Print Friendly

Budući da epidemija pretilosti doseže biblijske razmjere u cijelom svijetu, vrijeme je da se posvetimo 10 jednostavnih i osnovnih pravila za mršavljenje i održavanje postignute težine.

Nećete nositi hlače koje se rastežu

Vaša odjeća je najraniji sistem upozorenja da ste se udebljali. Kad postane preteško navući jeans, znate da je vrijeme da budete oprezniji. Nošenje odjeće koja se rasteže dopušta vam da ignorirate koliko vaše tijelo raste, čime je lakše natući višak kilograma prije nego to shvatite.

 

Nećete držati odjeću za debele osobe u svom ormaru

Kada čuvate odjeću koju ste nosili kao pretila osoba, to vam daje rezervni plan ako mršavljenje ne uspije. Umjesto toga, prisilite se ostati na pravom putu tako što ćete svoje “debele hlače” baciti u smeće.

 

Nećete jesti meso koje hoda na četiri noge češće od jednom tjedno

Meso koje potječe od životinja sa 4 noge je bogatije zasićenim masnoćama (one nezdrave vrste) nego ono koje dolazi od dvonožnih životinja kao što su pilići, ili čak životinja koje ni nemaju noge, kao što je riba. Plus: žene koje jedu velike količine crvenog mesa više od jednom tjedno imaju 50% više šanse da preminu od srčanih bolesti i više šanse za razvijanje karcinoma.

 

Nećete otimati

Planirajte obroke prije nego otvorite zamrzivač, zatim uzmite što vam treba i zatvorite vrata. Otvaranje više puta tijekom dana vodi do impulzivnih izbora i prejedanja.

 

Nećete jesti nakon 20:30 h

Kad jedete kasno noću vjerojatnije je da ćete jesti ispred TV-a (i tada nećete paziti koliko stavljate u usta), pa je vjerojatnije da ćete uzeti grickalice bogate kalorijama.

 

Nećete na tanjur slagati hrane iznad 2 cm niti 5 cm u širinu tanjura

Velike porcije znače previše kalorija. Dovoljno rečeno.

 

Nećete žvakati hranu manje od 20 puta po zalogaju

Žvakanje omogućava vašem tijelu da shvati kako jedete hranu, čime se potiče da stvori osjećaj sitosti u prikladno vrijeme. Kad ne žvačete dovoljno požurujte proces probave, pa nastavljate jesti dugo nakon što je glad utažena.

 

Nećete krasti sa tanjura vašeg susjeda

Provedite dan grickajući komadić nečijeg sendviča ili popodnevnog međuobroka i mogli biste si lako dodati i do 1,000 kalorija.

 

Nećete nositi novčanice u sitnim iznosima

Ništa ne voli novčanice u malim iznosima više nego aparat sa slatkišima. Kad ih imate spremne samo ste na korak dalje od impulzivnog popodnevnog klizanja sa kalorijskom bombom.

Nećete jesti dok stojite

Sjedanje za jelo omogućava vam da budete svjesniji što jedete, te da jedete polako kako bi vaše tijelo znalo da je sito prije nego bude prekasno.