Print Friendly

Akne (prištići) su na neki način povezane sa prehranom, međutim postoji premalo uvjerljivih istraživanja koji povezuju određene grupe hrane sa nastankom akni. Za osobu koja dobije prištiće to je proces isprobavanja i pogreški. Ali neke smjernice mogu biti zaista korisne.

Hrana koju treba izbjegavati

Namirnice sa zasićenim masnoćama i trans masnoćama mogu doprinijeti masnoj koži. Zasićene masnoće se nalaze većinom u proizvodima životinjskog porijekla – kao što su meso, mliječni proizvodi i perad. Ipak, tijelo treba ostale esencijalne masne kiseline – koje dobijamo iz ribe , lanennih sjemenki i heljdinog ulja.

Neki vjeruju da visok unos kalorija (što će reći, previše pojedene hrane) može dovesti do povećanja razine hormona i time do ‘izbijanja’ – ali to nije dokazano.

Što je sa čokoladom i slatkišima?
Mnogi vjeruju da postoji direktna veza između čokolade i povećanja nastanka akni. Ipak, i ovo je nedokazano – međutim, čokolada sadrži visok iznos zasićenih masnoća.

Namirnice koje treba jesti

Visok unos proteina može pomoći u kontroli akni. To je možda povezano sa smanjenom proizvodnjom određenih enzima koji uzrokuju proizvodnju masnoće, te time povećavanju zatvaranje pora. Dijeta sa 60-70% ugljikohidrata je možda pretjerano povećana.

Tretmani za akne i vitamini

Neki ljudi su otkrili da im vitamin A i cink pomažu smanjiti izbijanje akni. Osim toga, zeleni čaj se također može ubaciti u prehranu (jer smanjit će proizvodnju androgena).

Visoke razine joda u prehrani imaju utjecaj na akne – uzrokuju nova izbijanja i ožiljke od akni. Pripazite na to da vrlo slana hrana (jodirana sol) kao što su čips i slično sadrži previsoke razine joda i treba ju izbjegavati.