Print Friendly

Originalna verzija Dijete sa Beverly Hillsa objavljena je 1981. g., međutim od tada je preuređena. Original se smatra prvom trendi brzopoteznom dijetom za mršavljenje.

Nakon gubitka od 36 kg na originalnoj Dijeti sa Beverly Hillsa, autorica Judy Mazel zadržala je svoju postignutu liniju. Mazel je umrla u dobi od 63 godine, zbog komplikacija povezanih sa bolesti krajnjih krvnih žila.

Originana dijeta sastoji se od 42 dana početne faze, koja se u najvećem dijelu zasniva na voću. Nova verzija Dijete sa Beverly Hillsa je manje ekstremna, pa je Mazel izjavila da je sada usklađena sa preporučenim standardima za nutritivno uravnoteženu prehranu.

Korisnicima je rečeno da mogu očekivati gubitak od 5 do 7 kg u prvih 35 dana od početka programa.

Osnove Nove dijete sa Beverly Hillsa

Kombiniranje hrane

Kao i sa originalnom dijetom, Nova dijeta sa Beverly Hillsa bazirana je na konceptu ‘svjesnog kombiniranja hrane’ . Mazel je izjavila da nije važno koliko jedete ili što jedete, već je važnije kada i u kojim kombinacijama jedete da biste potakli mršavljenje. Ona tvrdi da pogrešne kombinacije vode do neučinkovite probave, koja zatim potiče na sakupljanje viška težine.

Osnovna pravila za kombiniranje namirnica

 1. Proteini se mogu kombinirati sa masnoćama
 2. Ugljikohidrate treba jesti samo sa masnoćama
 3. Voće se smije jesti jedino samostalno
 4. Šampanjac ide uz sve

Svakodnevni obroci na Dijeti sa Beverly Hillsa

Doručak svakog dana se sastoji od voća, koje možete jesti u neograničenim količinama. Ipak, preporučuje se da pojedete samo jednu veću voćku. Korisnici bi trebali sačekati barem sat vremena nakon jedne voćke da pojedu drugu, te barem dva sata do obroka sa drugačijom hranom. Postoji dosta dana u 35-dnevnom početnom planu kad je voće jedina hrana tijekom dana.

Kada se obrok sastoji od ugljikohidrata i masti ili proteina, korisnicima više nije dopušteno konzumirati voće do kraja dana. Ako se slijedeći obrok bazira na ugljikohidratima korisnici smiju nastaviti jesti ugljikohidrate bez ograničenja dok konzumiraju proteine. Čim se konzumira protein, ostatak obroka mora se sastojati od najmanje 80% proteina.

Korisnicima je dopušten jedan slobodan obrok tijekom dana pri kojem mogu kombinirati ugljikohidrate i proteine, ali takvi obroci moraju biti u skladu sa pravilom od 80% proteina u obroku.

 

Preporučena hrana

Voće je osnova ovakve prehrane. Papaja navodno omekšava masnoće u tijelu, ananas sagorijeva masnoće, a lubenica ih ispire iz tijela.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Sušene marelice

Ručak

Sendvič sa avokadom, rajčicom, zelenom salatom i klicama

Večera

Tri vrste povrća sa rižom

Vježbanje nije neophodno

Vježbanje se ovdje ne zahtijeva, ali Mazel priznaje važnost kardiovaskularnog zdravlja i emocionalne ravnoteže.

Prednosti

 • Potiče na konzumaciju voća i povrća.
 • Dobar je izbor za ljude koji vole voće.
 • Priprema hrane je jednostavna.
 • Uključuje plan obroka za 35 dana, zajedno sa receptima.
 • Nema potrebe za kontrolu porcije ni računanje kalorija.
 • Nema zabranjenih namirnica.
 • Autorica je vrlo pozitivna i motivirajuća.

Nedostaci

 • Plan uključuje mnoge dane pri kojima korisnici jedu samo voće.
 • Neke od predloženih tropskih voćki teško je nabaviti u nekim područjima.
 • Početna faza iznosi vrlo malo kalorija, ima manjak nutrijenata i ekstremni manjak proteina, esencijalnih masnoća i minerala.
 • Sastoji se od mnogih pravila, što zahtijeva od korisnika da prate koju namirnicu jedu, a to može biti zbunjujuće.
 • Bazira se na kombiniranju namirnica, za što se još nije pokazalo da utječe na mršavljenje.
 • Ne podučava korisnike kako jesti dobro uravnotežene obroke za dugotrajni gubitak kilograma.
 • Nije podržano znanstvenim istraživanjima.
 • Ne potiče na vježbanje.

Manjak kalorija NIJE kombiniranje namirnica

Razlog što ljudi gube kilograme pri ovoj dijeti je vjerojatnije vrlo ograničeni broj kalorija nego kvalitetno sagorijevanje masnoća koje se povezuje sa određenim voćem ili kombiniranjem hrane.

Nova verzija dijete je malo bolje uravnotežena nego originalna Beverly Hills dijeta, jer uključuje proteine životinjskog porijekla, a u originalnom planu baziralo se samo na voću prvih deset dana.

Kako bilo, dijeta sa Beverly Hillsa još uvijek je nisko-kalorična dijeta koja sadrži vrlo malo proteina, što povećava rizik kod korisnika za gubitak mišićne mase. Rezultat toga može biti usporavanje metabolizma, zbog čega će korisnici vrlo vjerojatno vratiti svu izgubljenu težinu nakon što se vrate uobičajenoj prehrani.

Slična dijeta je i UN dijeta