Print Friendly

Žitarice su savršeni doručak. Jednostavne su za pripremu, brze i nisu pretjerano skupe, a odgovarajuća količina žitarica u zdjelici je odličan izvor vlakana, kalcija i proteina. Ali ako učinite pogrešne odabire, vaše žitarice zapravo mogu pomoći vašem debljanju. Izbjegavajte ove pogreške kad si pripremate doručak od žitarica.

  • Zdjelica vam je prevelika: ovisno o kutiji žitarica koju ste kupili, veličina porcije uglavnom iznosi 3/4 do 1 1/4 šalice. Ako koristite najveću zdjelu koju imate i samo u nju usipavate bez razmišljanja, može biti da ćete tako pojesti oko 400 kalorija umjesto uobičajenih 120 do 200 – a sve to prije dodavanja mlijeka!
  • Malo ste šašavi: rezani bademi, lješnjaci i orasi sadrže zdrave masnoće i proteine, ali su također bogati i kalorijama. Dvije žlice oraha je gotovo ravno 100 kalorija, zato budite oprezni koliko ćete pošašaviti.
  • Koristite zdjelu bez dna: izmjerili ste žitarice, dodali mlijeko i počeli jesti. Ali kad ste stigli do dna zdjelice, ostalo vam je mlijeka, pa dodajte još malo žitarica. Ali dodali ste ih previše, pa dodajete još malo mlijeka. To je začarani krug. Samo popijte preostalo mlijeko i završite već jednom sa doručkom.
  • Natrpavate sušeno voće da povećate vlakna: grožđice, datulje, komadići banane, sušene višnje dodaju vam malo vlakana, ali zbog malog udjela vode sušeno voće je bogato gustoćom kalorija. Četvrtina šalice sušenih brusnica sadrži više od 100 kalorija. Bolje vam je koristiti svježe voće jer sadrži manje kalorija i puno više vlakana, a visoki postotak vode pomoći će vam da se zasitite, pa ćete zapravo pojesti manju količinu.
  • Zaljubili ste se u nemasno mlijeko: što je više masnoće u mlijeku, to je i više kalorija. Jedna šalica punomasnog mlijeka je oko 150 kalorija, a ono sa 2% ima 130 kalorija. Ako uzmete obrano mlijeko bez masnoće, ono ima samo 90 kalorija. Ne čini se kao velika razlika, ali s vremenom te se kalorije zaista zbrajaju.
  • Još uvijek volite žitarice za djecu: kružići od voća, čokoladni poljupci i slično – slatki su i ukusni, ali sadrže tonu šećera i gotovo uopće nisu hranjivi. To znači da kad ispraznite zdjelicu, sat vremena kasnije krenut ćete u potragu za još hrane i time sakupiti višak kilograma. Odaberite zdrave verzije žitarica koje su pune vlakana i proteina, zbog čega ćete biti siti satima.