Print Friendly

Knjigu „The Diet Selector: From Atkins to The Zone, More Than 50 Ways to Help You Find the Best Diet for You“ napisala je Judith Rodriguez, nutricionist i klinički dijetetičar.

Rodriguez kaže o popularnim dijetama: “Samo zato što je na polici sa knjigama, ili kao ime na vratima, to ne znači da je zdrav, dobro zaokuženi program ”.

Napisala je ovu knjigu kako bi naglasila prednosti i nedostatke različitih dijeta i pomogla vam odlučiti koji plan prehrane je najbolji za vas.

Osnove Birača dijete

U knjizi Birač dijete (kod nas prevedeno kao Sve dijete svijeta) Rodriguez ocjenjuje 50 dijeta za mršavljenje i 25 dijeta koje promoviraju zdravlje i pomoć pri raznim bolestima.

Svaka dijeta dobiva ocjenu u raznim kategorijama kao što su “dugotrajna upotrebljivost, fleksibilnost, prikladnost za obitelj, troškovi, te koliko je jaka znanost iz tvrdnje dijete ”. Taj sistem ocjenjivanja je dizajniran kako bi korisnicima omogućio da odluče što će najbolje funkcionirati uz njhov stil života.

Na primjer, korisnici koji vole jesti kruh i druge ugljikohidrate i teško im je smanjiti njihovu konzumaciju možda će uživati u planu koji uključuje integralno zrnje, rižu, tjesteninu, kruh i puno voća i povrća. Primjeri su Mediteranska dijeta i DASH dijeta.

Korisnici koji ne vole kuhati ili im je teško pripremati obroke možda će radije odabrati plan koji im pruža gotova jela kao što je Nutrisystem, Diet-to-go ili Weight Watchers.

Neke druge poznatije dijete uključene u knjigu su Atkins, South Beach, Pritkin, Beverly Hills, Dijeta sa grejpom, Dijeta sa maslacem od kikirikija, Dijeta u zoni, Jenny Craig, Čistač organizma (Dijeta sa limunadom) i Dijeta sa juhom od kupusa (čarobna juha).

Osim analize 75 dijeta, Rodriguez također pruža čitateljima savjete kako pristupiti mršavljenju sa perspektive dugoročnog zdravog stila života, kako utvrditi idealnu težinu i informacije o poremećajima prehrane.

Preporuke za vježbanje

Birač dijete analizira i uspoređuje različite dijete, od kojih neke uključuju sistem vježbanja.

Rodriguez također pruža savjete kako na siguran način povećati razinu fizičke aktivnosti kao dio dugotrajnog stila života za zdravo mršavljenje.

Prednosti

  • Identificira prednosti i nedostatke brojnih poznatih dijeta.
  • Sažeta i vizualno dojmljiva prezentacija.
  • Uključuje primjere jelovnika.
  • Uključuje brojač kalorija.
  • Govori o utjecaju prehrane na slab metabolizam, bolesti srca, probleme sa štitnjačom, migrene i alergije.
  • Autorica je kvalificirani nutricionist.

Nedostaci

  • Ovo nije dijeta niti program za mršavljenje i samo pomaže čitateljima odgovoriti na pitanje, “koja je dijeta najbolja za mene?”.
  • Čitatelji će morati nabaviti dodatne materijale da nauče kako pravilno odabrati dijetu za sebe.

Pomaže odabrati najbolju dijetu

Birač dijete će se svidjeti korisnicima koji su zbunjeni popisom dijeta koje postoje. Knjiga će im pomoći da odaberu dijetu koja najbolje odgovara onome što žele, njihovom stilu života, ciljevima i budžetu.