Print Friendly

„The Cheater’s Diet“ je knjiga koju je napisao dr. Paul Rivas, specijalist za pretilost koji je pomogao već više od 15000 ljudi da smršave.

On tvrdi da se ovaj program bavi glavnim faktorima koji su važni ako korisnik želi uspješno smršaviti: održavanje metabolizma u stalnom radu, te izbjegavanje dosadne prehrane.

Rivas kaže da nije važno varate li u svojoj dijeti ili ne, već koliko često to činite.

Osnove Dijete za varalice

Dijeta za varalice uključuje prehranu sa smanjenim kalorijama i povećanom fizičkom aktivnosti tijekom tjedna. Korisnici imaju vikend slobodan za uživanje u omiljenim slasticama i grickalicama.

Tijekom tjedna korisnici konzumiraju tri manja obroka i dva međuobroka, što ima efekt pojačavanja metabolizma. Rivas preporučuje da se korisnici drže mediteranskog stila prehrane i oprezno nadziru količine porcija koje jedu.

Rivas ističe da je povećani unos kalorija tijekom vikenda u svrhu zbunjivanja metabolizma, odnosno izbjegavanja smanjivanja sagorijevanja masnoća koje se obično pojavljuje kod dijeta sa niskim kalorijama. Tijelo se ulazi u sistem izgladnjivanja, što osigurava da će se gubitak viška težine nastaviti čak i ako se dijeta produži na još neko vrijeme.

Osnovno za uspjeh ovog plana je koncept ‘kontroliranog varanja’ gdje korisnici mogu uživati u omiljenim slasticama, ali ipak sa malo zadrške. Na primjer, u redu je posjeti komad čokoladne torte, ali nije cijelu tortu.

To dopušta korisnicima da uživaju u takvim namirnicama bez osjećaja krivnje, čime je lakše pridržavati se dijete sa smanjenim kalorijama tijekom tjedna.

Preporučeni su mnogi dodaci prehrani, ali Rivas ističe da oni nisu neophodni kako bi se iskusio uspjeh uz ovaj program.

Preporučena hrana

Nemasna mesa, integralne žitarice, morska hrana, salate, šumsko voće, maslinovo ulje, orasi, jogurt sa smanjenom masnoćom, te proteinski prutići.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Kajgana
pola grejpa
kava sa umjetnim zaslađivačem i nemasnim mlijekom

Ručak

Tuna sa majonezom bez masnoće
rajčica i zelena salata
integralna tortilla
1 šalica šparoga
dijetalni ledeni čaj

Popodnevni međuobrok

Šaka preprženih lješnjaka

Večera

Pileća prsa sa roštilja
brokula na pari, crvene paprike
smeđa riža

Večernji desert

Vruća čokolada sa umjetnim zaslađivačem

Samo se više krećite

Korisnike se potiče da budu što više fizički aktivni tijekom tjedna. Rivas preporučuje aktivnosti kao što su hodanje, pranje auta i vrtlarenje, radije nego odlazak u teretanu.

Nedostaci

 • Više slobode vikendom može pomoći u održavanju motivacije, kako bi se pridržavali plana na duži rok.
 • Ne zahtijeva od korisnika da se odreknu omiljene hrane.
 • Uključuje ravnotežu u svim grupama namirnica.
 • Koristite metodu tanjur za kontrolu porcija.
 • Može pomoći korisnicima razbiti efekt jo-jo dijete.
 • Uključuje recepte i plan obroka za dva tjedna.
 • Potiče na vježbanje.

Nedostaci

 • Kalorije nisu prilagođene da odgovaraju pojedincima, pa će biti preniske za većinu muškaraca, te za fizički aktivne korisnike.
 • Manjak povezanosti sa znanstvenim istraživanjima zbog tvrdnji povezanih sa metabolizmom i varanjem tijekom vikenda.
 • Neke sumnjive izjave, kao što je ona da cimet u pecivu sa cimetom koristi kontroli šećera u krvi, te da maslac od kikirikija i čokolada pojačavaju metabolizam.
 • Za recepte nisu priložene nutritivne informacije.
 • Potiče na konzumaciju umjetnih zaslađivača.
 • Preporučuje dodatke prehrani za koje nije dokazano da su učinkoviti za mršavljenje.

Manje strogoće je učinkovito za neke

Dijeta za varalice može biti učinkovita za korisnike koji se bore sa držanjem stroge dijete na duže vrijeme ili koji odustaju od dijete u potpunosti na prvi zalogaj zabranjene namirnice. Korisnici smiju uživati u omiljenoj hrani bez osjećaja krivnje i time izbjeći osjećaj neuspjeha, koji se često pojavljuje kad se dijetu ne prati točno kako je prepisano.

Za takve korisnike postoje psihološke koristi povezane sa ovakvim stilom prehrane, što može uvelike utjecati na vjerojatnost za uspješno mršavljenje na duži rok.