Print Friendly

Dijete koje u nazivu sadrže samo jednu namirnicu obično su monotone. Međutim, ovo nije jedna od njih. Ovo je više detoksikacija organizma, koja najbolje se izdrži početkom ljeta.

Ovom dijetom možete izgubiti oko 10 kg kroz dva tjedna. Ali morate se strogo pridržavati predloženog jelovnika

Dijeta je kreirana u SAD-u u svrhu otežavanja izgradnje novih masnih stanica, a time i razgradnjom već postojećih.

Osim toga limun, iako ima kiselosti, smiruje ovojnice želuca i smanjuje stvaranje kiseline u želucu. Limun također sadrži poveliku količinu kalija, koji je važan za normalnu izmjenu vode i hranjivih tvari iz krvi u stanice. Antioksidansi iz limuna pomoći će vam poništiti blage znakove starenja, ubrzati metabolizam i otjerati proljetni umor. Polako će se uništiti i visoke razine lošeg kolesterola, te triglicerida (masnoća u krvi).

Prije početka dijete OBAVEZNO se dogovorite sa liječnikom!

 

Osnove dijete sa limunom
Ova je dijeta prvenstveno namijenjena za detoksikaciju organizma. Tijekom dijete potrebno je piti javorov sirup sa ekstraktom palme, koji će u tijelu nadoknaditi bjelančevine, vitamine i minerale.
No, ovakva dijeta je isključivo za zdrave ljude. Ukoliko imate neku od kroničnih bolesti, najbolje bi bilo da uopće ne koristite ovu dijetu.

Tijekom svih dana na dijeti doručak je isti. Sastoji se od šalice čaja sa limunovim sokom bez šećera, dvije kriške integralnog dvopeka i žličice marmelade od limuna (ako je dostupna).
Prvi dan

Ručak – kuhana riža (oko 70 g) začinjena sa limunovim sokom, 2 žličice ulja i 2 žličice parmezana, zelena salata (oko 150 g) sa limunovim sokom i žličicom ulja, voćna salata od sezonskog voća začinjena sokom iz pola limuna.
Večera – prženi komadići teletine i šunke s kriškama limuna, integralno pecivo ilio paketić integralnih krekera, špinat začinjen žličicom ulja i limunovim sokom.
Drugi dan

Ručak – filet oslića pečen u foliji (oko 150 g) s vrlo malo ulja, sokom iz jednog limuna, te kriškama drugog limuna, integralno pecivo ili krekeri, mahune skuhane na pari i začinjene s malo ulja i limunovog soka.
Večera – pileća prsa (oko 150 g) pečena na tavi s malo ulja, začina i limunovog soka, pečene paprike (crvene i žute) začinjene s malo ulja i sokom iz pola limuna, integralno pecivo ili krekeri.
Treći dan

Ručak – špageti (oko 70 g) s jogurtom i limunom, zelena salata (oko 150 g) začinjena sokom iz pola limuna i žličicom ulja, zdjelica jagoda sa sokom iz pola limuna i malo šećera.
Večera – kuhana hobotnica (oko 150 g) začinjena žličicom ulja, peršinom i sokom iz pola limuna, mahune skuhane na pari i začinjene s malo ulja i sokom iz pola limuna, integralno pecivo ili krekeri.
Četvrti dan

Ručak – salata od 40 g mozzarelle, 30 g tunjevine (konzervirane sa vodom, a ne uljem), 5 maslina i limuna, integralno pecivo ili krekeri (ili 2 kriške kruha), voćna salata (bez banana i grožđa) sa sokom iz pola limuna.
Večera – pečena morska riba sa sokom od rajčice, kriškama i sokom od limuna, miješana salata (oko 150 g) sa sokom iz pola limuna i malo ulja, 2 kuhana krumpira sa žličicom ulja.
Peti dan

Ručak – teleći odrezak (oko 120 g) pečen s malo ulja i začinjen limunom, integralno pecivo ili krekeri, mahune skuhane na pari sa žličicom ulja i limunovim sokom.
Večera – kuhana riža (oko 70 g) sa 2 žličice ulja, ribanim sirom i limunovim sokom, goveđi carpaccio (oko 120 g) začinjen žličicom ulja i limunom, zelena salata (oko 150 g) s limunovim sokom i malo ulja.
Šesti dan

Ručak – kuhana šunka (oko 80 g) sa žličicom ulja i sokom iz pola limuna, integralno pecivo ili krekeri, kuhani špinat začinjen žličicom ulja i sokom iz pola limuna.
Večera – salata od riže (oko 70 g) sa sjeckanim povrćem, sirom (oko 20 g), pršutom (oko 20 g), uljem i limunom, salata od rajčice začinjena žličicom ulja, te salata od svježeg voća (bez banana i grožđa) prelivena limunovim sokom.
Sedmi dan

Ručak – tjestenina (oko 70 g) sa oko 40 g kiselog vrhnja, malo ulja i ribanom limunovom koricom, skuhane mahune začinjene žličicom ulja i sokom iz pola limuna, naranča ili grejp (sadrže antioksidanse i vitamin C).
Večera – marinirani inćuni, integralno pecivo ili krekeri

 

Nakon ovih tjedan dana važno je da nastavite sa vašom redovitom prehranom, ali sa smanjenim količinama masnoće u pripremi jela i manje soli. Također, pokušajte jesti manje količine za obrok nego prije dijete.

Po želji možete jedan dan u tjednu biti na postu. Tada trebate piti gore spomenuti javorov sirup razmućen u toploj vodi i biti potpuno bez drugih oblika hrane. Ako vam to bude odgovaralo možete se toga pridržavati i više dana, ali ne često.

 

Zaključak

Dodavanje četiri limuna s njihovom korom uobičajenoj dnevnoj prehrani već samo po sebi skida suvišne kilograme i osnažuje organizam. A kombinira li se s dijetom koja organizmu ne uskraćuje bjelančevine, jamči da su izgubljeni kilogrami masnoća, a ne mišićno tkivo.

Limun, osim svoje limunske kiseline, sadrži i šećer, vitamin C i hidroksicitat (koji usporava sakupljane masnih stanica). Bogat je esencijalnim uljima kao što je limonen (koji blokira stvaranje kolesterola), a posebna vrsta šećera sadržana samo u kori limuna nazvana polikosanol pomaže u sagorijevanju masnoća. Redovnom konzumacijom limuna ubrzat će vam se metabolizam, te će djelovati kao dijuretik i pomoći vam izbaciti suvišnu tekućinu. Pojačat će vam se i cirkulacija, te će se početi smanjivati celulit.