Print Friendly

Dijeta sa rižom je zasnovana na medicinski nadziranom programu dizajniranom za brzi gubitak težine u periodu od 2 do 4 tjedna ili više, u kojem se tretira pretilost, dijabetes, srčane bolesti, visoki krvni tlak i bolesti debelog crijeva.

Program se provodi na Duke University u Durhamu, Sjeverna Carolina, SAD.

Klinička verzija Dijete s rižom nedavno je ukinuta od strane Duke University nakon gotovo 70 godina postojanja.

Ipak, ovaj plan je dostupan u obliku knjige, The Rice Diet Solution.

Porijeklo Dijete s rižom

Originalni autor Dijete s rižom je Walter Kempner, rođen u Njemačkoj 1903, a pridružio se odjelu medicine na Duke University godine 1934. Kempner je istraživao učinke dijete na bolesti kao što su visoki tlak i dijabetes, a otkrio je da postoje rijetki problemi kod osoba kojima je glavna namirnica u prehrani riža.

Kempner je razvio Dijetu sa rižom, uz koju idu voće, svježi sokovi, šećer, plus tablete vitamina i željeza koje pomažu ljudima umanjiti probleme povezane sa zdravljem.

Kempnerova dijeta (ili Dijeta sa rižom) korištena je od 1939. za tretiranje, često sa dramatičnim rezultatima, kod više od 18,000 pacijenata iz cijelog svijeta koji su patili od dijabetesa, pretilosti, bolesti srca i visokog krvnog tlaka.

Program Dijete sa rižom

Dijeta sa rižom nije kao trendi brzopotezne dijete koje dolaze i prolaze, već je razvijena u kompletan, dokazani i cijenjeni program za popravak zdravlja.

Kao i jela koja se koriste u Dijeti sa rižom, program otvara tečajeve, grupe i radionice za kontrolu stresa i vježbanje, edukaciju iz prehrane, te liječnički nadzor.

Plan obroka

Sudionici u programu imaju ograničeni izbor obroka u početku, zatim biraju iz većeg obima namirnica koje se sastoje od svježeg voća i povrća, žitarica, ribe i mahunarki, što svakodnevno varira.

Ime Dijeta sa rižom pomalo zbunjuje (dijeta je započela kao studija riže u obliku osnovne namirnice), jer dostupno je više od 30 namirnica, uključujući brojne vrste riže.

Primjer jelovnika za tjedan dana

Prvi dan: osnovna Dijeta sa rižom

  • Za doručak, ručak i večeru:2 škroba, 2 voćke

Drugi do sedmi dan: mliječno-vegetarijanska Dijeta sa rižom

  • Doručak: 1 škrob, 1 nemasno mliječno, 1 voćka
  • Ručak i večera: 3 škroba, 3 povrća, 1 voćka

Osnovna pravila za veličinu porcije:

1 škrob= 1 kriška kruha, 1/3 šalice skuhane riže ili mahunarki, ili 1/2 šalice skuhane tjestenine

1 voćka = 1 voće srednje veličine, 1/2 banane, ili 1 šalica sitnog voća

1 povrća = 1 šalica sirovog ili 1/2 šalice skuhanog

1 mliječno = 1 šalica mlijeka, 1 šalica jogurta ili 1/2 šalice kravljeg sira.

Manjak soli

U Dijeti sa rižom ograničava se sol, budući da se tijelo napuhne zbog soli i vode. Prehrana većine ljudi sastoji se od 4-7 g soli, no za normalnu funkciju tijela dovoljno je pola grama dnevno.

Sol je problem za pacijente sa visokim tlakom i bolestima bubrega, a to je točno i za većinu osoba koje su prošle kroz više dijetalnih programa. Sol potiče apetit, a začinsko bilje samo pojačava okus namirnice.

Ograničavanje soli smanjuje rizik od nekoliko bolesti, uključujući kolesterol, krvni tlak, veličinu i težinu srca, te smanjuje potrebu za korištenjem lijekova za te zdravstvene probleme.

 

Manje masnoće

Osim što sadrži manje soli, dnevna prehrana na ovoj dijeti sadrži 5 g ili manje u masnoći, oko 20 g proteina, te ne više od 150 mg soli.

Pri završetku programa, korisnicima su dostupni resursi za nastavak zdravog stila života, te održavanje popravljenog zdravlja koji su postigli pridržavanjem programa.