Print Friendly

The Cambridge Diet je zasnovana u Ujedinjenom kraljevstvu. Svoje porijeklo vuče sa sveučilišta Cambridge iz kasnih 1970ih. The Cambridge Diet je službeno pokrenuta 1984, ali od tada se promovira diljem svijeta.

Plan prehrane

The Cambridge Diet je dijeta sa vrlo niskim kalorijama (eng. Kratica VLCD = Very Low Calorie Diet) i sačinjena je od gotovih obroka. Hrana je formulirana tako da pruži precizne količine vitamina, nutrijenata i kalorija – i dostupna je u vrećicama (napitci ili juhe), pločicama ili “ciglama”.

Dnevna razina kalorija počinje sa niskim 415-500 kalorija na dan. Nakon nekoliko takvih dana (maksimalno do 4 tjedna), razina kalorija se povećava (prvo na 790, zatim na 1,000 kalorija dnevno).

Važno je piti neizbrojive količine vode tijekom prehrane da se izbjegne dehidracija.

Visoki rizik

The Cambridge Diet treba koristiti samo pod vodstvom medicinskog osoblja. U Velikoj Britaniji, dijeta je dostupna samo preko registriranih savjetnika i to ljudima sa BMI iznad 25.

Usprkos istraživanjima koja potvrđuju korist od smanjivanja kalorija na tako niske razine, to treba koristiti samo pod liječničkim nadzorom. Vježbanje nije moguće održavati (osim onog vrlo slabog intenziteta) tijekom dijete, a treba i uzimati vlakna kako bi se spriječio zatvor crijeva.

Budite vrlo oprezni sa Cambridge dijetom.

Druge verzije?

The Cambridge Diet je dostupna samo preko savjetnika. Savjetnici u SAD pružaju malo drugačiju formulaciju za razliku od britanskih.