Print Friendly

Da biste odlučili je li Dukanova dijeta zdrava ili ne, preporučuje se da provjerite popis prednosti i nedostataka povezanih sa ovom dijetom. Kad se odlučite krenuti na Dukanovu dijetu savjet je da trebate razgovarati sa medicinskim profesionalcem kako bi se izbjegli problemi vezani uz zdravlje do kojih može doći tijekom bilo koje dijete. To je još i važnije kad dijeta na koju želite krenuti zabranjuje određene grupe hrane kao što su ugljikohidrati i masnoće, što je slučaj kod Dukan dijete.

Dobrobiti:
Najprije, radi se o gubitku težine. Ključna dobrobit Dukan dijete je pomoć u skidanju kilograma i smanjenje šanse za sva stanja do kojih može doći zbog pretilosti. Neke od njih su hipertenzija (visok krvni tlak), dijabetes, srčani udar, moždana kap i slično.

Dukan dijeta je vrlo poznata i ima uspješne rezultate sa puno pozitivnih svjedočenja.
Početna faza Napad (koja traje prosječno od 2 do 10 dana) rezultira brzim i primjetljivim gubitkom težine, što je vrlo ispirirajuće za mnoge pojedince.

Za Dukan dijetu se preporučuje da se odreknete brojanja kalorija koje unosite, jer to može rezultirati odustajanjem od dijete. (ne voli svatko računati sve što pojede!) Ovu je dijetu lako prihvatiti, jer dopušta osobi na dijeti da pojede koliko on/ona želi dozvoljene hrane bez ograničavanja porcija.

Dok je u fazi Konsolidacije i Stabilizacije, osoba na Dukan dijeti može uživati u njoj/njemu omiljenoj hrani, čime dijeta postaje još prihvatljivija. To će vam omogućiti da planirate normalniji društveni život. Plan dijete je definitivno prikladan i koristan za pojedince koji se jednostavno ne mogu odreći mesa, pa mesožderi uživaju!

Sa druge strane, ova dijeta može postati preteška za ljubitelje povrća. Jedna dobrobit je da može biti isplativa ako se konzumiraju jeftini izvori proteina. Najvažniji element Dukan dijete jest to što je vrlo obećavajuća dijeta, koja ne samo da daje odličan način za gubitak težine, već ju pomaže održati zauvijek dodavanjem jednog dana u tjednu za uživanje u hrani sa visokim količinama proteina. To nije loše!

Nedostaci:
Kao i kod ostalih programa za brze dijete, Dukan dijeta obećava priličan gubitak težine još u početnoj fazi. No, budući da je ovo prehrana sa ograničavanjem, postoji nekoliko potencijalnih problema na koje vas treba upozoriti. Od osobe koja razmišlja o zdravlju, unos visokih količina proteina sa smanjenjem masnoća i ugljikohidrata u prehrani može stvoriti brojne nepovoljne reakcije. Izvori proteina igraju ovdje najvažniju ulogu. Ako ste za izvore proteina odabrali uglavnom jaja i crveno meso, to može rezultirati povećanom razinom kolesterola, umjesto njenim smanjivanjem.

Dijeta sa visokim unosom proteina je ona sa mnoštvom elemenata koja vodi osobu na dijeti do razvijanja kostobolje. Drugi uzroci mogli bi biti povezani sa obiteljskim naslijeđima. Konzumiranje visokih količina proteina u prehrani povećava šanse za konstipaciju (zatvorenost crijeva). Kad to kažemo, Dr. Dukan savjetuje da taj problem riješite uz pomoć zobenih mekinja i sa puno vode, što će spriječiti manjak vlakana.