Like a Thin Person“ napisala je dr. Judith Beck, a bazirana je na njenom proširenom iskustvu sa pacijentima koji su gubili težinu kroz terapiju kognitivnog ponašanja (CBT = Cognitive Behavioral Therapy).

CBT je razvio njezin otac, Aaron Beck, još 1960ih kao tehniku koja pomaže korisnicima da zaobiđu prepreke koje bi inače iskusili dok pokušavaju smršavjeti, među kojima su yo-yo efekt, emocionalno jedenje, prejedanje i negativne misli.

Osnove Beckove dijete

Beck vodi čitatelje kroz dan-po-dan proces koji uključuje donošenje odluka i vježbanje. Korisnicima se svaki dan daju zadaci koji pomažu izgraditi psihološke vještine neophodne za borbu sa izazovima kao što su čežnje, prejedanje, stres, jedenje izvan kuće i godišnji odmor.

Prvog dana u programu dodijeljeno vam je da zapišete 15-20 razloga zašto želite smršaviti i to trebate čitati svakog dana da bi zadržali fokus. Ostale vježbe uključuju sjedenje svaki puta kad jedete, polako jedenje, postavljanje ciljeva, pisanje popisa stvari koje treba obaviti, kreiranje strukture društvene pomoći, biranje plana prehrane i pronalaženje načina da se pobijedi negativne misli.

Svaki tjedan odvaja se jedan dan kada korisnci mogu ‘odahnuti’.

Veliki dio naglaska je na pripremi, pa korisnici ne započinju zapravo plan prehrane do trećeg tjedna programa.

Beck ne nudi nikakve savjete o prehrani ili vježbanju, ali navodi da će bilo koja zdrava dijeta biti učinkovita sve dok korisnik nauči drugačije razmišljati o hrani i jedenju. Korisnici biraju bilo koji plan prehrane koji im se svidi, ili mogu kreirati neki vlastiti.

Beck preporučuje da korisnici odrede kratkoročne ciljeve i navodi da bi početni cilj za gubitak težine trebao biti oko 2,5 kg. Osim toga, ona preporučuje zapisivanje dnevnog unosa hrane i tjedno vaganje kako bi se pratio napredak i stekla svjesnost.

Program nije koncentriran na otkrivanje emocionalnih razloga za prejedanje ili rješavanje dubokih psiholoških trauma, već je više vodič za rješavanje praktičnih poteškoća kao što je jedenje iz dosade, straha ili gladi i borba sa čežnjama.

Preporuka za vježbanje

Vježbanje je svakako poželjno, a korisnicima se govori da se uključe i u planirano vježbanje i u spontano vježbanje, pri kojem iskorištavate situaciju u kojoj ste se našli. Na primjer, hodanje stepenicama umjesto ulaska u dizalo.

Prednosti

 • Uči korisnike vještinama koje će im pomoći da dugotrajno održavaju postignutu težinu.
 • Može pomoći u razbijanju ciklusa yo-yo dijeta.
 • Ispituje razloge za prejedanje.
 • Dobro za korisnike koji se prejedaju zbog stresa, iz navike ili iz dosade.
 • Pomaže korisnicima uočiti razliku između stvarne gladi i čežnje.
 • Dnevnik prehrane i redovito vaganje su povezani sa boljom vjerojatnosti za uspješno mršavljenje.
 • Potiče korisnike da slave svoj uspjeh, bez obzira koliko je sitan.
 • Detaljni plan za 6 tjedana.
 • Čitatelj može odrediti ritam koji mu odgovara.

Nedostaci

 • Ne uključuje plan prehrane i-ili vodič za nutritivne vrijednosti namirnica.
 • Ne uči korisnike kako izgraditi nutritivno uravnotežene obroke.
 • Nije prikladna za korisnike koji ne osjećaju psihološke faktore koji su uključeni u sposobnost da kontroliraju svoju težinu.

Zaključak

To je vjerojatno vrlo učinkovit program za mnoge korisnike koji osjećaju da blokiraju sami sebe za uspješno mršavljenje zbog negativnih misli ili loših navika koje su utjecale na proces jedenja.

Beckov program se koncentrira na praktični aspekt gubitka težine i uči korisnike kako spriječiti sabotiranje samih sebe nadilaženjem psiholoških barijera povezanih sa mršavljenjem i održavanjem.