Print Friendly

Knjiga „Best Life Diet“ je priručnik o zdravom životu i prehrani autora Boba Greenea. Sama knjiga opisuje autorov plan prema riječima;

“Način prehrane – za cijeli život. Bazira se na dobro uravnoteženom režimu zanimljivih, zasitnih i lako nabavljivih namirnica. Nije ekstremno ograničavajuća u kalorijama ni u raznolikosti, već je ukorijenjena u ideji da prehrana uvijek treba biti najbolji užitak u nečijem životu. Možete voljeti hranu i živjeti sretno uz ovakvu prehranu dok još uvijek postižete cilj za uspješno mršavljenje.”

Osnove dijete Best Life

Dijeta Best Life vodi vas ka razvijanju zdravih navika u prehrani i zdravog stila života, za mršavljenje i održavanje zdrave težine. Program se sastoji od 3 faze.

Faza 1 – minimalno 4 tjedna

Razlog: više aktivnosti, uspostavljanje plana obroka.

Prateći početno vaganje, program ove dijete sastoji se od 3 obroka (uključujući doručak) plus najmanje 1 međuobrok dnevno, te bez jedenja najmanje 2 sata prije spavanja. Potrebno je piti puno tekućine, ali ne alkohol nego vodu, te su korisni svakodnevni dodaci prehrani u obliku multivitamnskih tableta. Povećajte fizičku aktivnost.

Vaganje je ponovo nakon 4 tjedna, pa ste spremni za prijelaz – to jest, ako su svi ciljevi uredno postignuti i ukupni gubitak težine ne iznosi više od pola do 1 kg tjedno. Ako se to nije dogodilo, ostanite u fazi 1 još nekoliko tjedana.

Faza 2 – minimalno 4 tjedna

Razlog: značajan i trajan gubitak težine kroz kontrolu gladi i promjene u prehrani.

Važite se na početku, zatim svakih tjedan dana. Razvijte razumijevanje fizičkih i emocionalnih razloga za glad, te koristite skalu gladi. Jedite razumne količine porcija hrane, te iz prehrane izbacite 6 namirnica koje zovemo ‘prazne’ ili problematične. Fizičku aktivnost možete pojačati.

Provjerite gubitak težine nakon 4 tjedna i krenite dalje ako ste spremni. Ako vam do željenog cilja ostaje još 10 kg ili manje, a gubitak težine je prestao, prijeđite na fazu 3. U suprotnom ostanite na fazi 2 dok tjedno vaganje pokazuje napredak.

Faza 3 – stil života zauvijek

Razlog: nastavite popravljati kvalitetu prehrane zbog dobrog zdravlja i održavanja postignute težine.

Važite se najmanje jednom mjesečno, ali ne češće od jednom tjedno. Počnite jesti i druge namirnice prema savjetu o kalorijama, te uravnotežite prehranu koristeći savjete, odbacite nezdrave namirnice i dodajte integralne. Fizičku aktivnost možete pojačati.

Od ovog trena pa nadaje ovo će vam biti zdravi stil života.

Primjer jelovnika

Doručak Međuobrok (ako je dopušten) Ručak Međuobrok bogat kalcijem Večera Poslastica
Tjedan 1 dan 1
Kava

Muffin sa kruškom

Jabuka

Nemasni jogurt Palačnika sa orasima i tjesteninom

Sjeckana salata

Integralni krekeri sa kriškom sira (tip trapist) Tjestenina sa piletinom ili škampima

Zelena salata

30 g tamne čokolade
Tjedan 1 dan 2
Muesli sa orasima i nemasnim mlijekom
Grejp
Kava sa sojinim mlijekom

 

Graham keksi

Integralni kruh sa maslacem od badema i kruškom

Štapići od mrkve

Jogurt sa orasima i medom Pastrva sa roštilja sa limunom i začinskim biljem

Kukuruz

Dinstane mahune sa đumbirom

Kugla sladoleda

 

Web stranica dijete Best life još uvijek radi i dopušta pretplatnicima da prate svoju prehranu, vježbe za mišiće i za snagu, te da komuniciraju sa drugim korisnicima ove dijete.

Preporuke

Knjiga The Best Life Diet u detalje opisuje program koji ima puno dobrih karakteristika i postiže odlične rezultate. U njoj se nalazi oko 75 stranica sa receptima i popisom istih, te plan obroka za puna dva tjedna.