Print Friendly

Dan 1: provjerite svoj metabolizam

Za početak, morate izračunati svoju metaboličku razinu na osnovi godina, visine, težine i razine aktivnosti. Ovi podaci pomoći će vam utvrditi koliko kalorija vaše tijelo može konzumirati prije nego što zaista počnete dobivati na težini. Tada ćete naučiti prilagođavati taj broj da pojačate metabolizam i počnete gubiti višak težine. Ovdje ćete pronaći Kalkulator metabolizma.

Dan 2: smanjite 100 kalorija dnevno

Kada agresivno probavljate i činite velika smanjenja u dnevnom unosu kalorija, vaše tijelo se uspaniči, signalizira da je stupanj izgladnjivanja; time se zapravo metabolizam usporava. Najbolji način za učinkovitu prehranu je smanjivanje 100 kalorija od onog što inače jedete.

Dan 3: dodajte proteine

Ako želite brži metabolizam, sjetite se proteina. Evo zašto: vaše tijelo sagorijeva dvostruko više kalorija probavljanjem proteina za razliku od probavljanja ugljikohidrata. Dodajte više proteina u prehranu sa dva obroka bazirana na ribi tijekom tjedna. Napunjena proteinima, riba (kao što su losos i iverak), također sadrži omega-3 masne kiseline koje pojaćavaju enzime koji postoje u tijelu, a sagorijevaju masnoće.

Dan 4: hranite se svaka 3 sata

Evo iznenađujuća činjenica o metabolizmu: ako jedete češće, ubrzat će se. Pobrinite se da jedete redovito, što znači tri obroka na dan, plus dva zdrava međuobroka. A zapamtite da morate jesti u toku jedan sat nakon buđenja kako bi spriječili da se tijelo prebaci u modus izgladjivanja. Da bi vam metabolizam ostao u jednakoj brzini, prilagodite se ovom rasporedu:

6-8 h: doručak

10 h: međuobrok

12-14 h: ručak

15-17 h: međuobrok

17-19 h: večera

Nemojte jesti nakon 20 h. Ne preskačite međuobroke. Istraživanja su pokazala da ljudi koji grickaju oko 250 kalorija 3 puta dnevno pojedu manje za redovne obroke i imaju pojačani metabolizam. Ovdje vam dr. Oz pomaže danaučite koje vrijeme u danu je najbolje za borbu protiv masnoća.

Dan 5: pijte 3 ledena pića dnevno – ledena kava, zeleni čaj ili voda

Kava i zeleni čaj sadrže kofein, supstancu koja prirodno ubrzava metabolizam. Dodajte led i pojačat ćete ga još više. Ledena pića tjeraju vaše tijelo da se počne zagrijavati, što sagorijeva više energije.

Dan 6: konzumirajte cink

Cink smanjuje glad povećanjem razine leptina, ključnog hormona koji upozorava tijelo da ste siti, pa se nećete prejedati kada više niste gladni. Možete kupiti cink u malim vrećicama koje je lako popiti, ili uzimati multivitamnske tablete koje obično sadrže oko 12 mg ovog važnog minerala.

Dan 7: vježbajte u kratkim intervalima

Kad vježbate u kraćim intervalima, probudit će vam se mišići, što uzrokuje da zahtijevaju više kalorija i zbog toga povećano sagorijevanje masnoća. Kratko plesanje ili hodanje uz brdo su odlični primjeri tako iznenadnih pokreta koji mogu pojačati metabolizam.

Vježbe koje pojačavaju metabolizam, a možete ih obavljati tijekom dana: počnite sa sjedenjem na stolici. Ustanite, ali bez korištenja ruku. Umjesto toga koristite mišiće bedra i guze za ustajanje. Ponovite to nekoliko puta, pa ćete poćeti izgrađivati mišiće i sagorijevati masnoću.

Vježbajte ruke, noge, guzu, leđa i trbuh u samo 5 minuta. Kliknite ovdje za seriju 5-minutih vježbi Dr. Oza.