Print Friendly

Knjigu „The Big Breakfast Diet: Eat Big Before 9 a.m. and Lose Big for Life“ je napisala dr. Daniela Jakubowicz, klinički profesor na Virginia Commonwealth University.

Ona obećava korisnicima da mogu uživati u čežnjama za određenim namirnicama kao što su pizza i čokolada i još uvijek smršavjeti, sve dok te namirnice pojedu prije 9 h.

Plan se bazira na rezultatima studije koja je uspoređivala učinkovitost prehrane sa smanjenim ugljikohidratima i prehrane koja je uključivala veliki doručak sa umjerenim iznosom ugljikohidrata.

Iako su oni na velikom doručku konzumirali oko 155 kalorija više tijekom dana, nakon osam mjeseci članovi te grupe izgubili su više od 21% tjelesne težine u usporedbi sa samo 4.5% za grupu na smanjenim ugljikohidratima.

Poveznica između doručka i mršavljenja je jasna već duže vrijeme, ali Jakubowicz je taj koncept još razvijala specifično navodeći količine i tajmiranje proteina, ugljikohidrata i kalorija tijekom dana.

Osnove Dijete sa velikim doručkom

Jakubowicz objašnjava kako tijelo prerađuje namirnice različito, ovisno o vremenu u kojem ih konzumirate. Ona kaže da veliki doručak pojačava metabolizam, smanjuje apetit tijekom dana i smanjuje čežnje, a sve to ne samo da će pomoći da smršavite, već će i smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Svaki dan počinje sa velikim doručkom koji iznosi oko 600 kalorija i bogat je proteinima i ugljikohidratima. Ručak i večera sadrže manje ugljikohidrata i pružaju manje kalorija tijekom dana, što ukupni unos kalorija održava na oko 1200. Knjiga uključuje plan obroka za 28 dana sa potrebnim receptima.

Dijeta sa velikim doručkom zagovara konzumiranje slastice kao što je čokolada ili keks u sklopu doručka svaki dan. Ona tvrdi da jedenje slatkog ujutro, dok je razina serotonina najveća i čežnje najmanje, pomaže smanjiti čežnje za određenim namirnicama u ostatku dana. Ali ako ograničite unos ugljikohidrata to će pojačati čežnje, što vodi do prejedanja i nezdravog grickanja.

Preporučena hrana

Pizza, puretina, sir, odrezak, slanina, palačinke, kruh, kolači, keksi, čokolada, slatkiši, sladoled, smoothie, voće, povrće.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Palačinke sa preljevom od šumskog voća i sir ricotta
slanina,
6 čokoladnih bombončića
smoothie od lubenice

Ručak

Pileća prsa sa roštilja
zelena salata sa maslinovim uljem
šparoge na pari
1 breskva

Večera

Kuhano jaje
velika miješana salata
mahune na pari
borovnice

Vježbanje nije obavezno

Dijeta sa velikim doručkom navodi da vježanje nije neophodno kako bi ovakva dijeta bila uspješna, ali ipak vas potiče na povećanje fizičke aktivnosti tijekom dana.

Prednosti

  • Doručak koji sadrži proteine smanjuje glad i čežnje tijekom dana.
  • Umjereno bogati unos proteina smanjuje apetit i pomaže održati mišiće dok ste na dijeti sa ograničenim kalorijama.
  • Svidjet će se korisnicima koji se ne žele odreći omiljene hrane.
  • Uključuje plan obroka za cijeli mjesec sa receptima.

Nedostaci

  • Istraživanje o ovoj dijeti kritizirali su neki medicinski stručnjaci.
  • Potiče na nezdravi izbor prehrane, kao što je pizza, slanina, sladoled i slatkiši.
  • Ne naglašava važnost odabira namirnica bogatih nutrijentima važnim za zdravlje.
  • Unos kalorija je nizak, posebno za fizički aktivne osobe.

Rezultati dolaze iz ukupno smanjenih kalorija

Iako definitivno postoje dokazi o korisnim učincima doručka, vrlo je vjerojatno da su korisnici u ovoj studiji gubili na težini jednostavno zbog vrlo niskog unosa kalorija i prilično visokog unosa proteina tijekom dana, više nego što se radi o sastavljanju i tajmiranju obroka.

Dijeta sa velikim doručkom prilično naglašava specifičan odnos proteina, ugljikohidrata i masnoća, te visok iznos kalorija konzumiranih u doručku, pa je važnost nutritivne kvalitete prehrane posve zanemarena.

Kad se prati dijeta sa ograničenim kalorijama, važno je pažljivo birati namirnice da se osigura dovoljan iznos nutrijenata. Na nesreću, Dijeta sa velikim doručkom potiče na nezdravu prehranu koja će s vremenom rezultirati negativnim efektom na zdravlje kada se radi o dužem roku takve prehrane.