Print Friendly

Početak

Na veganskoj dijeti 80/10/10 možete jesti raznolike namirnice o kojima ranije niste ni razmišljali. Očito, većina onoga što ćete jesti na ovoj dijeti, koja smanjuje unos masnoća i proteina na minimum, bit će voće. Namijenjeno je da bude tako i nema načina da to zaobiđete; a nakon nekog vremena prehranom po dijeti 80/10/10, zaista to nećete više ni željeti. Toliko ćete uživati u jedenju voća i osjećati se dobro nakon što ste ga pojeli, da više nećete željeti ništa drugo.

Ipak, možete jesti i neke druge namirnice koje će vam zadržati sitost. Jedna od njih je slatki kukuruz.

Slatki kukuruz se preporučuje konzumirati samo svjež, jer šećer u njemu se počinje pretvarati u škrob tokom 24 sata nakon branja. Ipak, ako ste tek započeli ovu dijetu i treba vam pomoć da ostanete dosljednji režimu 80/10/10, onda navalite. Slatki kukuruz, čak i sa škrobom, je visoko kvalitetna sirova namirnica sa vrlo malo masnoće. Razine masnoća i proteina oboje iznose oko 10% ukupnih kalorija.

Svježi sirovi grašak je također izvrstan. Možete ga jesti kad god želite nakon branja – čak i zamrznuti ako želite, iako daleko je ukusniji sasvim svjež. Čišćenje zrna iz mahune i jedenje takvih zrna može biti terapeutsko, više nego jedenje suncokretovih sjemenki. Sadrže oko 20% kalorija iz proteina, zbog čega nisu baš savršena namirnica za dijetu 80/10/10, ali ako vam je to jedina namirnica u obroku nećete pojesti više od 10% proteina za taj dan. Kvalitetna su hrana.

Sok od mrkve je odličan način da konzumiranje malo više kalorija iz namirnice ponekad ukusnije od voća. No, mrkva nije preporučena u knjizi “The 80/10/10 Diet” autora Douglasa Grahama, ali za početnike na dijeti sokovi mogu biti odličan način da se priviknu. Pa ako želite popiti malo mrkvinog soka, ne brinite se, samo krenite. Sadrži oko 200 kalorija na šalicu. (i jesti mrkve je dobro, ali nije najbrža opcija za sakupljanje kalorija).

Suncokretove sjemenke su odlična sirova namirnica. Grickajte ih u ljusci da bi vam bilo zabavnije. Bogate su masnoćama, ali budući da treba dosta vremena sa otvaranjem ljuske da biste pojeli dovoljno sjemenki, osjećat ćete se kao da ste pojeli i više nego što zaista jeste; iz tog je razloga savršena namirnica za dijetu 80/10/10.

Zaključak

Postoje još mnoge namirnice koje možete jesti na dijeti 80/10/10. Istražujte, i zapamtite, nema tu “zabranjene” hrane, samo ćete postati opčinjeni nekim namirnicama više nego drugima. 😉 Dijeta 80/10/10 se zbog toga sasvim isplati.