Print Friendly

Knjigu The Alternate-Day Diet: Turn on Your “Skinny Gene,” Shed the Pounds, and Live a Longer and Healthier Life napisao je dr. James B. Johnson.

Radi se o uskraćivanju kalorija prilično ih ograničavajući svaki drugi dan, da bi se vremenom došlo do redukcijske dijete. Ovaj program je baziran na proučavanju životinja koje je pokazalo da ograničavanje unosa kalorija svaki drugi dan može pokrenuti “mršavi” gen.

Dr. Johnson je primijenio istu teoriju u ljudskim kliničkim ispitvanjima i otkrio ne samo da takav pristup pokreće mršavljenje, već ima i cijelu paletu korisnih učinaka na zdravlje. Volonteri su izgubili prosječno 8% tjelesne težine tijekom pokusa od 8 tjedana, te iskusili poboljšanje zdravlja u obliku smanjenja upale, popravka otpornosti na inzulin i bolje proizvodnje energije u stanicama.

Johnson također tvrdi da dijeta Svaki drugi dan može pomoći smanjiti krvni tlak, osloboditi vas artritisa i smanjiti količine potencijalno štetnih slobodnih radikala u krvotoku.

Osnove dijete Svaki drugi dan

Svaki dan je ili Dan gore ili Dan dolje. Tijekom Dana gore slobodno možete jesti što želite, a na Dan dolje morate smanjiti kalorije. Iako možete jesti hranu koju želite i koliko želite trebali biste pripaziti da ne dođe do prejedanja, ali važno je da ipak pojedete dovoljno da se osjećate sito.

Tijekom prvih dva tjedna na dijeti ne smijete konzumirati ništa više od 20% uobičajenih kalorija na Dane dolje. Da bismo to pojednostavili, na Dane dolje preporučen je unos od samo 500 kalorija u početnoj fazi.

Shakeovi koji služe kao zamjena za obrok preporučeni su kao jedina dozvoljena hrana za konzumiranje u Danima dolje tijekom početka dijete. To je zato što su već pripremljeni i lako je kontrolirati unos kalorija. Morate biti na dijeti samo jedan po jedan dan. Slijedeći dan vam je Dan gore kada možete jesti kako ste navikli.

Dugoročni plan dijete Svaki drugi dan nije ograničavanje kao u prva dva tjedna. Za vrijeme Dana dolje tada možete jesti stvarnu hranu, te povećati unos kalorija do 35% normalne količine ako želite i dalje mršaviti. Ako ste već postigli željenu težinu možete jesti do 60% uobičajenog iznosa kalorija kako biste održali težinu.

Preporučena hrana

Shakeovi kao zamjena za obrok, voće, povrće, piletina, puretina, riba, bjelanjci, tjestenina, zob, integralni pšenični kruh, žitarice bogate vlaknima, mahunarke, kineska tjestenina Shirataki, crveno vino.

Primjer jelovnika

Doručak

Omlet sa povrćem
tost bogat vlaknima

Ručak

Salata od špinata i slanutka

Večera

Tacos sa komadićima ribe

Preporuke za vježbanje

Vježbanje nije neophodno za dijetu Svaki drugi dan, iako općenite informacije o vježbanju jesu uključene u knjigu.

Prednosti

 • Nijedna namirnica nije kompletno zabranjena.
 • Lako je pratiti i pridržavati se.
 • Eliminira osjećaj iscrpljenosti koji se pojavljuje kod dugotrajnog ostanka na dijeti.
 • Pisao ju je liječnik.
 • Uključuje recepte za 30 Dana dolje.
 • Ukupno sadrži 50 recepata.
 • Studije pokazuju da ovakva dijeta značajno popravlja astmu.
 • Može popraviti metabolizam i produžiti život.

Nedostaci

 • Korisnicu mogu za vrijeme Dana dolje osjetiti glad i umor.
 • Nije prikladna za osobe sa povijesti poremećaja prehrane.
 • Ne potiče na vježbanje.

Zaključak

Neki korisnici smatraju da je dijeta Svaki drugi dan jednostavan način da smanje kalorije bez potrebe da se odreknu svoje normalne prehrane. Kako bilo, tu je potencijal za one koji su skloni poremećenom načinu prehrane da se prejedaju za vrijeme Dana gore, što bi moglo negativno utjecati na redukciju kalorija kao osnovu ovog programa.

Osim toga, za mnoge ovaj ekstremno nizak unos kalorija na Danima dolje može rezultirati jakim osjećajem gladi i zbog toga umorom koji s vremenom mogu imati negativan učinak na sposobnost da se obavljaju dnevni zadaci.