Print Friendly

Dijetu sa 100 kalorija su kreirale sestre Tammy i Susie Trimble, koje su zajedno izgubile više od 50 kg sa ovakvim planom prehrane. One tvrde da je praćenje kalorija u jedinicama po 100 kalorija jednostavniji i najbolji način za mršavljenje.

Osnove ovakve prehrane

Autorice navode da ne morate ograničavati kalorije ili masnoće da biste gubili na težini. Po njihovom planu prehrane možete jesti svakodnevnu hranu i još uvijek uspješno mršavjeti sve dok brojite kalorije. Hrana koja se mjeri u porcije po 100 kalorija opisana je u njihovoj knjizi, zajedno sa potrebnim alatima da bi se lakše pridržavalo prehrane.

Osnovni koncept je da nastavite jesti hranu kao i ranije, ali da budete svjesni posluženih porcija. Autorice tvrde da to olakšava pridržavanje plana, jer smijete jesti hranu u kojoj zaista uživate.

Veliki naglasak je na odmicanju od mentaliteta osobe na dijeti, te koncentriranje na to što ćete jesti danas. Ne morate se brinuti da ćete čeznuti za hranom kao što su kruh, čokolada i pizza, jer na Dijeti sa 100 kalorija možete jesti takvu hranu svakog dana ako želite.

Ograničavanje namirnica je loš potez na psihološkoj razini, tvrde autorice, a to usporava metabolizam – no one i upozoravaju korisnike da ne dopuste svojoj ‘zvijeri’ da ih navuče na prehranu nezdravom hranom i sabotiranje postignutog uspjeha.

Ženama je dopušteno konzumiranje oko 1500, a muškarcima oko 2000 kalorija na dan. Korisnicima se savjetuje da dobro razmotre korištenje kalorija, da jedu samo zaista kvalitetnu hranu i da ne troše kalorije na hranu koja nema dobar okus.

Važan aspekt ovog programa je planiranje, a korisnicima se savjetuje da unaprijed zapišu što planiraju pojesti tog dana. Dijeta sa 100 kalorija također uključuje upitnik koji pomaže korisniku prepoznati prepreke do uspješnog gubitka kilograma, kao što su emocije i loše podnošenje stresa.

Preporučena hrana

Korisnicima se savjetuje da si kreiraju uravnoteženu prehranu. Kad osjete glad, dozvoljena je ‘slobodna hrana’ u neograničenim količinama. Te namirnice se također može dodati u obroke.

‘Slobodna hrana’ uključuje: paprika babura, brokula, narančasta bundeva, kupus, mrkve, krastavac, grašak, zelena salata, gljive, mahune, rajčica, tikvica, klice alfalfa, abalzamirani ocat (acetto balsamico), temeljac (mesna juha bez dodataka), kapari, rogač, kakao, kiseli krastavci, ljuti umak, šalša, dijetalna gazirana pića, umak od soje, umjetni zaslađivač i sok od rajčice.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

1 šalica kukuruznih pahuljica (corn flakes)
1 šalica obranog mlijeka
1 šalica soka od naranče
1 žlica meda
biljni čaj

Međuobrok

1 šalica mladih mrkvica
1 žlica rančerskog umaka

Ručak

100 g puretine
30 g švicarskog sira
3 kriške integralnog kruha
1 žlica majoneze
zelena salata, rajčica, luk i kiseli krastavci

Međuobrok

1 šalica jogurta
1 banana

Večera

100 g pečene tilapije (morska riba)
1 šalica tjestenine
2 šalice salate od miješanog zelenja
1 žlica maslinovog ulja
limun i ocat

Preporuke za vježbanje

Korisnike se potiče da pronađu aktivnost u kojoj uživaju. Preporučeno vježbanje uključuje hodanje, plivanje, ples, planinarenje i timske sportove.

30 minuta aerobika također se preporučuje tijekom tjedna.

Prednosti

 • Uključuje brojač kalorija sa detaljnom listom uobičajene hrane, te popis hrane u fast foodu i restoranima.
 • Povećava svjesnost kalorijskog iznosa hrane.
 • Naglašava velik sadržaj kalorija u fast food jelima.
 • Korisnici se ne moraju odreći omiljene hrane.
 • Podržava postupni gubitak težine u okviru zdravih granica.
 • Pisanje dnevnika prehrane povezano je sa boljim uspjehom u mršavljenju.
 • Dopušten je i alkohol.
 • Uključuje recepte sa navedenim kalorijama.
 • Uključuje savjete za održavanje postignute željene težine.

Nedostaci

 • Dijete koje ograničavaju kalorije obično rezultiraju brzim povratkom kilograma kad se korisnik vrati na normalnu prehranu.
 • Unos kalorija može biti prenizak za fizički aktivne korisnike.
 • Ne potiče značajne promjene u prehrani.
 • Zahtijeva brojanje kalorija.
 • Korisnici moraju unaprijed planirati jelovnik za cijeli dan.
 • Potiče unos gaziranih pića i umjetnih zaslađivača.

Zaključak

Dijeta sa 100 kalorija je osnovni pristup računanju kalorija kako bi se gubilo na težini. Uključuje neke korisne alate, pitanja i savjete koji pomažu kod gubitka težine, ali što se tiče plana prehrane nema ništa novo za ponuditi.