Print Friendly

The 3-hour diet je knjiga napisana od strane Jorgea Cruisea, koji je poznat po svojoj seriji “8 minuta”.

Kao poznati fitness trener, Cruise je kapitalizirao svoju popularnost kroz kratke rutine vježbanja. Dijeta 3 sata je logičan nastavak njegovih fitness rutina, a donosi i režim prehrane koji odgovara prosječnom potrošaču.

Napomena: ponekad se autora nepravilno naziva George Cruise.

Jedite svaka 3 sata

Dijeta 3 sata govori o redovitosti obroka. Jedenjem svaka 3 sata razina šećera u krvi bit će jednolika, a metabolizam će ostati u pojačanom stanju.

Za većinu ljudi to znači 5 obroka na dan – doručak, ručak i večera sa dva međuobroka. Dijeta 3 sata prihvaća prerađenu i brzu hranu – a većina knjige govori o tome kako se može izgubiti na težini i jedući hranu-smeće.

Grupe namirnica treba uvijek kombinirati – na primjer, proteine treba jesti sa ugljikohidratima i masnoćama (te voćem i povrćem ako je moguće). Cruise preporučuje pijenje 8 čaša vode na dan.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak
McDonalds Egg McMuffin, mlijeko sa 1% masnoće i jabuka

Ručak
tjestenina sa sirom iz tvrke Lean Cuisine, prilog od salate sa nemasnim preljevom

Večera
1 mali pečeni krumpir, 100 g piletine sa roštilja, 1 žličica maslaca i 1 šalica zelenih mahuna

Poslastica
12 bombona M&M’s

Primjer grickalica – čokoladni prutić Pria Double i Nabisco 100 kalorija Oreo keks

Besplatno – 1 dijetalna kola, 1 kava, 1 bijelilo za kavu bez mlijeka

Još jedan primjer

Za doručak, omlet sa šunkom i sirom, kruhom i puno voća.

Tri sata kasnije čokoladica Pria.

Još tri sata kasnije, kao ručak goveđi smotuljak sa rižom i salatom sa običnim preljevom.

Opet tri sata kasnije, grickalica u obliku voća ili nekoliko keksa.

I opet tri sata kasnije, za večeru losos sa rižom i povrćem.

Još 3 sata kasnije desert, kao što je čokoladni mousse.

Dijeta, vježbanje i česti obroci

Princip ispravne prehrane, odgovarajućeg vježbanja i redovitih obroka je učinkovita strategija za gubitak težine. Ipak, dijeta 3 sata ponekad postane previše popularna. Knjiga opisuje metodu biranja pravilnih porcija – bolje nego strogog računanja kalorija, ali kasnije govori o ograničavanju porcija zbog smanjenja kalorija!

U knjizi se također kritizira dijete sa sniženim ugljikohidratima tvrdeći da one nisu djelotvorne. To je niski udarac, jer dijete sa smanjenim ugljikohidratima jesu djelotvorne za neke ljude (osobito za one koji su osjetljivi na neke vrste ugljikohidrata).

Dijeta 3 sata bit će korisna onima koji tek kreću na put shvaćanja prehrane i kontrole težine – ali to je samo za početak.

Mnogi osjećaju da je uključivanje toliko prerađene hrane prodaja duše – jer većina zdravih načina prehrane uključuje jedenje samo ne-prerađene hrane. Mršavljenje i prehrana su dva odvojena, ali povezana problema. Brza hrana treba uvijek biti posljednje utočište – ne svakodnevni obrok.

Ipak, za mnoge ljude ova je dijeta pristupačnija od onih koje iznenada ograničavaju određene namirnice ili traže dramatične izmjene.

3 sata do boljeg tijela?

Autor iznosi neke nerazumljive tvrdnje – kao što je “sagorite 1 kg masnoće tjedno, sa masnoćom na trbuhu najprije ”. Takav komentar je posve netočan, jer nije moguće birati mjesto masnoće koje će se smanjivati – sagorijevat će se po cijelom tijelu, a mjesta su različita od osobe do osobe. Također, kao i većina dijeta za gubitak težine, tijelo će s vremenom doživjeti vrhunac dijete – a mnoge dijete, kao i dijeta 3 sata, čini se da to prikladno ignoriraju.

Dijeta 3 dana je vrlo popularna, ali nakon svega ne nudi ništa posebno novo u znanosti ili prehrani.

Pogledajte također

The 100: najnovija dijeta Jorgea Cruisea

Knjiga The 3 Hour Diet – How Low Carb Diets Make you Fat and Timing Makes You Thin koju je napisao Jorge Cruise.

Dijeta 100 šećernih kalorija