Print Friendly

Lisa Marie Presley se šepuri u novoj, vitkijoj figuri – i kaže da je konačno opet na svojoj “sretnoj” težini, a to je ista težina koju je imala kao tinejdžerka, sudeći prema njenom nedavnom intervjuu za časopis People. Svi bismo voljeli ponovo stati u one stare jeans hlače, ali je li to zaista realistični cilj za većinu nas?

Možda nije. Nova britanska studija u medicinskom časopisu otkrila je da su žene sklone imati nerealna očekivanja od mršavljenja: ne-pretile žene govorile bi da je 56 kg njihova “sretna” težina, iako su priznale da je 60 kg ipak realistična (i razumna) ciljana težina. Trenutno prosječna ženska težina? 69 kg – što znači da bi trebale skinuti gotovo 20 % svoje tjelesne mase da postignu svoj ideal.

Iako je smanjenje težine od 10 % točka na kojoj pretile osobe počinju osjećati popravak zdravlja, istraživači kažu da je takav guitak kilograma često “razočaranje” za osobu na dijeti – ali mi, ipak, živimo u doba emisija kao što je The Biggest Loser , gdje se ogroman gubitak kilograma u što kraćem roku čini totalno izvediv – čak i očekivan.

“Upoznala sam toliko žena u mojoj privatnoj ordinaciji za mršavljenje, a bez obzira na njihovu životnu dob, sve imaju nerazumne ciljeve za mršavljenje,” kaže nutricionistica Dawn Jackson Blatner, autorica knjige The Flexitarian Diet. “Emisije kao što je The Biggest Loser daju ljudima ideju da se mršavljenje događa brzo i u velikoj količini.” (Samo pomislite na prošlogodišnju pobjednicu, Rachel Frederickson, koja je izgubila 60 % svoje tjelesne mase do završetka sezone emisije.)

I, koja je razumna meta? Nutricionistica Keri Glassman iz časopisa Women’s Health, predlaže da zapišete tri broja: najveću težinu koju ste ikad imali, najmanju težinu koju ste ikad imali, te broj u sredini između njih, gdje vaga vjerojatno zastaje kad se hranite zdravo, ali ne opsesivno. “Gdje je vaše tijelo stajalo kad ste bili samo prosječna, zdrava osoba – čak i prije 20 godina?” kaže Glassman. Sada, oduzmite 2 kg od tog zadnjeg broja. To je zdrava – i u potpunosti ostvariva – ciljana težina, kaže ona.

Što se tiče tempa u kojem biste ju trebali postići, ciljajte na gubitak od pola do 1 kg tjedno, kaže Blatner. “Tijekom prvih 2 do 3 tjedna to bi moglo biti i 2 do 2, 5 kg, ako su promjene drastične,” kaže ona. “Ali redovit gubitak od pola do 1 kg je odličan rezultat.”