Print Friendly

Svaki malo bolji nutricionist reći će vam da bilo koja dijeta u kratkom vremenu ljudima pomogne ukloniti višak težine veći od 10% nije zdrava. Na tome je kreirana i Dijeta 10%.

Poznati jo-jo efekt, točnije povratak izgubljene težine nakon ponovno uobičajenih jela najbolji je opis istinitosti ove dijete. Važno je tijelo polako privikavati na novu težinu, da bi se postignuto održalo i da na kraju ne dođe do jo-jo efekta.

Dijeta 10% je više sistem za mršavljenje koji se može primijeniti kao neka od verzija poznatih dijeta kao što su Atkinsova, dijeta bez ugljikohidrata ili Dukanova. Brojni korisnici ove dijete potvrdili su svoje zadovoljstvo.

Ovisno o težini koju želite izgubiti, dijetu treba provoditi u više faza. Međutim, nakon što izgubite 10% od početne težine, bilo bi dobro napraviti svojevrsni odmor od 20 dana, zatim po potrebi početi opet. U periodu odmaranja tijelo će se priviknuti na novostečenu težinu, te će biti lakše ponovo nastaviti sa dijetom.

Ali, najvažnije od svega, potrebno je puno fizičkog kretanja.

Dok ste u periodu pauze (točnije, održavanja postignutog) pijte do 3 šalice zelenog čaja dnevno. Tijekom dana svakako pijte 2 i više litara čiste vode, a možete ju i miješati sa svježe iscijeđenim sokom limuna, ali bez šećera. Dok ste u ovoj fazi bilo bi dobro izbjegavati večere poslije 19 h, a u slučaju gladi konzumirati treba čašu jogurta, bez peciva i slatkiša.

Prvi tjedan (čisti)

Prvi dan

– dopušteno je sve povrće (kuhano ili sirovo), kuhane i sirove salate, čak i krumpir salata ili grah salata, sva variva, kao začine koristiti sol i maslinovo ulje

Drugi dan

– sve vrste kuhanog mesa, tenaresci, hrenovke, kobasice, slanina, šunka, pršut, riba, ali važno je da nije pečeno u dubokom ulju

Treći dan

riža i palenta, začinjeni samo vegetom ili sa malo maslinovog ulja

Četvrti dan

– mliječni proizvodi: sve vrste sireva i jogurta, ali u manjim količinama mlijeko smanjene masnoće

Peti dan

– jaja:pečena ili kuhana, začinjena maslinovim uljem, te soli i paprom

Šesti dan

– voće: sve vrste voća,svježe ili kuhano, ali ne sokovi, kompoti kuhani bez šećera, a sušeno i orašasto voće samo u malim količinama

Sedmi dan

– meso: pripremljeno na sve načine osim pohanog, po želji zamijenite meso sa ribom

Drugi tjedan (mješano)

Prvi dan

– povrće i kuhano meso: meso nemojte kombinirati sa mahunarkama, rižom i krumpirom, možete ga pripremate na sve načine osim pohanja, ili koristiti ribu

Drugi dan

– meso i povrće: isto kao i prvi dan

Treći dan

– riža sa povrćem

Četvrti dan

– mlijeko: dopušteni su svi mliječni proizvodi, a kao prilog može zelena salata, voće i jaja

Peti dan

– jaja: na sve načine s prilozima (salate, voće i jogurt)

Šesti dan

– voće: potrebno ga je jesti samog, bez ikakvih dodataka

Sedmi dan

– meso: na sve načine osim pohanja, uz dodatak povrća osim mahunarki, te krumpira i riže

Treći tjedan (čisti – kao i prvi)

Ovo je tjedan kada količine namirnica nisu ograničene, ali od masnoća treba i dalje koristiti samo maslinovo ulje. Hranu ne bi trebalo soliti, dok se ostali začini mogu koristiti po potrebi. Nisu dopuštene zaprške i kruh. I dalje ostaje pravilo da se uz meso ne treba posluživati mahunarke, krumpir ili rižu.

Tijekom svih dana dijete smijete piti čistu vodu, kavu ili nezaslađeni čaj.

Zaključak

Iako se ova dijeta ne čini teška za izdržati, postoji i daleko rigiroznija verzija, u kojoj se svakoga dana jede samo po jedna namirnica, bez začina, bez ikakvih dodataka, ali sa puno vode.

Svakako bi se trebali posavjetovati sa liječnikom, pogotovo ako bolujete od kroničnih bolesti.