Print Friendly

Dijeta sa kokosom (The Coconut Diet) se bazira na konceptu da tradicionalne populacije koje konzumiraju prehranu bogatu čistim kokosovim uljem rijetko pokazuju probleme sa debljanjem, te su oslobođene mnogih kroničnih bolesti koje su uobičajene u zapadnim kulturama.

Autori ove dijete tvrde da se masnoće iz kokosa metaboliziraju drugačije od ostalih masnoća na način da se umjesto spremanja razlamaju za trenutnu energiju. Također navode da te masnoće pojačavaju metabolizam i imaju druge koristi za zdravlje kao što su popravljanje funkcija štitnjače, problema sa probavom i antivirusnih elemenata.

Osim naglaska na kokosovom ulju, korisnicima su pružene informacije kako bi mogli identificirati specifične probleme sa zdravljem koji su im možda povezani sa prehranom, kao što su nepravilnost štitnjače, poremećaj probave, toksičnost jetre i neravnoteža šećera u krvi. Autori tvrde da te neravnoteže mogu biti sakriveni faktor uključen u nesposobnost mnogih korisnika da smršave.

Osnove dijete

U ovakvoj prehrani su 4 faze:

Faza 1 –21-dnevni početak mršavljenja

Uključuje tri obroka i jedan do dva međuobroka, fokusirana na nemasne proteine i povrće. Žitarice, slatkiši i većina voća su strogo zabranjeni. Tvrdi se da korisnici mogu očekivati gubitak od najmanje 5 kg tijekom ovih prvih 21 dan na dijeti.

Faza 2 – Čišćenje

Ova faza se vrti oko upotrebe raznih napitaka za čišćenje baziranih na povrću i vlaknima, koji su dizajnirani za čišćenje unutrašnjih organa. Sirup za čišćenje debelog crijeva je također preporučen u ovoj fazi.

Faza 3 – Uvođenje zdravih ugljikohidrata

Korisnicima je dopušteno ponovo konzumirati integralne žitarice, određeno voće i ograničene količine škrobnog povrća.

Faza 4 – Održavanje

Ova je faza dizajnirana za održavanje mršavljenja nakon što je cilj postignut. Tu je lagano povećni popis dopuštenih namirnica, ali određena hrana kao što su slatkiši, alkohol i neke vrste voća treba se i dalje izbjegavati.

Preporučena hrana

U svakoj fazi ove dijete savjetuje se da konzumirate 2 do 3 žlice čistog kokosovog ulja dnevno. Neke od ideje za to uključuju smoothieje, preljeve za salatu i umake.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Jaja i slanina sa povrćem dinstanim na kokosovom ulju

Jutarnji međuobrok

6 makadamija

Ručak

Salata od špinata sa pinjolima i avokadom

Popodnevni međuobrok

Celer i kozji sir

Večera

Riba sa roštilja sa smeđom rižom
salata sa preljevom od kokosa

Večernje grickalice

12 sirovih badema

Preporuka za vježbanje

Korisnike se potiče da se uključe u treninge aerobnih vježbi i vježbi otpora barem po 15 minuta dnevno, što će pojačati zdravlje i vitalnost.

Prednosti

  • Naglasak je na ugljikohidratima sa niskim glikemijskim indeksom.
  • Potiče na konzumaciju voća i povrća.
  • Pruža proteine visoke kvalitete.
  • Privlačna je onima koji su pokušali drugačije pristupe, ali bez uspjeha.
  • Može biti od koristi osobama sa trajnom virusnom infekcijom, disfunkcijom štitnjače i sindromom kroničnog umora.

Nedostaci

  • Prilično ograničava i ima složena pravila.
  • Teško je jesti izvan kuće i nema savjeta za izbor jela u restoranima.
  • Recepti su komplicirani i treba vremena za pripremu.
  • Plan obroka za fazu 2 sadrži premalo kalorija, što proizvodi glad i moguću nesposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
  • Preporučene namirnice mogu biti skupe i teško nabavljive u trgovinama.

Zaključak

Dijeta sa kokosom bit će prikladna samo jako motiviranim korisnicima koji pate od kroničnih bolesti ili umora i slažu se sa filozofijom autora kad se radi o zdravlju i kontroli težine.

Ekstremno ograničavajuća priroda ove dijete zahtijeva da se većina obroka priprema kod kuće, a mogućnosti za obroke izvan kuće su vrlo ograničene. Korisnici moraju biti spremni odreći se alkohola, kave, šećera, žitarica, mliječnih proizvoda i većine voća.

Osim toga, korisnici moraju biti spremni potrošiti zaista velik dio vremena na pripremu hrane i podvrgnuti se potencijalno neugodnim tretmanima čišćenja kako bi izvršili sve zahtijeve ove dijete.

Vrlo je upitno je li tako ekstremni pristup siguran, čak i za korisnike sa kroničnim bolestima, te je vjerojatno da se rezultati mogu postići uz daleko manje ekstremne pristupe prehrani.