Print Friendly

Dijetu za ljepotu stvorila je Lisa Drayer, nutricionistica koja redovito snima reportaže za CNN.

Drayer također održava privatnu praksu u New York City, gdje je pomogla mnogim ljudima da poprave zdravlje i dostignu cilj za mršavljenje, među kojima su i slavne osobe, manekenke, političari i direktori.

U njenoj knjizi The Beauty Diet: Looking Great Has Never Been So Delicious, ona naglašava 10 važnih namirnica za koje kaže da ne samo da će vam pomoći da se osjećate i izgledate ljepše, već će vam pomoći da izgubite višak težine.

Namirnice u osnovi ove dijete

Drayer korisnicima predstavlja 10 namirnica za koje kaže da pojačavaju prirodnu ljepotu i potiču na lakši gubitak viška težine. Ove namirnice vam daju važne nutrijente koji vašem tijelu trebaju za optimalnu funkciju i objavljanje stanica.

Sudeći prema Drayer, “Te namirnice daju vašem tijelu materijale koji mu trebaju da vas održi zdravima, blistavima, živahnima i mladima – tako ćete imati meku kožu, gustu i sjajnu kosu, glatke nokte, blistave oči i briljantan osmijeh.” Za svaku od namirnica ona detaljno opisuje nutritivne sastojke koje sadrži i kako možete naglasiti njihovo djelovanje na vaš organizam.

Ona savjetuje korisnicima da najmanje jednu od tih namirnica uključe u svaki obrok ili međuobrok dok prate prehranu sa 1500 kalorija. Osim tih 10 namirnica korisnicima se preporučuje da tijekom dana jedu što više svježih, sirovih namirnica.

Knjiga Dijeta za ljepotu pruža plan prehrane za 4 tjedna sa više od 100 recepata. To uključuje tri obroka i dva međuobroka svakog dana. Također su uključeni savjeti za ljepotu kao što je pojašnjenje zašto je važno koristiti blago kisele kreme za tijelo, veza između vitamina B12 i sijede kose i recept za masku za lice.

Preporučena hrana koja pojačava ljepotu

Divlji losos, nemasni jogurt, kamenice, borovnice, kivi, slatki krumpir, špinat, rajčica, orasi, tamna čokolada, zeleni čaj, bjelanjak, sir feta, kozji sir, puretina, avokado, smokve, bademi, integralni kruh.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Slatki krumpir, tikvice i kozji sir u fritaji

Jutarnji međuobrok

Svježe borovnice

Ručak

Kalifornijski burger od puretine sa krem jogurtom od avokada

Popodnevni međuobrok

Razrezane smokve polivene umakom od jogurta i meda sa prženim bademima

Večera

Divlji losos sa šparogama na pari i pečenim slatkim krumpirom

Vježbajte ono u čemu uživate

Vježbanje je preporučeno u Dijeti za ljepotu, jer sagorijeva kalorije i pomaže da ostanete vitki i lijepi. Ples, joga i pilates su naglašeni, međutim korisnici mogu odabrati bilo koju fizičku aktivnost u kojoj uživaju.

Prednosti

  • Potiče na unos širokog raspona zdravih namirnica.
  • Objašnjava kako određene namirnice pojačavaju zdravlje i ljepotu.
  • Uključuje jedinstvene informacije, te savjete o ljepoti.
  • Pruža plan obroka za 4 tjedna sa receptima.

Nedostaci

  • Plan obroka ne uračunava pojedine varijacije u iznosu kalorija.
  • Neke od preporučenih namirnica mogu biti izrazito skupe, kao što je divlji losos ili kamenice.
  • Nekim korisnicima se možda neće svidjeti hrana za ljepotu.
  • Naglasak na ljepoti možda neće privući neke čitatelje.

Zdrava prehrana utječe na izgled

Dijeta za ljepotu može privući čitatelje koji žele naučiti više o povezanosti između hrane i izgleda. Uključivanjem ovih 10 vrhunskih namirnica u svakodnevu prehranu, kao i praćenje općenito zdravog načina života, može korisnike dovesti do toga da primijete popravak u onome kako izgledaju ili se osjećaju.

Ipak, iako je zdrava hrana bez sumnje podloga za bilo kakav dugoročni plan mršavljenja, većim dijelom gubitak težine uz ovakvu prehranu zasnovan je na tome da su smanjene kalorije, prije nego bilo kakve posebne kvalitete tih 10 namirnica koje su opisane u knjizi.