Print Friendly

„Kuhajte za vitkost“ (Cook Yourself Thin) je knjiga recepata bazirana na popularnoj TV emisiji istog naslova. Autori knjige kažu da ona korisnicima nudi vještine i pouzdanje koje trebaju da bi svoja omiljena jela preuredili u zdravije verzije smanjivanjem kalorija, ali bez uništavanja okusa.

Općenta filozofija je da treba promijeniti prehranu umjesto odlaska na dijetu, te napraviti sitne promjene koje će proizvesti dugotrajnu razliku. U knjizi piše da je to vodič uz koji ćete prestati gladovati i zavoljeti hranu, jer moguće je uživati u hrani i istovremeno mršaviti.

Osnove dijete Kuhajte za vitkost

Na početku kuharice je kviz koji će vam pomoći da otkrijete svoj „jedaći identitet“. Nakon odgovaranja na brojna pitanja bit ćete kategorizirani kao Jedač u trku, Ljubitelj šećera, Yo-yo dijetalac ili Ljubitelj hrane za ugađanje. Svaka kategorija korisnika je zastupljena sa prijedlozima recepata koji će vam pomoći da lako smanjite unos kalorija usklađeno sa svojim željama.

Na primjer, Jedač u trku koji vjerojatno doručkuje muffin od borovnice i veliku kavu iz kafića može uštedjeti do 450 kalorija zamijenom toga sa dvije kriške integralnog tosta sa maslacem i pekmezom te običnom kavom sa malo mlijeka.

Kuharica također uključuje neke primjere ‘pametnih kalorijskih zamjena’ za prigode kad nemate vremena računati unos kalorija. Umjesto da pojedete veliku vrećicu čipsa, koja sadrži 240 kalorija, potaknut će vas da pojedete dva rižina keksa sa malo krem sira, što iznosi samo 40 kalorija.

Osnovni dio ove kuharice nudi 80 recepata za doručak, glavna jela i deserte, te uključuje opcije sa smanjenim kalorijama za popularne užite kao što su jaja Benedict, sendviči, burgeri, pizza, tjestenina, pomfrit, keksi i kolači.

Preporučena hrana

Voće, povrće, jaja, škampi, piletina, puretina, govedina, janjetina, tuna, inćuni, slanina, sir, tjestenina, krumpir, muffini, muesli, zobena kaša, integralni kruh, suncokretove sjemenke, obrano mlijeko, dijetalno gazirano piće, začini i začinsko bilje.

Primjer jelovnika za jedan dan

Doručak

Muffin od limuna sa makom

Ručak

Cezar salata od piletine

Večera

Dinstani škampi u tekili
šalša od ananasa i manga
zaljućeni crni grah

Desert

Čokoladni kolač (od najtamnije čokolade)

Preporuke za vježbanje

U kuharicu nisu uključeni savjeti za vježbanje.

Prednosti

 • Pruža korisnicima alternativu sa smanjenim kalorijama za omiljena jela.
 • Potiče na kuhanje zdravijih obroka.
 • Recepti su jednostavni i bazirani na osnovnim namirnicama.
 • Kviz pomaže korisnicima da povećaju svjesnost svog ponašanja pri jelu.
 • Uključuje brzi vodič za identificiranje namirnica sa smanjenim kalorijama.
 • Daje informacije o nisko-kalorijskim proizvodima, kad se radi o alkoholnim pićima.

Nedostaci

 • Neće se svidjeti korisnicima koji ne vole kuhati.
 • Ne uključuje plan obroka ili plan dijete.
 • Ne pruža nutritivne informacije za recepte, osim sadržaja kalorija.
 • Neki recepti sadrže nezdrave sastojke i relativno su bogati kalorijama.
 • Potiče na konzumaciju gaziranih pića.
 • Ne potiče na vježbanje.
 • Ne varira puno od ostalih dijetalnih kuharica.

Zaključak

„Cook Yourself Thin“ je knjiga recepata koja sadrži nisko-kalorične verzije popularnih jela bez uništavanja okusa, što je uobičajeno za ostale dijetalne kuharice.

Na nesreću, neki od recepata u kuharici sadrže puno kalorija i sastojke kao što je šećer, slanina i krem sir, koji nisu preporučljivi pri prelasku na zdraviji stil života zbog mršavljenja.