Print Friendly

Od stajanja na vagi svakog dana do praćenja kako stanete u omiljene jeans hlače, postoje mnogi načini da utvrdite koliko je zdrava vaša težina i veličina. A razgovori o tome je li najispravnija mjera BMI (indeks tjelesne mase) ili širina struka ili nešto sasvim treće se nastavljaju, većinom zbog osuđivanja posljednje sezone emisije Biggest Loser u kojoj je pobjednica Rachel Fredrickson došla do alarmantno niskog BMI-a 18 sa jedna 50 kg.

Rasčistite zbunjenost i naučite najnovije o dobrobitima i negativnostima tri najpopularnija načina za mjerenje kako biste odlučili koji je najbolji za vas.

BMI (body mass indeks = indeks tjelesne mase)
BMI je standardizirana formula za utvrđivanje odnosa između visine i težine. BMI se pokazao kao prilično pouzdani indikator tjelesne masnoće za mnoge odrasle osobe, iako ne za starije osobe ili one sa velikom mišićnom masom. “Zdravi” BMI smatra se da je u rasponu od 19 do 25.

Najbolje koristiti za: “Indeks tjelesne mase je brzi način za kategoriziranje nekoga kao pothranjenost, normalna težina, pretjerana težina ili gojaznost,” kaže Mary Hartley, stručnjak za nutricionizam na stranici DietsinReview.com.

Težina na vagi
Mnogi ljudi imaju prilično komplicirani odnos sa vagom. Kazaljka na vagi prirodno se pomiče nekoliko kilograma cijelo vrijeme, a to je bazirano na faktorima kao što su stres, hidratacija, menstruacija, a ponekad čak i vrijeme dana, pa dnevno vaganje često donosi frustraciju i samo-kritičnost umjesto osnaživanja.

Najbolje koristiti za: tjedno ili mjesečno provjeravanje ukupnog zdravlja i rizika od bolesti.

Omjer struka
Nema smisla koristiti krojački metar oko struka češće od svakih 6 tjedana, a Hartley kaže da je čak i 6 mjeseci ili godina dana optimalno. “Izmjerite se pravilno, bilo da koristite vagu, krojački metar, šestar ili neki novi uređaj,” ona preporučuje. Vaša idealna širina struka ne bi trebala biti veća od pola vaše visine. Na primjer, žena visine 1,62 m treba imati struk veličine najviše 81 cm.

Najbolje koristiti za: praćenje promjena tijekom izmjene životnih navika. Trčite u teretanu na dodatno vježbanje za srce i struk? Mjerite se svakih nekoliko mjeseci kako bi pratili svoj napredak na najbolji način.

Zaključak
Poznavanja brojeva vašeg tijela važan je prvi korak u procjeni statusa zdravlja i potencijalnih rizika od bolesti, ali inače, ne postoji nešto što bismo mogli zvati savršenim brojevima. Vjerujte svome tijelu da će pronaći najzdraviju točku sa uravnoteženim navikama u prehrani, fizičkoj aktivnosti, te pozitivnoj vezi sa sobom i sa drugima.

Ako vam bilo koja od ovih mjera na bilo koji način izaziva strah, negativne prosudbe ili čak depresiju, očito je da vam to neće koristiti. A “neprestana želja za opsesivnim mjerenjem može utjecati na probleme sa mentalnim zdravljem,” kaže Hartley. U vama je daleko više vrijednosti nego što je broj veličine vaših hlača!