Print Friendly

Ovu dijetu su 1985. godine osmislili Harvey i Marilyn Diamond. Prema njihovim riječima, ovo je način života, jer treba se provoditi zauvijek. Do dijete su došli istražujući principe kombiniranja namirnica koje je razvio doktor alternativne medicine, Herbert Shelton.

Bračni par Diamond su se često pojavljivali u TV emisijama, te su objašnjavali kako treba pravilno usklađivati namirnice da bi se došlo do mršavljenja i popravljanja zdravlja.

U početku njih dvoje nisu bili pobornici uzimanja vitaminskih tableta kao dodataka prehrani, ali u novijoj verziji i to je uključeno u prehranu.

Osnove dijete Fit for life
Fit For Life dijeta leži u teoriji pravilnog kombiniranja namirnica, što može dovesti do smanjenja tjelesne težine, popravljanja općenitog zdravlja i povećanja energije.

U prvom dijelu knjige obitelj Diamond tvrdi da ako se pojedinac hrani pogrešnim kombinacijama namirnica, to će dovesti do truljenja hrane u želucu i crijevima. Dijeta Fit For Life prepoznaje „mrtvu hranu“ (koja usporava probavu) i „živu hranu“ (koja pročišćava tijelo). Prema opisima u knjizi, u mrtvu hranu ubrajaju se meso i škrob. Ali živa hrana su svježe voće i povrće. Ipak, voće i povrće ne bi se trebalo konzumirati zajedno. Postoji tri osnovna principa koje treba razumjeti kako bi učinak dijete bio uspješan, a to su:

Hrana sa visokim dijelom vode

 • Voda prenosi hranjive tvari kroz tijelo
 • Pročišćava organizam
 • Potrebno je hraniti se obrocima koji se sastoje od 70% namirnica sa velikim dijelom vode, te 30% ostalih namirnica

Pravilno kombiniranje namirnica

 • To će uvelike popraviti ciklus iskorištavanja namirnica
 • Ljudskom tijelu nije omogućeno da probavlja više od jedne koncentrirane namirnice po obroku (to je sva hrana osim voća i povrća)
 • U jelu i hrani treba uživati, ali ne treba u jedan obrok umiješati sve namirnice
 • Namirnice koje sadrže proteine ne treba miješati sa namirnicama bogatim ugljikohidratima, jer su različitog kemijskog sastava i time nespojive
 • Meso je dopušteno kombinirati sa povrćem i zelenom salatom, krumpir isto tako, te se i kruh i ostale namirnice mogu kombinirati na sličan način- sa svježim povrćem pripremljenim u obliku salate

Pravilna konzumacija voća

 • Voće je tijelu najvažnija hrana
 • Za razliku od ostalih namirnica, voće sadrži najveći dio vode.
 • Voće se neće probaviti u želucu (osim banana, datulja i sušenog voća, nijedno voće neće se zadržati u želucu dovoljno dugo da počne probava)
 • Kroz želudac će prolaziti 20 – 30 minuta, kao kroz tunel
 • Nije dobro pojesti voće zajedno sa nekom od ostalih namirnica, niti direktno poslije njih
 • Važno je voće pojesti na prazan želudac
 • Nakon voća ne bi trebali ništa jesti barem 30 minuta (jer u tom periodu voće će se spustiti iz želuca u crijeva)
 • Od trenutka kada se probudite pa do 12 h trebalo bi se konzumirati samo voće i svježe iscijeđene voćne sokove
 • Svježe voće, konzumirano na prazan želudac, ima povoljan učinak na pokretanje gubitka težine

Dalje, autori opisuju faze u tijelu koje su važne za određivanje vremena kada se hrana treba konzumirati.

Prvi ciklus – eliminacija (od 4 h ujutro do 12 h u podne)

U prvom ciklusu treba konzumirati samo cijelo voće ili svježe iscijeđene voćne sokove. Sve ostalo usporava eliminaciju, a ono što ostaje ugrađuje se u već postojeće otrovne tvari, te tako stvara debljinu. Uspješni rezultati programa doslovno ovise o prijepodnevnom konzumiranju samo voća i voćnih sokova. Koliko ćete smršaviti ovisi o ciklusu eliminacije. Tijekom ciklusa eliminacije ne smije se piti kava niti druge tekućine.

Drugi ciklus – aproprijacija (od 12 h do 20 h)

Iza podneva dolazi dnevni dio prehrane. Tu treba propaziti na osnovna pravila – pojesti obrok koji nam neće potrošiti svu energiju, iako za probavu istog je potreban upravo dio te energije. Trebalo bi se u potpunosti posvetiti pravilnom kombiniranju namirnica, u svrhu izbjegavanja prevelike potrošnje energije zbog probave.

Treći ciklus – asimilacija (od 20 h do 4 h)

Nakon obroka, tijelo mora dobiti vremena da pojedenu hranu razgradi, te apsorbira i iskoristi sve hranjive tvari iz nje. Ciklus apsorpcije počinje tek kada hrana prijeđe iz želuca u crijeva. Ako ste namirnice pravilno iskombinirali, hrana će u crijeva dospjeti tek za oko 3 sata, spremna za asimilaciju. Nepravino kombinirane namirnice u želucu mogu stajati po 8 sati ili čak duže. Potrebno je jesti što ranije, kako bi se hrana razgradila i prešla u crijeva prije odlaska na spavanje. Za vrijeme spavanja (koje treba početi najbolje što prije, a svakako prije ponoći), organizam će završiti asimilaciju, te će se pripremiti za ciklus eliminacije, koji počinje oko 4 sata ujutro.

Utjecaj na zdravlje
Iako dijeta Fit For Life nije znanstveno podržana, ovakva prehrana općenito nije pretjerano rizična, jer naglašava da je važno konzumirati voće i povrće kao osnovnu hranu.

Međutim, velik broj stručnjaka smatra da korištenje Fit for life dijete na duži rok može dovesti do gubitka kalcija, vitamina B12 i drugih vitamina. Iako, ne slažu se svi sa time, jer dijeta podržava konzumaciju mesa i sojinih proizvoda.

Osobe koje nemaju snage biti dugo gladne, te imaju kronične bolesti kao čir na želucu, svakako se trebaju dogovoriti sa liječnikom prije početka korištenja ove dijete.

Preporučene namirnice
Fit For Life dijeta ne traži kupovinu posebnih proizvoda, niti egzotičnih i teško nabavljivih namirnica. Doduše dosta recepata ipak sadrži namirnice koje mi u Hrvatskoj nemamo za kupiti. Ako se potrudite barem upoznati osnove ovakve dijete, to će vam omogućiti da sami kreirate obroke sa namirnicama koje su vam lako dostupne. Ali osobe koje vole „konkretne“ obroke teško će prihvatiti samo voće za doručak.

Budući da je voće i povrće osnovna hrana u ovoj dijeti, povećat će vam se trošak upravo na te namirnice. Ali u isto vrijeme smanjuje se trošak na mesu i ostalim namirnicama – što dovodi do gotovo jednakog troška za hranu kao i prije dijete. Jedan dan u tjednu možete si dopustiti pojesti čak i nešto što u ostalim danima nije baš dozvoljeno.