Print Friendly

Knjigu „Are You Ready“ je napisao Bob Harper, poznat po svom nastupu kao fitness trener u Tv emisiji The Biggest Loser.

On daje čitateljima uvid u koncept njegovog učinkovitog pristupa mršavljenju u ovoj knjizi.

Program Boba Harpera se bazira na pomoći korisnicima da steknu razumijevanje korijena uzroka koji su ih doveli do prejedanja, a zatim im pruža praktične strategije da preskoče prepreke do trajnog gubitka kilograma.

Njegov cilj je pružiti ljudima smjernice koje im trebaju da bi mogli promijeniti živote, te postići bolje emotivno i fizičko zdravlje.

Osnove dijete Boba Harpera

Bob Harper kaže da govori o emotivnim problemima koji ljudima uzrokuju prejedanje, a to je važno, jer dok ne dođe to toga dijeta i vježbanje su uzalud. U ovoj knjizi on korisnicima pruža strategiju u 4 koraka koja će im pomoći da prepoznaju i eliminiraju negativne misli i ponašanje, dok u isto vrijeme rade na popravljanju samopoštovanja i pouzdanja.

Bob Harper kaže da ovaj program ne uključuje dijetu, već zdraviji način prehrane. On zagovara ravnotežu između ugljikohidrata, masnoća i proteina, ali ugljikohidrati su ipak ograničeni do određenog stupnja. Integralne žitarice i određeno voće su dopušteni samo u umjerenim količinama.

On podsjeća korisnike da sve što pojedu treba biti korisno za njihovo zdravlje. Jedenje prije nego se pojavi glad je preporučljivo, zato nećete iskusiti čežnju za nezdravim namirnicama.

Korisnici jednu manje, ali česte obroke do 6 puta na dan, ovisno o težini i stupnju aktivnosti. „Jeste li spremni“ također uključuje primjer jelovnika i savjete za obroke izvan kuće, na godišnjem odmoru ili kad vam je vrijeme ograničeno.

Preporučena hrana

Borovnice, jagode, jabuke, grejp, zelena salata, šparoge, brokula, špinat, zobena kaša, smeđa riža, integralni pšenični kruh, digestivni krekeri, jaja, pileća prsa, puretina, losos, tuna, nemasna govedina, kravlji sir, jogurt, lanene sjemenke, bademi, maslac od kikirikija, nemasna majoneza, senf.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

1 paketić instant zobi
3 bjelanjka i 1 cijelo jaje
1 šalica svježih borovnica
1.5 žlica mljevenih lanenih sjemenki

Jutarnji međuobrok

Nemasni jogurt

Ručak

Sendvič od puretine na integralnom kruhu
nemasna majoneza ili senf
1 jabuka

Popodnevni međuobrok

2 digestivna krekera
1 žlica maslaca od kikirikija
2 trokutića topivog sira (tipa Zdenka sir)

Večera

Riba sa roštilja
2 šalice miješanog povrća
1 šalica smeđe riže

Vježbanje je svakodnevni dio života

Bob Harper ohrabruje korisnike da učine vježbanje svakodnevnim dijelom života zbog sposobnosti da pojačaju mršvljenje i zbog smanjenja rizika od bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i karcinom.

„Jeste li spremni“ uključuje tri tjedna vježbanja, koji se s vremenom pojačavaju u intenzitetu, a uključuju kombinacije kardio i vježbi snage. Vježbanje traje od 20 do 60 minuta i dizajnirano je da učvrsti, zategne i preoblikuje tijelo dok u isto vrijeme sagorijeva kalorije.

Za večinu treninga pruženi su slikovni prikazi, a tu su i vježbe za srednji dio tijela i poze joge.

Prednosti

 • Potiče na zdraviji stil života i pristup mršavljenju.
 • Uključuje priče o uspješnom mršavljenju koje će motivirati mnoge čitatelje.
 • Potiče na dnevne fizičke aktivnosti.
 • Postavlja jaki naglasak na psihološke faktore koji su uključeni u uspješno mršavljenje.
 • Potiče na pisanje dnevnika prehrane, što je povezano sa većim šansama za uspješno mršavljenje.
 • Bob Harper je poštovani stručnjak za fitness i prehranu.
 • Uključuje plan obroka.

Nedostaci

 • Moglo bi potrajati dok rezultati postanu vidljivi.
 • Početnici će imati problema sa provođenjem vježbi.
 • Zahtijeva vrijeme za planiranje i pripremanje obroka.
 • Možda se neće svidjeti korisnicima koji osjećaju da nisu emotivne izjelice.
 • Ne uključuje recepte.

Cjelokupni program mršavljenja

U knjizi „Are You Ready!“ Bob Harper se fokusira na emotivne probleme kako bi vam pomogao otkriti stvarni razlog za debljanje, a time ćete biti u mogućnosti zaobići sve barijere do uspjeha. Pruža korisnicima cjelokupni i holistički program koji govori o dijeti, fitnessu i psihologiji za kreiranje zdravog stila života i pristupa mršavljenju.